Főoldal > MOZGÁS > 8 érv a saját testsúlyos edzés mellett

8 érv a saját testsúlyos edzés mellett

edzéserősítéserősítő edzésfogyásizomépítéssaját testsúlyos edzés
0

Írta:

Nem kell túlkomplikálni a dolgokat ahhoz, hogy elérjük a régóta vágyott alakot. A saját testsúlyos edzés remek módja, hogy új célokat állítsunk fel, gondoskodjunk egészségünkről és mindenféle csodaeszköz nélkül szálkás, izmos testünk legyen.

A legjobb benne, hogy bárhol, bármikor elvégezhetjük, így még nyaralás alatt sem találhatunk kifogást az edzés kihagyására. Összegyűjtöttük a legütősebb érveket, amiért megéri még ma elkezdeni a saját testsúlyos tréningeket.

Az egyik leghatékonyabb mozgásforma

Sokan ragaszkodnak a nagy súlyokkal való edzésekhez, mert azt hiszik, ez az egyetlen módja, hogy izmosak és erősek lehessenek. De ez nem teljesen igaz: a saját testsúlyos edzéssel már rövid idő alatt szinte az összes izmunkat megdolgoztathatjuk. Remek kombinációja az állóképességi és az erősítő edzésnek. A rövid pihenők magasan tartják a pulzust, így ez a tréning szuper zsírégető is. Ráadásul mindenki, edzésszintjétől függően, megtalálhatja benne a kihívást.

Kiváló funkcionális edzés

A funkcionális tréning olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek a mindennapi életben is megállják a helyüket, ezért testünk és izmaink a maguk természetes módján mozognak. Nem izoláltan eddz az egyes izomcsoportokra, hanem egységes egészként tekint a testre. Segít, hogy legyen erőnk a mindennapi feladatok elvégzéséhez és elkerüljük a sérüléseket. Nem foglal magába semmilyen túlbonyolított dolgot, burpee-k, kitörések, fekvőtámaszok és plank-ek biztosítják, hogy igazán hatékony edzésben legyen részünk.

Lehetetlen megunni

A saját testsúlyos tréning kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. Mivel a gyakorlatok nehézségi szintje szinte a végtelenségig módosítható, a kihívás mindenki számára hosszútávon garantált. Ha úgy érzed, már sima ügy, ugorj bele a gyakorlatba, tegyél bele több egyensúlyi elemet, növeld az intenzitást vagy iktass be kevesebb pihenőidőt. Ha pedig barátokkal edzel, az is remek motivációs eszköz.

Nem igényel eszközhasználatot

Bárhol végezheted, mivel nem kell hozzá sem kettlebell, sem steppad, az egyetlen dolog, amire szükséged lesz, az a saját tested. A rövid idejű, intenzív edzések hatékonyan formálnak, így bármikor csenhetsz a nap folyamán 20 percet rá.

Időt és pénzt takaríthatsz meg

Az előbbiből következik a saját testsúlyos edzések fő előnye: jelentős időt és pénzt spórolhatsz meg vele. Bármikor elvégezheted otthon, így nem kell az edzőterembe jutást is beleszámítani az időbe, amellyel akár napi 2 óra is elmehet a napból a testmozgásra. Ráadásul nem kell éves díjat vagy havi bérletet vásárolnod, de még eszközöket sem. A megtakarított pénzt pedig egészséges ételekre, minőségi táplálék-kiegészítőkre és sportruházatra költheted. Ha mégis a csoportos edzések motiválnak, akkor se keseredj el, egyre több terem órarendjébe találhatod meg a különböző saját testsúlyos órákat.

Nem kell többé a termek nyitvatartási idejéhez alkalmazkodni

Mivel otthon is bármikor elvégezhető, így nem kell többé rohannod, hogy zárás előtt legyen még elegendő időd az edzésre, illetve hogy reggel biztosan beérj a teremből a munkahelyedre. Ha tested már elég éber, reggel otthon vagy a közeli parkban neki is foghatsz, de ha késő este érsz haza, többé már az sem akadály, és nem kell aznap emiatt kihagynod az edzést. Nem is beszélve a hétvégéről, amikor a munkahelyedhez közeli edzőterem hirtelen nem is olyan csábító. Üzleti utak vagy nyaralás alkalmával, amikor szinte lehetetlen az új helyen megfelelő edzőtermet találni, értéke felbecsülhetetlen.

Fejleszti az egyensúlyérzéket

Próbáltad már az egylábas planket vagy az ugrálós kitörést? Van benne elég kihívás, hogy megtaláld az egyensúlyodat, igaz? Ha ezeket a gyakorlatokat rendszeresen végzed, hatékonyan fejlődik az egyensúlyérzéked és erősödnek a törzsizmaid.

Gyors zsírégető

Észre sem vetted, és már itt a fürdőruhaszezon? Nincs időd egy órás kardió tréningekre járni hetente 4-szer? Semmi pánik, az intenzív intervall edzések már néhány perc alatt felgyorsítják az anyagcserét. Edzés után is sokáig égeti a kalóriákat, így az eredmény garantáltan nem marad el.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X