Főoldal > MOZGÁS > Lapos has, feszes fenék gyaloglással!

Lapos has, feszes fenék gyaloglással!

gyaloglászsírégetés
0

Írta:

Mindig találunk kifogást, ha azt kérdezik tőlünk, miért nem járunk el mozogni, ha már annyit nyavalygunk az alakunk miatt. Ilyenkor általában ilyen mondatok szoktak röpködni: „Futni nem szeretek, mert öt perc múlva kiköpöm a tüdőmet…”, vagy „Edzőterembe nem szívesen megyek, mert rosszul érzem magam a szobortestű csajok között”, netán „Annyira ügyetlen vagyok, hogy semmi sikerélményem […]

Mindig találunk kifogást, ha azt kérdezik tőlünk, miért nem járunk el mozogni, ha már annyit nyavalygunk az alakunk miatt. Ilyenkor általában ilyen mondatok szoktak röpködni: „Futni nem szeretek, mert öt perc múlva kiköpöm a tüdőmet…”, vagy „Edzőterembe nem szívesen megyek, mert rosszul érzem magam a szobortestű csajok között”, netán „Annyira ügyetlen vagyok, hogy semmi sikerélményem nem lenne”.
Van egy jó hírünk: ha nem érzel kedvet ahhoz, hogy futni járj, csoportban tornázz, labdajátékokat űzz vagy táncórára menj, remekül megteszi a gyaloglás is. Persze nem afféle plázajáró andalgásra gondolunk, hanem lendületes karmunkával végzett, flott tempójú sétálásra, amit egy idő után már nem is sétának, hanem kemény tréningnek érzel majd.

Felpezsdíti a vérkeringést

0011406_1.jpg ()

A gyaloglás (vagy walking) átmozgatja az egész testet, növeli az állóképességet, csökkenti a csontritkulás kialakulásának rizikóját, javítja a testtartást, élénkíti az anyagcserét, felpezsdíti a vérkeringést – csak néhány a jótékony hatásai közül. Nagy előnye, hogy bárhol és bármikor végezhető, így könnyen beilleszthetjük a napirendünkbe. Jelentősebb túlsúllyal is belevághatunk, de terhesen vagy kismamaként is bátran kipróbálhatjuk. Ráadásul gyaloglás közben több kalóriát égetünk el, mintha nagy hévvel elkezdenénk futni, amit aztán gyorsan feladnánk, és elcsigázottan hazavonszolnánk magunkat. A megfelelő gyaloglótechnikának a kivörösödött arc és a kapkodva szedett levegő nem része. Kikapcsolódásra alkalmasnak az 5-7 km/óra számít, míg magas intenzitásúnak a 8-9 km/órás walkingot tekinthetjük.

A sztárok is imádják

Habár itthon még ritkán találkozni flott tempóban gyalogló, tréningruhás sztárokkal, Hollywoodban ez mindennapos látvány. Jennifer Aniston, Sarah Connor, Christina Applegate például rendszeresen ezt a mozgásformát űzi. Utóbbi – akit egyébként Al Bandy lányaként ismert meg a világ a Rém rendes családban – az elsők között fedezte fel magának ezt a hatékony edzést, és ma már napirendje része az egyórás power walking. De erre esküszik Gwen Stefani, valamint a negyven felett is remek formában lévő német énekesnő, Nena. Calista Flockhartnak is a flott gyaloglás segít karcsú vonalai megőrzésében, Renée Zellweger pedig azért gyakorolja rendszeresen, mert állítása szerint sokkal jobban kikapcsolja, mint a futás. A legjobb pedig az benne, hogy nincs teljesítménykényszer, nincs kifulladás, nincs stressz. Szóval, mire vársz még? Húzd fel a tornacipőt!

