Főoldal > MOZGÁS > Nem mozdul a mérleg nyelve? 3 tipp a biztos fogyáshoz

Nem mozdul a mérleg nyelve? 3 tipp a biztos fogyáshoz

diétafogyókúra
0

Írta:

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a sikeres fogyás és az egészség titka, hogy a dietetikus által összeállított személyre szabott étrend mellett, hetente 3X30-45 percet  rendszeresen mozogj. Ahogy az étrendnél, úgy a különböző mozgásformák esetében is érdemes kikérned szakember tanácsát. Mi most három olyan tippet ajánlunk neked, amelyekkel a tudatos étrend és az edzés mellett még sikeresebbé teheted a pluszkilók elleni küzdelmet! 1. tipp: Figyelj […]

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a sikeres fogyás és az egészség titka, hogy a dietetikus által összeállított személyre szabott étrend mellett, hetente 3X30-45 percet  rendszeresen mozogj. Ahogy az étrendnél, úgy a különböző mozgásformák esetében is érdemes kikérned szakember tanácsát. Mi most három olyan tippet ajánlunk neked, amelyekkel a tudatos étrend és az edzés mellett még sikeresebbé teheted a pluszkilók elleni küzdelmet!

0013419_1.jpg ()

1. tipp: Figyelj a kalciumbevitelre!

A kalcium nemcsak a csontok felépítésében játszik fontos szerepet. Egyes kutatások szerint  – amelyek a kalcium fogyásban és a súly megtartásában játszott szerepét hangsúlyozzák - a kalcium egyik fontos tulajdonsága, hogy kontroll alatt tartja a zsírsejtekben lévő zsírégető kemencéket, és a zsírsejtek között akadályozhatja az új zsírsejtek kialakulását. Amikor csökkented az energiabevitelt – például amikor helytelenül drasztikus fogyókúrába kezdesz - a szervezeted visszafogottabban égeti a kalóriákat azért, hogy fenntartsa az egyensúlyt. (Ilyenkor tapasztalod azt, hogy a diéta ellenére sem fogysz egy dekát sem!) A legutóbbi kutatások szerint a kalcium kimozdíthatja a szervezeted erről a holtpontról, és a fogyókúrád alatt is egyensúlyban tartja a szervezet anyagcseréjét.
Tipp: A kalcium jól összeállított testtömegcsökkentő étrend mellett elősegítheti a fogyást. Az étrendedbe iktass be kalciumban gazdag ételeket: például zöldségféléket, hüvelyeseket, zsírszegény kefírt, joghurtot, tejet. Ne feledd: a kalciumfogyasztással is tarts mértéket!

2. tipp: Étvágy feletti uralom – a rostok szerepe

Bizonyára te is megfigyelted, hogy ha drasztikusan diétázol, előbb-utóbb csillapíthatatlan sóvárgást érzel a különböző ételek iránt. Ilyenkor gyakran előfordul az is, hogy egyik percről a másikra feladod a szigorú étrendi előírásokat és kifosztod a legközelebbi hűtőszekrényt. Ellenkező esetben, ha úgy érzed, hogy tele van a hasad, nem kívánsz enni. Ausztráliai kutatók felállítottak egy jóllakottsági skálát, amely szerint kiderült az, hogy leghamarabb az édességek (például sütemény, csokoládé) fogyasztása  után kívánunk a leghamarabb enni, míg ha például teljeskiőrlésű kenyeret fogyasztunk sokkal később éhezünk meg. Nem véletlenül. A legjobb telítettségérzést kiváltó összetevője étrendünknek a rost, amely főleg a növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Tipp: Étrended összeállításánál figyelj arra, hogy olyan magas rosttartalmú, növényi eredetű élelmiszerek is helyet kapjanak a menüdben, amelyekben kevés a kalória van, mégis kitöltik a gyomrodat: pl. teljes kiőrlésű élelmiszerek, hüvelyesek, gabonapelyhek, párolt zöldségek. 

3. Mozogj megfelelő időpontban

A siker érdekében a jól összeállított étrend  és a testalkatodnak megfelelő mozgásforma mellett, válassz megfelelő időpontot a sportolásra – amikor az edzés a fogyás szempontjából optimális hatást érhet el.
- Ha reggeli előtt mérsékelt állóképességi edzéssel hozod formába magad (például kényelmes tempóban kocogsz 4-5 kilométert) ezzel meghosszabbíthatod az éjszakai zsírégető fázist. 
- Izomfejlesztő tréningre a kora esti időpontot válaszd, mert éjszaka  a szervezetedben  “utóégető hatásokat” hoz mozgásba, így még több zsírt égethetsz el, mint normál esetben.  
  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X