Főoldal > PSZICHÉ > Így legyen a reggel a napod fénypontja!

Így legyen a reggel a napod fénypontja!

reggeltestápolás
0

Írta:

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan! 1. Aludd ki magad! A reggeli jó hangulat alapja a

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan!

1. Aludd ki magad!

A reggeli jó hangulat alapja a pihentető alvás. Teremts kellemes környezetet a lefekvéshez, és alakíts ki egy olyan esti rituálét, ami hozzásegít a hosszabb és mélyebb alváshoz. Olvass néhány oldalt egy jó könyvből, igyál egy pohár langyos tejet, vegyél egy lazító fürdőt, vagy csinálj néhány relaxáló gyakorlatot, és ne felejtsd el kikapcsolni a televíziót elalvás előtt!

2. Légy felkészült!

Alakíts ki egy “stresszmentes reggeli zónát“ az otthonodban. Ezen a területen helyezheted el azokat a táskákat és holmikat, melyeket majd magaddal kell vinned, amikor elindulsz otthonról. Ezzel elkerülheted a reggeli keresgélést, és egyfajta nyugalmat biztosíthatsz magadnak, hiszen minden készen fog állni a reggeli induláshoz.

3. Alvás előtti programozás

Mielőtt elaludnál, programozd be magad a kellemes ébredésre egy olyan trükkel, amit egyébként is gyakran használunk tudat alatt. Gondold végig, mi mindent kell tenned holnap, hogyan fogod kezdeni a napot, és mi az, amit biztosan élvezni fogsz (például egy finom tejeskávé vagy csokis süti elfogyasztása).

4. Hangulatjavító ébresztő hangok

Ints búcsút a klasszikus ébresztőórának, melynek hangját gyorsan összekapcsolod a kellemetlenségekkel! Próbálj ki különböző ébresztőhangokat. Valószínűleg jobban esik majd ébredezni egy ismerős dallamra, vagy egy Zen ébresztőóra szelíd gong ütésére. Az ébresztőfényeket, és az alvási-fázis ébresztőket is kipróbálhatod bátran. Ezeknek lényege, hogy lágyan „vezessen ki” az álomvilágból.

5. Gyorsan ki az ágyból!

Az ébresztőórád szerint fel kellene kelned, de a tested még nem akar. Annak ellenére, hogy nagyon csábító szundizni még egy kicsit, ne tedd! Az agyad már tudja, hogy fel kell kelned, és az eredmény káosz lesz az ellentmondó információk hatására. Éppen ezért jobb, ha nem hagyod figyelmen kívül az ébresztő jelzését. Ha el a karod kerülni a frusztráló belső konfliktust, kelj fel azonnal!

reggel2.jpg ()6. A fény trükk

Hagyj egy kis rést a sötétítőfüggönyön, melyen beszűrődhet a napfény. Ez elősegíti a természetes éjszaka/nappal alvási ritmust (főként a nyári hónapokban hatásos). A természetes alvás hormon, a melatonin ugyanis nem működik, ha testünk fénynek van kitéve, ami azt eredményezi, hogy gyorsabban ébredünk fel. A sötét téli reggeleken, érdemes lehet fényterápiás lámpát, vagy ébresztőfényt használni. Akár egy időkapcsolóval is megoldható, hogy még ébredés előtt felkapcsold a hálószoba világítását. Mint egy reggeli mosoly, a fény optimistává tesz.

7. Grimaszolj!

A tükör előtti grimaszolásnak számos előnye van. Az arcizmok munkája felfrissíti a vonásaidat. Feszítsd meg az arcizmaidat egymás után, majd lazítsd el. A vicces grimaszok ráadásul még fel is vidítanak.

8. Nyújtózkodj!

Az ébredés utáni nyújtás hirtelen beindítja az anyagcserét. A legjobb, ha fekve teszed. Néhány gyors és könnyű gyakorlat tökéletesen elég reggelre. Kezdd a karokkal, feszítsd meg, majd lazítsd az izmaidat egymás után. Miután végighaladtál az egész testeden, készen állsz a napra!

9. Ásítozz!

8-10 mély lélegzetre van szükséged ahhoz, hogy újra feltöltődj energiával. Lélegezz mélyet, és teljesen fújd ki a levegőt kilégzéskor. A vállad és az egész tested legyen ernyedt. Ha még az ágyban, a hátadon fekszel, érezheted, ahogy a levegő átáramlik a testeden. A légzőgyakorlatok nyújtással kombinálva nagyon hatékonyak lehetnek. Nyújtózkodj nagyokat, és lélegezz mélyen, vagy akár ásítozhatsz is.

10. Hangulatjavító zene

Rakj be zenét és táncold körbe a szobát a zuhany és a reggeli kávé között. Ez biztosan jó hangulatba hoz, és könnyű beilleszteni a „jó reggelt rituáléba”. Szóljon a zene, míg a mély légzés segítségével feltöltődsz oxigénnel. Kinyithatod az ablakot, tehetsz egy „sétát” az erkélyen, vagy végezz tai chi gyakorlatokat az udvaron. Ha az időjárás engedi, próbálj minél több friss levegőhöz jutni.

