Főoldal > PSZICHÉ > Így előzd meg a délutáni álmosságot!

Így előzd meg a délutáni álmosságot!

álmosegészségfáradtságkávé
0

Írta:

Álmos vagy, legszívesebben lefeküdnél, de a munka rengeteg, ki kell bírnod a délutáni pörgést is, de hogyan?

 

Vége az ebédnek, az utolsó korty kávéd már egy órával ezelőtt megittad, és most lassan rád tör az álmosság, a szemhéjaid is kezdenek le-lecsukódni. Mielőtt kóla után nyúlsz vagy megcélzod a kávé automatákat, kelj fel! A délutáni menetrendszerű összezuhanás leküzdésére van annál sokkal jobb módszer, minthogy elfogyassz még egy cukros élvezetet nyújtó nedűt, amit később aztán úgyis megbánsz. Mivel a legtöbbünknek nem adatik meg, hogy tartsunk egy kis szünetet napközben a munkahelyünkön (és ha igen, akkor rettentő irigyek vagyunk!), ezért itt van néhány apró trükk, mellyel elkerülheted, hogy úgy érezd magad, mint egy zombi, amíg eljön a vacsoraidő.

Kerüld a kávé-túladagolást

Ahelyett, hogy rendeled és vedeled a dupla vagy tripla adag kávékat álló nap, jobban teszed, ha csak mini adag koffein adagokat fogyasztasz a nap folyamán. „ Mikor gyorsan iszod a hosszú kávét, a vérámba jutó koffein- érték sokkal hamarabb éri el a csúcsot, mintha hosszabb ideig, kortyolgatva fogyasztanád” – magyarázza Harris R. Lieberman, PhD, az amerikai hadsereg kutató pszichológusa. És igen, ez ugyanúgy működik, mint a szódavizes változat. “Körülbelül ugyanannyi koffein van a Diet Coce- ban, mint egy rövid eszpresszó kávélöketben” – mondja David J. Clayton, MD, a The Helathy Guide to Unhealthy Living szerzője.

almos2.jpg ()Sétálj egyet ebédidőben

Ahogy a napfény segíti a reggeli ébredést, nincs ez másként később sem, egy-egy dózis a természetes fényből tompítja a kimerültségérzetet. Menj ki, tegyél egy rövid sétát délben mielőtt elkezdenéd érezni, hogy rád tör a fáradtság – a napfény és a szívpumpáló gyakorlat kombinációja visszaadja a pörgést. Ha nem tudsz kijutni a szabadba, ülj egy ablak mellé és nézz ki – ez a legjobb dolog, amit csak tehetsz ilyenkor.

Kerüld a zsírt, a cukrot és az olajat

Mivel az agy glükózt használ üzemanyagként, így, ha a vércukorszint leesik, a mentális képességek is lezuhannak. Kerüld a finomított szénhidrátok és a zsíros ételek bevitelét, amelyek csak súlyfelesleget okoznak. Ehelyett figyelj arra, hogy minden étkezésed tartalmazzon egyenlő arányban teljes kiőrlésű gabonát, egyszeresen telítetlen zsírokat, gyümölcsöket és zöldségeket. A snack-ek, a cookie-k vagy a chips-evés helyett, válaszd a banánt, egy evőkanál mogyoróvajjal és egy adag energianövelő ásványi anyaggal, mint a kálium vagy a magnézium.

Igyál több vizet

„Az emberek fele, aki fáradtságra panaszkodva fordul hozzám, rendszerint valamilyen mértékben ki van száradva” – jelenti ki Woodson Merrell, a New York-i  Continuum Center for Health and Healing at Beth Israel Medical Center ügyvezető igazgatója.  Igyál elég folyadékot egész nap – ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy ne lankadjon a figyelmed és ne fogyjon el az energiád. Ügyelj arra, hogy töltsd újra a poharad egy vagy két óránként!

Locsolj növényt az irodádban

Egy kis adag zöld segíthet felébreszteni az agyad. A Texas A&M kutatói azt találták, hogy azok az önkéntesek, akik folyamatosan frissítették az asztali vázájuk élő virágait és zöld növényeket tartottak az irodában, több kreatív ötlettel álltak elő, mint azok, akiknek nem volt cserepes viráguk a munkahelyükön.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X