A helyes technika

  • Testtartás: Húzd ki magad, és nézz három-négy méterre magad elé. Ha a földet bámulod, sok érdekes látnivalót mulaszthatsz el, monotonabbnak tűnik majd a gyaloglás, és a nyakadnak sem tesz jót. A vállaidat lazítsd el, engedd le, ne húzd fel görcsösen. A mellkasodat emeld ki, ezzel elkerülheted a nyak, a vállak és a hátizomzat feszülését.
  • Karok: Ha csak céltalanul lóbálod őket, a felsőtested nem tud kellőképpen bekapcsolódni a mozgásba, ráadásul így a lábaid is hamarabb elfáradnak. Inkább hajlítsd be derékszögben a karjaidat, és a lábmozgással ellentétesen lendítsd előre-hátra őket, akárcsak a sífutók. A kezedet lazán zárd össze közben.
  • Lábak: Először a sarkad érintse a földet, aztán gördülj a talpadra, végül a lábujjaiddal lökd el magad a talajról. Ügyelj rá, hogy a lábmunka a karmunkával ellentétes ritmusban történjen. (amikor a bal láb van elöl, a jobb kar lendüljön hátra, és fordítva). Lépteid nagysága legyen természetes, az a jó, ha a farizmaidban is érzed a mozgást.
  • Sebesség: A legjobb, ha a tréning során fokozatosan növeled a gyaloglás sebességét. Ezt úgy is mérheted, ha számolod, hogy egy perc alatt hány lépést teszel meg. Ha csak nagyobbakat lépsz, attól nem nő a sebességed. Úgy fokozhatod a tempót, ha a lépések számát növeled. Ha teljesen kezdő vagy, először ne kezdj túl flott tempóban, inkább fokozatosan emeld a sebességet, amíg a sétából power walking nem lesz.
    Kevesebb, mint 100 lépés/perc – könnyű tempó
    100-120 lépés/perc – walking kezdőknek
    120-130 lépés/perc – walking középhaladóknak
    Több mint 140 lépés/perc – power walking
  • Légzés: Figyelj arra, hogy légzésed mély, ugyanakkor természetes legyen. Koncentrálj a testedre, és igazítsd légzésedet a lépteid tempójához. Például lélegezz be három lépés hosszan, majd a következő három lépésnél fújd ki a levegőt. Ha kiesnél a légzéstempóból, az azt jelzi, hogy már túl gyorsan szeded a lábaidat. A legjobb, ha az orrodon szívod be, és a szádon fújod ki a levegőt, így valóságos oxigénzuhannyal látod el a szervezeted, ennek köszönhetően kevésbé leszel fáradékony, vagyis tovább tartasz ki.

Edzéstervek típusra szabva

Ahhoz, hogy a gyaloglás valóban hatásos legyen, először is mérd fel, milyen edzettségi állapotban vagy. Ha eltökélted, hogy a jövőben rendszeresen hódolsz a gyaloglásnak, akkor mindenképpen érdemes beruháznod egy pulzusmérő órára.

Így teszteld magad:

  • Keress a lakóhelyed környékén egy 400 méteres futópályát (összesen 4 kört, vagyis 1600 métert kell majd megtenned, de az is jó, ha ismersz ilyen hosszúságú távot).
  • Először melegíts be, vagyis sétálj egy laza kört, közben végezz váll- és térdkörzéseket.
  • Ezután gyalogold le az 1600 métert, olyan gyorsan, ahogy csak tudod.
  • Amikor végeztél, ellenőrizd az órán a pulzusodat, és az időt, amennyi alatt megtetted a távot, majd vesd össze az eredményeidet diagramunkkal, ebből kiderül, melyik csoportba tartozol.

A kulcsszó: a pulzus

Akármilyen edzettségi szinten is állsz, úgy lesz eredményes a tréninged, ha a megfelelő pulzustartományban dolgozol. Az alábbi táblázatokban láthatod, hogy a maximális pulzusod (220-életkor) hány százalékán kell edzened a sikerhez.

Variációk gyaloglásra:
Power walking:
Pulzuskontrollal végzett intenzív gyaloglás.
Nordic walking: Főleg abban különbözik a power walkingtól, hogy közben speciális botokat használunk, így nem csak lábainkat terheljük, hanem a felsőtestünket is megmozgatjuk. Tulajdonképpen a sífutáshoz hasonló mozdulatokkal haladunk előre.
Aqua walking: Tempós menetelés a medencében a víz ellenállásával szemben. Minél gyorsabb a tempó, annál hatékonyabb az edzés.
Hill walking: Hegynek felfelé gyaloglás, elsősorban haladóknak ajánlott.
Wogging: Gyaloglás súlyok cipelésével nehezítve, hatására a karok is erősödnek. Már 20 perc után olyan érzésünk támad, mintha egyórás kemény edzésen lennénk túl. Hazánkba még nem ért el a népszerűsége, de ami késik, nem múlik.

Ha szeretnél még többet megtudni a gyaloglás jótékony hatásáról, lapozd fel a Wellness magazin júniusi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X