Főoldal > MOZGÁS > Azt mondták neki: sosem fog járni!

Azt mondták neki: sosem fog járni!

egészségízületi betegségmozgás
0

Írta: and

Bár léptei bizonytalanok, és jobb keze sem mindig engedelmeskedik, a fiatal lány magabiztosan követi céljait. Veronika veleszületett rendellenességgel, arthrogryposis multiplex congenitával született. A ritka betegség jellemzője az ízületi merevség, ami korlátozza a mozgáskészséget. Akik hittek a gyógyulásban Amikor Vera megszületett, mindenkit meglepett és megrémített, hogy a panaszmentes terhesség ellenére a kicsinek súlyos ízületi betegsége van. […]

Bár léptei bizonytalanok, és jobb keze sem mindig engedelmeskedik, a fiatal lány magabiztosan követi céljait. Veronika veleszületett rendellenességgel, arthrogryposis multiplex congenitával született. A ritka betegség jellemzője az ízületi merevség, ami korlátozza a mozgáskészséget.

Akik hittek a gyógyulásban

Amikor Vera megszületett, mindenkit meglepett és megrémített, hogy a panaszmentes terhesség ellenére a kicsinek súlyos ízületi betegsége van. Ám az édesanyja nem fogadta el a szülőszobán hallott lemondó szavakat. Ebben az elkeseredett időszakban egy nyíregyházi orvos, dr. Berényi Pál adott neki reményt, aki elvállalta a kislány gyógykezelését, és tíz hosszú éven keresztül műtötte, gipszelte, egyenesítette Vera végtagjait.
„Hála neki, ötéves koromban elkezdtem járni – emlékszik vissza Veronika. – A kórház vált a második otthonommá, de sosem veszítettem el a hitemet, az erőmet, mert a családom meleg szeretettel vett körül. A szüleim mindent megtettek, hogy megkönnyítsék ezt az időszakot. Kazettára mondtak nekem verset, mesét, otthoni hangulatot varázsolva. Az első szerelmemet is a kórházban ismertem meg. A gyerekközösségből sem maradtam ki, óvodás lettem, és bár a közös sétákon még nem vettem részt, de éreztem, teljes jogú tagja vagyok a csapatnak. Tizenegy éves koromig nyolc operációt éltem meg, számtalan szegecs nyomát őrzik a csontjaim.”

0021799_1.jpg ()

Visszanyert szabadság

Pályaválasztás előtt az emberek fejében az jár, milyen hivatást űznének szívvel-lélekkel. Veronikának más szempont alapján kellett döntenie: melyik iskolába jut el gond nélkül?
„A tanulmányaimat aszerint kellett igazítanunk, hogy melyik iskolában tudok könnyedén közlekedni. Édesapám rendszeresen autóval vitt és hozott, még akkor is, amikor már tanárképző főiskolára jártam. Tizenkilenc évesen szerettem volna jogosítványt, de az orvosszakértő elutasította a kérelmemet. Nem vettem ezt zokon, egészen édesapám haláláig. Akkor éreztem, hogy nemcsak fizikailag vagyok korlátozott, de a világ is beszűkült előttem. Az első kísérlet után hét évvel ismét próbálkoztam, hogy autót vezethessek, és a technikai fejlődésnek köszönhetően megkaptam az engedélyt! Visszanyertem szabadságomat, ami olyan nagy örömmel töltött el, hogy az ország másik felében kezdtem el az igazságügyi ügyintéző szakot. Jogász családból származom, vágyaimnak eddig csak a fizikai gátak szabtak határt. Az iskola elvégzésével azonban megkaptam a lehetőséget, hogy megmutassam, mire vagyok képes. A cégbíróságnál helyezkedtem el, a munkatársaimmal szavak nélkül is értjük egymást. Jólesik, amikor nem nekem kell segítséget kérnem egy súlyos aktahalmaz polcra emeléséhez, hanem maguktól ugranak oda, és kapják ki a kezemből. Munkaidő után sem töltöm magányosan a délutánokat. Barátnőimmel gyakran járunk szórakozni, nem maradt hiányérzetem: minden közös buliból kivettem a részem.”

A témáról bővebben a Wellness magazin októberi számában olvashatsz!

Mi az arthrogryposis multiplex congenita?
A veleszületett rendellenesség az izomzat és kötőszövet merevségével jár. A végtagokban már a méhen belül kényszertartások alakulnak ki. Később a karok és a lábak hajlítása szinte teljesen lehetetlen, gyakori az izomgyengeség is. A betegek mozgása erősen korlátozott, ennek súlyossága egyénenként eltérő. Teljes gyógyulás nem várható, de műtétekkel és fizioterápiával elérhető, hogy a merev végtagok hajlékonyabbá váljanak, és ne jöjjön létre izomsorvadás. A mindennapi életvitel korlátozott, de eredményes kezeléssel a betegek képesek az önellátásra, orvosi és családi támogatás mellett csaknem teljes értékű életet élhetnek.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X