11. Tudatos élvezet

Állj meg egy pillanatra, hogy teljesen élvezhess valamit. Foglalkozz magaddal! “Egy pillanatnyi figyelem“ minőségivé varázsolhatja a napod kezdetét. Figyelj oda az első korty teára, vagy kávéra, és élvezd az ízét, figyeld meg milyen kellemes tapintású a bőröd a testápoló használata után, élvezd a reggeli zuhany csobogását, vagy egy új blúz anyagának érintését a bőrödön.

12. Dicsérd magad!

Nézz bele a tükörbe, és dicsérd meg magad! Állj egyenesen és mosolyogj a tükörképedre, hogy növeld az önbizalmad. Sorold fel hangosan azokat a testrészeidet, amiket leginkább szeretsz magadon: a szemed, az orrod, vagy a szád. A jó, és stabil önkép segít abban, hogy önbizalmat sugározz, és jól érezd magad egész nap.

13. Relaxáló, hidratáló rutin

Légy figyelmes és gondoskodó a bőröddel. Az, ahogyan hozzáérünk a bőrünkhöz krémezés közben, nem pusztán egy praktikus tevékenység, sokat elárul érzelmeinkről. Minden érintés pozitív érzéssé változik. A testünk nem pusztán hormonokat és biológiai üzeneteket gyárt, amikor valaki más megérint, vagy amikor simogatjuk, kenegetjük saját bőrünket. Ez egy nagyszerű módja a reggeli relaxációnak.

14. Az összebújás boldogít!

Próbáld ki a „bőrbeszédet” az egyik családtagoddal, vagy a partnereddel. Érintsd meg a kezét, vagy az arcát, cirógasd meg a vállát, vagy a karját, öleld meg kávékészítés közben! Természetesen bármilyen más apró, kedves gesztus is jelezheti a szeretetet és az összetartozást. Minden egyes érintést továbbítanak a receptorok, értelmet nyernek és tárolódnak a bőr memóriájában.

15. Ne mindent egyszerre!

Reggeli tévézés, rádiózás, újság az asztalon, a laptop bekapcsolva, ellenőrzöd az emaileket, és csetelsz az ismerősökkel a reggeli mellett. Ne csinálj mindent egyszerre! Maradj egyetlen információforrás mellett!

16. Kell a vitamin, és az energia!

A reggeli a legjobb alkalom arra, hogy energiadús élelmiszereket fogyassz. A nap során gyakran megfeledkezünk a szükségleteinkről. Tankolj fel vitaminokból reggel! A friss grapefruit lé például rengeteg C vitamint tartalmaz. Egy üveg paradicsomlé biztosítja számodra a megfelelő mennyiségű biotint, amit szépségvitaminként is emlegetnek, mert rendkívül jót tesz a hajnak és a bőrnek. A sajtos omlett extra adag B12 vitamint biztosít, ennek köszönhetően tökéletes energiaforrás és hangulatjavító.

17. Reggeli édesség

A reggel fogyasztott édes élelmiszerekkel megelőzheted a hirtelen rád törő éhséget és a délutáni csoki-orgiát. Az anyagcsere turbó fokozatban van reggel, és elégeti a kalóriákat. A Tel Aviv Egyetem kutatása szerint azoknak, akik csokis croissant, vagy muffint fogyasztanak reggelire, soha többé nem kell bűntudatot érezniük e miatt! Annál is jobb hír, hogy az édes ízt érzékelő idegek nagyon érzékenyek reggel, ezért az ízélmény sokkal intenzívebb, mint a nap más időszakában.

+ 1. Extra kényeztetés

Van egyvalami, ami a legtöbb nő reggeli rituáléjában közös: az ő tökéletes reggelük elképzelhetetlen egy frissítő zuhany, és krémes masszázs nélkül. Ők tudják, hogy ez az a pillanat, amikor bőrünk is felébred, és készen áll arra, hogy beszívja azt a nedvességet, melyre szüksége lesz a nap során. Hogy a bőröd is megkapjon minden gondoskodást, három kényeztető terméket szeretnénk ajánlani:

nivea.jpg ()– NIVEA Smooth Sensation Krémes Testápoló
Könnyű, habos formula értékes Shea vajjal, Hydra IQ-val (egy aktív és természetes összetevő, mely a kékalgákban is megtalálható), és tápláló lipidekkel olvad lágyan a bőrbe, és erősíti annak természetes védőrendszerét. A gazdag krém rendszeres használatával a száraz bőr is selymesen simává válik.
(Ára: 1899 Ft)

– Dove Purely Pampering Kókusztejjel és jázmin szirom illattal bőrtápláló testápoló
Az új Dove Purely Pampering bőrtápláló testápoló a tápláló krém, kókusztej és jázmin szirom kényeztető illatának keveréke, mely táplálja a bőrt, és segít megvédeni azt, hogy bőröd gyönyörűen hidratált, selymesen puha és ragyogó legyen nap mint nap.
(Ára: 1149 Ft)

– Avon Sensuelle testápoló
Finom, misztikus illatával úgy öleli körül tested akár a legfinomabb csipkéből készült fehérnemű. Általa magabiztosnak és csábítónak érezheted magad. Ráadásul egy hosszú, kimerítő nap végén is érezheted a csodás, érzéki illatot. (Ára: 1500 Ft)

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X