Főoldal > PSZICHÉ > Kevesen bánjuk meg, ha félrelépünk

Kevesen bánjuk meg, ha félrelépünk

hűtlenségmegcsaláspárkapcsolat
0

Írta:

A magyarok kevesebb mint a fele gondolja úgy, hogy soha semmilyen körülmények között nem elfogadható a

A magyarok kevesebb mint a fele gondolja úgy, hogy soha semmilyen körülmények között nem elfogadható a hűtlenkedés. Ezzel szemben viszont minden harmadikunk szerint előfordulhat olyan élethelyzet, ami felhatalmazást ad arra, hogy megcsaljuk párunkat. Egy friss online felméréséből az is kiderült, hogy a magyarok hány éves korukban a leghűtlenebbek. Te mire tippelsz?
 
A hűtlenkedésre egyes elméletek szerint genetikailag kódolva vagyunk. Ha szem előtt tartjuk ezt a tényt, annyira már nem kirívó az az adat, hogy a kutatásban résztvevő nők alig 40%-a állította azt, hogy soha nem csalná meg párját. Ez az arány a férfiaknál még alacsonyabb, háromból két férfi ugyanis el tudja képzelni, hogy megcsalja a párját. Némileg megnyugtató a monogámiában és a családi értékekben hívőknek, hogy mindez valószínűleg csak elméleti hajlandóságot jelent, hiszen a felmérés szerint a férfiak és a nők egyaránt 4%-a hűtlenkedik rendszeresen, azaz előbbiek közül csupán minden tizedik válaszadó lép a tettek mezejére.

Sokan vannak azonban az alkalmi hűtlenkedők. A kutatásban résztvevők csupán egyharmada állította ugyanis, hogy soha nem csalta még meg párját és biztos benne, hogy nem is fogja soha. Egyharmaduk viszont már többször vagy akár rendszeresen megcsalta partnerét. A válaszadók 15%-a vallotta be, hogy félrelépett egyszer, de meg is bánta vagy még nem lépett félre, viszont nem zárja ki ennek lehetőségét (12%).

A kutatás igyekezett kitérni a hűtlenkedés mögött álló családi, párkapcsolati okokra is. Érdekes megvilágításba helyezi a hűtlenkedést az a tény, hogy hogyan látjuk szüleink párkapcsolatát, valamint az is, hogy mit gondolunk a másik érzelmeinek erősségéről és hogy milyen példát látunk a szűkebb környezetünkben (barátok, ismerősök, rokonok).

A szülői példát követjük

Az online felmérés eredménye szerint nagyban befolyásolja a hűtlenkedési hajlamot szüleink viselkedése. Másfélszer nagyobb arányban lépnek félre ugyanis azok, akik szerint már szüleik sem voltak hűségesek egymáshoz. Csupán minden negyedik válaszadó vallotta hűtlennek magát azok közül, akik soha nem láttak ilyen negatív példát felmenőiktől (szemben a másik csoport 40%-ot meghaladó arányával).

A szülők rossz viselkedési mintáin túl sajnos az ismerőseink körében is inkább a negatív példát látjuk. A kutatás rávilágított arra is, hogy ötből négyen szereztünk már tudomást hűtlenkedésről közvetlen ismeretségi körünkből.

cheat2.jpg ()Ha ehhez hozzávesszük, hogy a magyarok közel kétharmada érzi úgy, hogy ő jobban szereti a párját, mint amennyire a párja őt, már nem is annyira lepődünk meg a magyarok magas hűtlenkedési arányán. A kutatásban résztvevők csupán két százaléka gondolja egyébként úgy, hogy egyformán szeretik egymást kedvesével.

És hogy kik a leghűtlenebbek?

Aki a forróvérű huszonéves fiatalokra vagy az első házasságukban megcsömörlött harmincasokra gondol, bizony tévúton jár. Az ötvenes éveikben járók közül vallották be a legtöbben (39%), hogy rendszeresen vagy többször félreléptek már.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X