Főoldal > mozgas > 7 ok, amiért ki kell próbálnod a futást

7 ok, amiért ki kell próbálnod a futást

edzésfutásizommozgássport
0 0

Írta:

A futás a világ egyik legnépszerűbb és legszemélyesebb sportja. Mondunk rá 7 csúcsszuper okot, amiért neked is ki kell próbálnod – akár már ma délután!

Az elmúlt évben több, mint 10 millió nő állt rajthoz azért, hogy futóversenyen mérettesse meg magát. De a futás igazából nem is a versenyzésről szól – sokkal személyesebb annál.

1. Fogyasztó hatású

A rendszeres futók több, mint fele állítja, hogy a legnagyobb motivációt a fogyás jelenti egy-egy táv megtételénél. Míg az edzőteremben sokan feszengnek a sok izomagy között tornázni, bemelegíteni, a futást nyugodtan lehet végezni a legközelibb parkban, erdőben, sétálóutcában. Nem kell drága kondibérletre költened, furcsa és (néha felesleges) edzőfelszerelést használnod, csupán egy jó kis futócipőre és kitartásra van szükséged – ennyi.

2. Levezeti a feszültséget

Bármilyen fizikai igénybevétel (mint például a futás) segít a stressz csökkentésében, ha pedig az átlagosnál nagyobb távra emeljük az adagunkat, elégedettebbnek, nyugodtabbak és boldogabbnak fogjuk érezni magunkat – még egy kis izomláz ellenére is. Ha tehát nem érzed jól magad a bőrödben, mindenképpen kezd el sportolni!

3. Segít elérni az eufóriát

Annak ellenére, hogy sok, tapasztalt futó nem élte még át a futás felszabadító érzését, bizonyított tény, hogy a rendszeres futás „mániákussá” tesz – nehezen fogsz tudni leállni róla, de ez nem baj, sőt! Azt mondják, az első pár kilométer után jön el az az eufórikus pillanat, amikor már nem figyelsz a tested rezgéseire és a külvilágra, hanem csak átadod magad a természetnek. Ezt az élményt persze futógépen nehezen érheted el, ezért azt ajánljuk, hogy a lehetőségeid szerint fuss a szabadban!

50204808 - beautiful young family with baby in jogging stroller running outside in autumn nature

4. Versenyképessé tesz

Ma már jobbnál jobb futóversenyek közül válogathatsz – létezik vicces, jelmezes, kalandpályás, éjszakai futás, többféle nehézségű maraton pálya, és még sorolhatnánk -, ami azért szuper, mert már egyáltalán nem ciki kezdő futóknak elindulni a rajtvonalnál. Régen ez nem volt így, akkor csak a „profi” futók versenyezhettek, de ma már akkora igény van ezekre a versenyekre, hogy butaság lenne nem kipróbálni a futóversenyeket. Ráadásul (a nagy számok törvénye alapján) tuti, hogy fogsz találni olyanokat, akik a futótársaid lehetnek, így a magányos kocogástól sem kell tartanod!

5. Általa felfedezheted a világot

Hány olyan példát tudnánk mondani, amikor csak a lábaid vittek egy-egy közeli erdő vagy természeti park közelébe – nemde?! A futás által többet látsz a világból, kíváncsivá tesz, és más perspektívában csodálhatod meg a dolgokat. Ha félsz egyedül az erdőben bóklászni (ami nőknek egyébként sem ajánlott), keress magad mellé futótársaid, akivel hasonló a tempótok!

6. Segít barátokat szerezni

Már említettük, hogy milyen könnyen lehet ismerkedni futás közben, de ne felejtsd el, hogy nemcsak párban lehet futni, hanem csoportosan is! A 4-5 futóból álló csoportok folyamatosan hajtják egymást, motiválnak, és mindig van valaki, aki beszél – tehát soha nem fogsz unatkozni! A közös sportolás összehoz és a segítségével még több barátod lehet az életedben – ugye, milyen szuperül hangzik?

7. Megváltoztatja a világot

A változást először csak magunkban fogjuk észrevenni, aztán később, mikor már „versenyképes” állapotban leszünk, próbáljunk részt venni minél több jótékonykodó futóeseményen! Ezek a versenyek egy jelképes nevezési díjért cserébe örökre szóló élményeket és szuper futópályát kínálnak – de főként a jótékonykodás a legjobb benne, mert az összegyűjtött pénzt adakozásra fordítják. Itt, Magyarországon is szinte havonta rendeznek jótékonysági futóversenyeket, ezért mindenképp érdemes nevezned rájuk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzéserősítés

Válj jobb futóvá: kevesebb sérülés, nagyobb hatékonyság

Írta:
4 napja 0 0

Bármilyen meglepően is hangzik, az, hogy jobb futó leszel, nem feltétlenül egyenlő avval, hogy gyorsabban fogsz futni. Sokkal inkább magába foglalja azt, hogy egészségesebb leszel, kevesebbszer sérülsz le és sokkal hatékonyabbá válsz. Mindegy, hogy csak most barátkozol a futással, vagy már több maratont lefutott profi vagy, az alábbi tippek biztosan támogatnak ebben.

Kövess Facebook-on!
X