Főoldal > MOZGÁS > A nyár legjobb hazai túratippjei

A nyár legjobb hazai túratippjei

mozgástúra
0

Írta: and

Az erdő gyógyító kincsei Gillich István harminc éve tanulmányozza a gyógynövények emberi szervezetre gyakorolt hatását. Tudását megosztja azokkal, akik bebarangolják vele a Normafát, és lesétálnak egészen Makkosmáriáig az úgynevezett Galagonya-túra keretében. A kirándulás mindössze néhány órás, így a kevésbé edzettek is bátran nekivághatnak. A túra erdei jógával zárul, amelyben az ájurvédikus és a hatha jóga […]

Az erdő gyógyító kincsei

Gillich István harminc éve tanulmányozza a gyógynövények emberi szervezetre gyakorolt hatását. Tudását megosztja azokkal, akik bebarangolják vele a Normafát, és lesétálnak egészen Makkosmáriáig az úgynevezett Galagonya-túra keretében. A kirándulás mindössze néhány órás, így a kevésbé edzettek is bátran nekivághatnak. A túra erdei jógával zárul, amelyben az ájurvédikus és a hatha jóga elemei keverednek légzőgyakorlatokkal és az úgynevezett faterápiával. Lehetőség nyílik személyes tanácsadásra is, megtudhatod, hogy a problémádra milyen gyógynövénykúrát ajánl a szakértő. A túrát minden hónap harmadik vasárnapjára szervezik.
Nehézségi fok: 1
Bővebb információ: tel.: 06-30/316-1362

Biológiaóra felturbózva

Ha a madárvilág egyedei közül csak a városi galambot és a verebet ismered, itt az ideje, hogy fejleszd a tudásod! Látogass el a Duna-Dráva Nemzeti Parkba, Béda-Karapancsára, ez a térség a rétisasok és a fekete gólyák kedvelt tartózkodási helye, de láthatsz itt zavartalanul lazsáló gémféléket, kócsagokat is. Utadat kockás liliomok, jerikói loncok és fürtös gyűrűvirágok övezik, továbbá megtudhatod, hogy néz ki a réti iszalag és a mocsári aggófű. A túra után ne hagyd ki a Fehér Gólya Múzeumot és a Mohácsi Emlékhelyet se, utóbbinál kipróbálhatod az íjászkodást.
Nehézségi fok: 1
Bővebb információ: http://ddnp.nemzetipark.gov.hu

Amiről a kövek mesélnek

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, a Jakab-hegy környékén felfedezheted az ember jelenlétének nyomait egészen az őskortól a közelmúltig. Megtekintheted a különleges, ember formájú sziklaképződményeket, az úgynevezett Babás szerköveket, és felmászhatsz a Zsongorkő-lelátóhoz. Érdemes megnézni a földvár körüli halomsírokat és a Pálos kolostor romjait is.
Nehézségi fok: 2
A szervezett túra időpontja: július 25.
Bővebb információ: www.greenfo.hu

0019937_1.jpg ()

Életre kel az ősvilág

Jó célpont lehet Ipolytarnóc, ahol cápafogak, rájamaradványok lenyomata és különleges állatok lábnyomai bizonyítják a vulkáni katasztrófa előtti életet. A geológiai tanösvényen tett időutazást követően 3D-moziban nézheted meg, milyenek voltak az itt élő medvekutyák és ősorrszarvúk. A környéken található vulkáni kürtők ideálisak könnyebb túrákhoz. Ellátogathatsz Fülekre vagy Hollókőre is, utóbbi Ófaluja a Világörökség része.
Nehézségi fok: 1-2
Bővebb információ: http://ipolytarnoc.kvvm.hu

Bakonyi hétvége

Ha szívesen csatlakoznál egy fiatalos, lendületes csapathoz, augusztus elején remek lehetőség adódik erre. Az Adventures Budapest Túrakör tagjaival indulhatsz útnak a Bakonyba, hogy bebarangoljátok a Cuha-völgyet és megmásszátok a Pápalátókői-hegyet. A kilométerek teljesítése után közös bográcsos parti szerepel a tervben. Ha kedveled az erdőt, és nincs ellenedre napi 15-20 km hegyi kiránduláshoz, akkor válaszd ezt a túrát! A helyszín saját szervezésű túrákhoz is ideális.
Nehézségi fok: 2-3
Időpont: augusztus 1-2.
Bővebb információ: www.adventures.hu

Tanácsok a felejthetetlen túrázáshoz
– Ha nehezebb, nagyobb állóképességet megkövetelő túrát is bevállalnál, először inkább szervezett kirándulásra menj. Kérdezősködj a szervező irodában vagy olyanoktól, akik már részt vettek hasonló kiránduláson, így megtudhatod, hogy milyen esetleges nehézségek várnak rád, és hogyan készülj a túrára. Egy-két közös kirándulás után vágj csak bele saját szervezésű utakba.
– Amikor ismeretlen terepre, erdei vagy hegyi kirándulásra indulsz, alaposan tájékozódj előtte, tervezd meg az útvonalat, ne hagyatkozz arra, hogy majd a helyszínen eldöntitek, merre menjetek.
– Ha túl sokat pakolsz, feleslegesen szenvedsz majd a hatalmas súlytól. Kozmetikumokat tekintve szorítkozz a minimumra, inkább kerüljön praktikus felszerelés a hátizsákba (bicska, tartalék póló, sebtapasz, kalap vagy kendő, napszemüveg, fásli).
– A túrabakancs a leglényegesebb. Ne spórolj a cipőn, mert tönkreteheti a kalandot, ha nem bírod az egész napos gyaloglást egy arra alkalmatlan lábbeliben! Ha új bakancsot vásárolsz, mindenképpen járasd be, hogy ne törje fel a lábad a túrán.
– Szerelkezz fel kullancsriasztóval! Ha nem kedveled a testre fújható permeteket, vásárolj ultrahangos készüléket a nagyobb állatkereskedésekben. A kis szerkentyű három méteres körzetben elriasztja a vérszívókat.
– Ha nem szeretnéd otthon hagyni négylábú kedvencedet, amikor túrázni mész, kereshetsz olyan kirándulásokat, amelyek kifejezetten kutyásoknak szólnak. Bővebb információ: www.vizslatura.hu

A témáról bővebben a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X