A legjobb gerincerősítő mozgásformák

egészséggerinchátfájásizomjógamozgásnyújtáspilatestestTRX
0 0

Írta:

Ülőmunkát végzel, vagy csak gyakran kínoz a derék- és hátfájás, esetleg gerincferdülésben szenvedsz? Akkor válaszd ezeket a sportokat, hogy a fájdalom és a helytelen testtartás csak rossz emlékek legyenek.

Stretching

A stretching angol eredetű szó, ami nyújtógyakorlatokat jelent. Több válfaja ismert: ballisztikus nyújtás, aktív-dinamikus, aktív-statikus, passzív-dinamikus-passzív-statikus, valamint terheléses progresszív stretchinget is megkülönböztetünk. Segít megőrizni a test rugalmasságát és hajlékonyságát, de a stresszt is igen hatékonyan oldja. Előnye, hogy a gyakorlatok elsajátítsa után a mozdulatsorok szinte bárhol végezhetőek, így ha irodában dolgozol, nyugodtan alkalmazd napközben is, és meglátod, a hátfájásnak búcsút inthetsz.

Úszás

Az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, ha a hátizmok erősítése a célod. Nem hiába ajánlja minden gyógytornász az úszást, hiszen még a gerincferdülést is képes “helyrehozni”. Másik szuper előnye, hogy emellett az ízületeket kíméli, a sokak számára kellemetlen izzadással nem kell küszködni, valamint a víz közege kellemes kikapcsolódást, testi-lelki feltöltődést kínál mindenki számára.

Jóga

A jóga rendszere gyakorlatilag a test és a lélek harmóniáját hivatott megteremteni. Tulajdonképpen egy meditációnak is felfogható, ami közben alaposan átmozgatod tested minden porcikáját. Tele van nyújtó és lazító gyakorlatokkal, amik a gerincoszlopra rendkívül kedvező hatással vannak. A hátizmok és a gerinc erősítésével a tartás is javul, sőt, aki rendszeresen végzi az ászanákat, számolhat azzal, hogy a nyújtás miatt egy-két centivel magasabb is lesz.

38497714 - group of people training in suspension elastic rope at gym and looking at the view

TRX

A TRX egy saját testsúlyos edzés, ami toló, húzó, guggoló gyakorlatokból áll, amit egy heveder segítségével kiviteleznek a mozogni vágyók. A TRX kifejezetten ajánlott mozgásszervi panaszokkal küzdőknek, vagy sérülés utáni rehabilitációnál, feltéve, ha az egyénre szabott mozgásokat szakember végzi. Mivel bármilyen izomcsoport bekapcsolható az edzésekbe, ha a tartásoddal, gerinceddel vannak problémáid, koncentrálj a hátizmok erősítésére. Még a mozgáskoordinációd is javulhat a rendszeres edzéstől.

Pilates

A Pilates egy igen hatékony mozgásforma, ami elsősorban a hát- és gerincpanaszoktól szenvedőknek nyújt rendkívüli eredményeket. De persze nem csak gyógytorna a Pilates, hiszen igen látványos szálkás izomzat építhető fel, aki rendszeresen végzi a gyakorlatokat. Valójában egy tökéletes átmenet a nyugati és keleti mozgáskultúra között, így a jóga jótékony hatása és a dinamikusabb mozgás ereje ötvöződik a Pilatesben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

aktivitásenergia

6 ok, amiért megéri sétálni

Írta:
tegnap 0 0

Igen, tudjuk, hogy a rendszeres séta segít a fogyásban, és csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ennek a mozgásformának azonban több olyan azonnal érezhető, áldásos hatása is van, amelyre nem igazán gondoltunk eddig. Íme, 6 dolog, amiért érdemes most rögtön elindulnod sétálni!

edzésmozgás

Eddz bármilyen terepen zenével!

Írta:
7 napja 0 0

A Sony új víz- és porálló WS620 Walkman sorozata lehetővé teszi, hogy az csak az edzésre koncentráljunk, legyünk akár vízben vagy a szárazföldön. A Bluetooth® vezetéknélküli technológiával ez a kompakt, all in one vezetéknélküli MP3 lejátszó a tökéletes társunk lesz a hosszabb és intenzívebb edzéseken is.