Főoldal > MOZGÁS > Vitorlát fel!

Vitorlát fel!

felszereléshajónyárnyaralásvitorlázásvíz
0

Írta:

Tippek és tanácsok kezdő vitorlásoknak

Ha vendégként lépsz a hajóra

Abban a szerencsés helyzetben vagy hogy meghívtak egy balatoni vitorlázásra? Az első és legfontosabb szabály: érezd jól magad, pihenj, élvezd a hullámokat és a szél erejét! Tisztelt meg azzal a hajót, hogy a tűsarkakat a parton hagyod és felveszed a tornacipődet: a veretek miatt nem tanácsos csak úgy mezítláb a fedélzetre lépni.

Minden időjáráshoz alkalmazkodva legyen nálad ruha, mert a Balaton szeszélyes is tud lenni, lehet hideg, szél, eső is, de ugyanúgy hőség és verőfényes napsütés.

Ha rosszul érzed magad, azonnal szólj, hogy mielőbb a kikötőbe érjetek.

Vigyázz a napsütéssel. Menetszélben is pecsenyévé tudod magad égetni! Védd magad sapkával, kendővel, szemüveggel, és a naptej használatáról se feledkezz meg!

Ha kedvet érzel hozzá, és megengedik, próbáld ki, milyen a hajót irányítani.

Ha már kedvet kaptál a vitorlázáshoz, és szeretnél rendszeresen hajózni

Igen, kezdődik! Először a kölcsönzősnél kezded, egy órára, egy napra, egy hétre bérelsz hajót, és közben már azon gondolkodsz, hogy jó lenne letenni a vitorlázáshoz szükséges vizsgákat, hogy megszerezhesd a papírokat? Akkor is vannak szabályok, amiket tarts be!

Tiszteld a vizet és ismerd meg a hajót. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj. Vedd fel azt a mellényt!

Csak a számodra kijelölt határig vidd ki a hajót. Hidd el, a kesztyű nem szégyen, erős szélben biztosan kell fogni a kötelet.

Ha megvan a papír és már túráznátok

Ha összeálltok és kikölcsönöztök egy hajót, a legfontosabb a kölcsönhajó esetében: vigyázz rá! Ami a partról jól néz ki, hogy a tihanyi szélcsatornában megfekteted a hajót, nem biztos, hogy jó ötlet, ehhez nem árt a saját hajó, aminek ismered minden rezdülését, a sokéves tapasztalat és az összeszokott csapat.

Készíts tervet. Mit szeretnétek megnézni, merre hajóznátok, hol kötnétek ki?

Válassz megfelelően szellőző, ruhadarabot napos száraz időre, és vízzáró, de légáteresztő felszerelést esős, viharos időjáráshoz.

Töltsétek fel a hajókamrát is minden jóval.

Ha már csak viharjelzésnél futnál ki

… akkor te vagy az, aki imádja, ahogy a szél fütyül a drótkötélen, a kötelek és a vitorlák megfeszülnek, a tajtékos habokba belefúródik az orr és a vízpermet átcsap a fedélzeten.

Jó szelet, kapitány!

Így öltözz: tuti felszerelések vitorlázáshoz a Helly Hansentől

Amikor vitorlázol, és a vízpermettől átnedvesedik a ruhád, hasznos lehet, ha olyan technikai polóinget választasz, amely légáteresztő és gyorsan száradó tulajdonságokkal bír. Ilyen a Helly Hansen HP Racing ingje, amely különleges TACTEL anyagának köszönhetően nyolcszor könnyebben szárad, mint a pamut.

Ha nem csak ücsörögsz, akkor neked való a tengeri vitorlázásra is alkalmas HellyTech Performance rövidnadrág, mely teljesen vízhatlan, szélálló és vízlepergető, ugyanakkor légáteresztő is, így jó alternatíva lehet a szelesebb időben vagy esőben, ha nem szeretnél viharnadrágba bújni. Extra erős anyaga miatt hosszú évekik biztos társad lesz. Fenékrész kialakításának köszönhetően kitűnő beülést és könnyű mozgást tesz lehetővé, és gyorszáras övrésszel rendelkezik.

Ha vitorlázol, ne flip-flop papucsban tedd, mert könnyen elcsúszhatsz és megsérülhetsz. Mint minden sportágnál, itt is fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása. Nagyon fontos, talán a legfontosabb a jó tapadás, a szellőzés és a vízhatlanság. Nem mindegy, hogy elázott, vizes lábbal hajózol, vagy szárazon teszed. Ha nem csak alkalmi túravitorlás vagy, akkor válassz olyan cipőmodellt, amelynek betétje kivehető és a gumitalpban membránok vannak így, ha baleset ér,  a víz ki tud belőle folyni, így könnyebben megszárad a cipő. Ilyen modell a Helly Hansen Men’s HH 5.5 M.

Fotó: Helly Hansen


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X