Főoldal > MOZGÁS > Segítség! Miért hízom az edzéstől?

Segítség! Miért hízom az edzéstől?

edzéshízásmozgás
0

Írta: and

Amikor pedig változást mutat, úgy tűnik, mintha híztál volna? Ne pánikolj, az érték félrevezető lehet, főleg, ha mindent jól csináltál. Az alábbi 4 dolog magyarázatot adhat a súlygyarapodásra! 1. A víz akár 3-4 kilóval is megváltoztathatja a súlyodat Biztos vagy benne, hogy fogytál pár kilót a kőkemény spinning edzéstől? Ne legyél erről annyira meggyőződve, ugyanis […]

Amikor pedig változást mutat, úgy tűnik, mintha híztál volna? Ne pánikolj, az érték félrevezető lehet, főleg, ha mindent jól csináltál. Az alábbi 4 dolog magyarázatot adhat a súlygyarapodásra!

1. A víz akár 3-4 kilóval is megváltoztathatja a súlyodat

Biztos vagy benne, hogy fogytál pár kilót a kőkemény spinning edzéstől? Ne legyél erről annyira meggyőződve, ugyanis az izzadás következtében csak vizet vesztettél. A szervezetedben található víz mennyisége nagymértékben befolyásolja a mérleg nyelvét. A víz körülbelül a testünk súlyának 65-90 %-át teszi ki, és szervezetünk víztartalma napról napra akár 4 kilóval is ingadozhat. Ez a fő oka a vízhajtók népszerűségének (áthajtják a vizet a szervezeten, azonban csak rövid távú “fogyást” eredményeznek), azonban a testösszetételen nem tudnak változtatni.

2. Sok tényező befolyásolhatja a súlyodat – beleértve az edzésedet is

hizas2.jpg ()Észrevetted már, hogy közvetlenül egy intenzív edzés után (vagy akár egy-két nappal később) a mérleg nyelve többet mutat, mint előtte? Ez teljesen normális és nem következik belőle, hogy híztál. Az emberi testet izmok, zsírszövetek, az agy és az idegrendszer, a kötőszövet, a vér,  a nyirokrendszer, a belső szerveink és csontok kombinációja teszi ki, valamint a levegő, amihez a tüdőnkön át jutunk. Közvetlenül edzés után mindezek akár 15 százalékkal is többet dolgozhatnak. A súlyodat ezen kívül befolyásolja a hidratáltsági szinted, sőt, még az izomláz is.

3. Az izom nem nehezebb, mint a zsír

Gyakori tévhit, ha ránézünk a mérlegre, hogy az “izom nehezebb, mint a zsír”, ami egy félrevezető kijelentés. Egy kiló zsír ugyanis pont annyit nyom, mint egy kiló izom, azonban az izom összetétele sűrűbb (tehát tömörebb, kisebb helyen elfér), mint ugyanannyi mennyiségű zsír, csupán ezért nehezebb. Amikor elkezded megváltoztatni a testzsír összetételedet az edzések által – mivel sűrűbb izomtömeget építesz és csökkented a testzsír arányát – a súlyod nőhet, miközben a testzsírszázalékod csökken. Ezek a változások akár heteket vagy hónapokat is igényelhetnek (nem órák vagy napok kérdése), ebben az esetben pedig a súlyod nem ad reális képet a testedben lezajló változásokról.

4. A mérleg semmit sem állít az edzettségi szintedről vagy a testzsír- összetételedről

A mérleg tehát semmit sem árul el az izom-zsír arányról a testedben (bár már bizonyos digitális mérlegek erre is képesek, kérdés azonban, mennyire megbízható az általuk mutatott eredmény), ami azt jelenti, hogy ha a cél a fittségi szinted fokozása, nem a mérleg a legjobb eszköz ennek ellenőrzésére. Hagyd figyelmed kívül ezért a mérleget, és vedd elő helyette a centimétert. Ha megszállottan naponta többször is mérlegre állsz, azáltal csak az önbizalmad csökken, reális képet biztos nem kapsz az edzettségi szintedről. Ha edzés nélkül fogysz, az még nem jelenti azt, hogy fittebb is vagy. Mindössze annyit, hogy kevesebb kiló, ez pedig nem nagy dolog.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X