Főoldal > MOZGÁS > Így mozogj menstruáció idején

Így mozogj menstruáció idején

alakalakformálásciklusedzésizommenstruációmenzeszmozgássporttest
0

Írta: and

A menstruáció alatt nem kell semmilyen megerőltető edzést végezned, de egy kis sport egyáltalán nem tesz

A menstruáció alatt nem kell semmilyen megerőltető edzést végezned, de egy kis sport egyáltalán nem tesz rosszat még a  pirosbetűs napok idején sem. Próbáld ki a következő tippeket!

Adj egy esélyt a Pilatesnek!

A Pilates toplistás az edzések között, melyeket menstruáció alatt végezhetsz. Ez az edzés segíti a véráramlást serkenteni a testben, csökkentve a puffadást, görcsöket és ingerlékenységet. Továbbá segít javítani a testtartást, növeli az állóképességet és rugalmasabb izmokat ad.

Nyújts!

A nyújtás is edzés! Tökéletes mozgásforma olyan nőknek, akiknek minden egyéb gyakorlat kivitelezhetetlen a fájdalom miatt. Amikor felébredsz, akár állva, akár fekve csinálj végig egy nyújtó gyakorlatsort. Hidd el, jobban fogod magad érezni tőle. A légzés fejlesztése egy jó mellékhatása a nyújtásnak.

menzeszsport2.jpg ()

Csinálj jógagyakorlatokat!

A jóga az egyik legjobb mindennapi gyakorlat. Egy kíméletes jóga-gyakorlatsor az egyik legjobb választás a menstruációs ciklus alatt. Fokozza a vérkeringést, ezzel enyhítve a fájdalmat. Van néhány gyakorlat, melyet kifejezetten ajánlanak ilyenkor:  Janu Sirsasana (fej a térdhez), Pasasana (hurokpóz), Ustrasana (tevepóz).

A Janu Sirsasana segít csökkenteni a menstruációs diszkomfort érzést, és megakadályozza a fejfájást. Ez a jógapóz segíti nyújtani a gerincet, a lágyékot, a combhajlító izmot és a vállat. A Pasasana szintén csökkenti a menstruáció okozta rossz közérzetet, a hát és a vállak feszülését enyhíti, és nyújtja a gerincet, ágyékot és combot. Ustrasana nyújtja a hát izmait, a boka és a comb izmait, és nyugtatja a PMS tüneteit.

Sétálj!

Sok nő van, aki nagyon élvezi a futást a ciklusa alatt és azt mondja, fantasztikusan érzi magát utána. Azonban van, hogy azokon a bizonyos napokon sokkal fáradtabbnak érzed magad a futás után, mint előtte. A séta vagy gyaloglás ugyanolyan hasznos edzés lehet a menstruációd alatt. Lehet, hogy neked is jót tenne egy séta. Ugyanis feldobja a kedved, megemeli az energiaszinted és az izmaidat is megmozgatja.

Amikor a menzesz alatt edzel, érezheted azt, hogy nem fog jól menni. Az utolsó dolog, amit szeretnél ilyenkor, az a kimerültség. Maradj hidratált, étkezz egészségesen, csinálj kímélő edzéseket és aludj eleget, így megelőzheted a PMS szindrómát! A legjobb idő az edzésre a ciklusod alatt a reggel, mert a reggeli edzés segít, hogy energiával telten állj neki a napnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X