Főoldal > MOZGÁS > 5 kardió tévhit, ami nem is segít a fogyásban

5 kardió tévhit, ami nem is segít a fogyásban

edzésfitneszgyakorlatkardiosport
0

Írta: and

A kardióról Minden kardió edzés, amely nem igényel erőfeszítést, nem csak unalmas, hanem kevesebb kal

A kardióról

Minden kardió edzés, amely nem igényel erőfeszítést, nem csak unalmas, hanem kevesebb kalóriát is éget el, mint az erősítő edzés. Ha izomtömeget építesz, azzal fokozod az anyagcserét és csökkented a zsírt. Ez pedig borítékolja is a több kalória elégetését – napról napra. Sőt, néhány erősítő edzésfajtával akár dupla annyit is, mint kardióval.

Egy friss amerikai tanulmány szerint a kettlebell gyakorlatokkal akár 20 kalóriát is el tudsz égetni percenként, ez pedig annyi, mintha 10 km/h-val futnál. Hozd ki a maximumot a heti edzésekből! Iktass be erőnléti napokat is legfeljebb 4 nem egymást követő napon, amikor ellenálláson alapuló gyakorlatokat csinálsz. Ilyen a kettlebell, a súlyzózás, illetve a különböző kondigépek használata.

1. tévhit: Előbb a kardió, majd irány a súlyok?

Ez az ősrégi kérdés legalább olyan gyakori, mint a „Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?” talánya. Felugranál a futópadra egy intenzív kardiózásra, utána pedig a súlyokkal folytatnád? Biztos vagy benne, hogy utána marad elegendő erőd egy komolyabb súlyzós edzésre? Érdemes inkább különválasztani a kettőt. Egyik nap a magas intenzitású kardió, másnap pedig teljes körű súlyzózás. Így minden napra jut testmozgás, és folyamatában is több kalóriát égetsz el.

kardio2.jpg ()2. tévhit: Legalább 500 kalóriát el kell égetned egy kardió edzés alatt

Már majdnem leesel a futópadról, hogy elérd a mágikus számot? Van egy rossz hírünk: a gép csak hozzávetőlegesen tudja megbecsülni, hány kalóriát égettél el. Hagyd tehát figyelmen kívül a számokat, és inkább összpontosítsd az energiáidat! Ha keményebben dolgozol, de rövidebb ideig, akkor még edzés után is gyorsabb lesz az anyagcseréd, így több kalóriának inthetsz búcsút. Válaszd tehát a nagyobb intenzitású intervallum programokat!

3. tévhit: Maradj a „zsírégető zónában”, ha fogyni szeretnél

A szervezet nem éget zsírt alacsonyabb intenzitású edzés során, azonban ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan az úgynevezett „zsírégető zónában” kell lenned. Minél nagyobb intenzitású az edzés, annál több kalóriát fogsz elégetni ez a szabály az erősítésre is érvényes. Ráadásul a súlyok ellenállása miatt rövidebb ideig kell túráztatnod magad.

4. tévhit: Ha éhgyomorra kardiózol, több zsírt égetsz el

Ha üzemanyag nélkül nem indul el az autód, mit vársz a testedtől? 90 perccel az edzés előtt fogyassz könnyen emésztető gyümölcsöt alacsony zsírtartalmú joghurttal és pár evőkanál müzlivel. A folyadékpótlás is nagyon fontos, ezért igyál meg 1-2 pohár vizet is!

5. tévhit: Ha sokat kardiózol, bármit megehetsz, amit akarsz

Csak szeretnéd! Sajnos a legtöbben túlbecsüljük, hogy a mozgás során pontosan hány kalóriát is égetünk el, azt pedig hajlamosak vagyunk alábecsülni, hogy mennyit fogyasztunk el. A testmozgás önmagában nem elég hatékony zsírégetés, tehát nem elég kardióznod ahhoz, hogy beinduljon a fogyás. Ha sok a súlyfelesleged, így is nagy eredményt fogsz elérni, de egy idő után muszáj lesz előkapnod a súlyzókat, ha tovább szeretnél formálódni.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X