Főoldal > MOZGÁS > kinesis__a_mozgas_szabadsaga

kinesis__a_mozgas_szabadsaga

0

Írta:

Felfedezés: A kinesisről szóló beharangozóban azt ígérték, hogy ez a mozgásforma a huszonegyedik század kihívásainak megfelelően a mozgás újfajta, eddig nem ismert élményét adja. A mozgás szabadságát és az eleganciát ötvözve úgy mozgatja meg testünket, hogy közben nem terheli azt, nem okoz károsodást az ízületekben, és az eddig kipróbált mozgásformákkal szemben egyedi, soha nem tapasztalt eredményeket […]

Felfedezés:
A kinesisről szóló beharangozóban azt ígérték, hogy ez a mozgásforma a huszonegyedik század kihívásainak megfelelően a mozgás újfajta, eddig nem ismert élményét adja. A mozgás szabadságát és az eleganciát ötvözve úgy mozgatja meg testünket, hogy közben nem terheli azt, nem okoz károsodást az ízületekben, és az eddig kipróbált mozgásformákkal szemben egyedi, soha nem tapasztalt eredményeket nyújt. Kezdőknek és haladó sportolóknak, versenyzőknek és a hobbisportolóknak egyaránt. No, elindultam terepet felmérni.

Felmérés:

0001038_1.jpg ()

Lelkesen érkeztem a helyszínre. A kinesis-terembe pillantva pedig azt hittem, egy jógaoktatásra fenntartott világba csöppentem, ahol a falat gyönyörű faburkolat, kellemes színek teszik hangulatossá azért, hogy az ide érkező, meditálni és magukba merülni vágyók teljesen ellazulhassanak. Egyszóval csodás! Ez volna a kinesis-terem vagy eltévedtem? Bizonytalanságom akkor csillapodott, majd szűnt meg teljesen, amikor észrevettem a falba süllyesztett elemekből kiinduló ezüstösen csillanó kábeleket és csöveket. Nem a szokványos, edzőtermi hangulatot árasztották, mégis kicsit megtorpantam. Aha, szóval ezek azok, amikkel nekem erősítenem kell majd? Most mi lesz? Adtam egy kis időt magamnak, és elhatároztam, hogy másnap visszajövök, és a tettek mezejére lépek. Hogy még kisebb legyen a csalódás esélye, igyekeztem olyan hősöket felkutatni, akik már kipróbálták a kinesist. Semmi panasz, semmi nyafogás: hölgyek-urak egyaránt arról számoltak be, hogy amióta kipróbálták, szinte semmilyen más órára nem hajlandók elmenni, az eredmény pedig egyesek szerint igenis centiben mérhető!!! A kíváncsiság csak fokozódott bennem…

Kutatás:
A kinesis-teremben négyféle géppel hoz össze a sors. Milyen gépekkel? – merül fel a kérdés… Megtudtuk, hogy a szerkezeteket a megalkotók a görög ábécé első négy betűjével nevezték el: így lett Alfa, Béta, Gamma és Delta azoknak az eszközöknek a neve, amiken a kinesis mozgásforma alapszik. Ezekkel az eszközökkel teljesül a kinesis „küldetése”: hogy az edzés során az eredeti, természetes és rohanó világunkban elfeledett helyzetekbe, jóformán csak az emlékezetünkben élő állapotokba kerüljön tested a 3 dimenziós térben végzett mozgásokkal.

Tapasztalat:
Irány a kinesis-terem. Az órán csak ketten vagyunk. Enyhe személyi edzés hangulatát kelti, amitől az ember érzi és tudja, hogy az elkövetkezendő 60 percben ő is a középpontban lesz, lazsálni nem lehet. Mint utóbb kiderült, lazsálni nem is érdemes. Szól a zene, edzőtársammal felváltva kapjuk a feladatokat: a falba épített lapsúlyokkal terhelt szerkezetekből rugalmas drótokat lehet kihúzni, mintha súlyokat emelgetnék. Mindez azonban nem hasonlítható az edzőtermek súlyzóihoz: a mozgás változatos, szinte végtelen azoknak a gyakorlatoknak a száma és nehézsége, amiket a kinesis teremben található eszközökkel végre lehet hajtani a minden irányban mozgatható kábeleknek köszönhetően.

Ajánlás:
A kinesist ajánljuk mindazoknak, akik szeretnek újat kipróbálni, akik nem ijednek meg saját testük reakcióitól egy-egy egyensúlygyakorlat közben, egy izomcsoport új módon történő megdolgoztatása során. Azoknak sem szabad kihagyniuk, akik szeretnének javítani mozgáskoordinációjukon, akik szeretnék megdolgoztatni régóta edzett izmaikat, az edzést pedig az eddig megszokott helyszínektől eltérő környezetben és elsőre talán szokatlannak tűnő eszközökkel végeznék.

Hol próbáltuk?
IWI – International Wellness Institute


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X