Főoldal > kihívás > Erre figyelj, ha melegben futsz!

Erre figyelj, ha melegben futsz!

edzésegészségfrissítésfutásmelegmozgássport
0

Írta:

Semmi sem teheti tönkre jobban a futásod napi rutinját, mint a hőség. De itt van néhány tipp, hogy ne fogjon ki rajtad a kánikula!

 

Igyál vizet!

Nincs meglepetés, a hidratáció a kulcs. Amikor 1 órát vagy annál kevesebbet mész futni, mindenképp igyál meg előtte 2 és fél dl vizet! Ha hosszabb edzésre készülsz, akár 4 vagy 5 dl-t is igyál meg futás előtt 30 perccel, és vigyél magaddal frissítőt!

Ne idd túl magad!

A hidratáció a futás alatt is nagyon fontos, de nem szabad túlzásba vinni. Különbség van a túlivás és a hidratáció között. Ahhoz, hogy megállapítsd, hogy eleget iszol-e, mérd meg magad a futás előtt és után. Azok, akik rendesen hidratáltak, a futás alatt súlyt fognak veszíteni, azonban túlhidratált vagy, ha a futás után nehezebb vagy, mint előtte. A túl sok vízzel kimoshatod a szervezetedből a sókat és ásványi anyagokat, vigyázz! A súlyvesztésnek azonban ne örülj, még akkor se, ha amúgy fogyni szeretnél, mert ez csak az edzés során elvesztett víz súlya, amit vissza kell pótolnod a nap folyamán!

Hagyd az izzadságot!

Az izzadsággal tudja a tested lehűteni magát. Ha állandóan letörlöd az arcodról az izzadságot, a tested nem tudja hűteni a fejed. Segíthetsz még a hőség után a tested hőmérsékletének visszanyerésében, ha egy hűvös zuhanyt veszel. Vigyázz, felforrósodott testtel ne ugorj be a jéghideg vízbe, inkább fokozatosan hűtsd a vizet és a tested!

5839638 - a beautiful fit and healthy blond woman road running while listening to music on her portable mp3 player

Minimalizáld a napon létet!

Apró trükkökkel késleltetni tudod annak a folyamatát, hogy felforrósodj. Az egyik ilyen trükk a világos színek viselése. Ezek ugyanis kevésbé nyelik el a napot. Egy sapka is sokat segíthet rajtad, mert a fejed nem fog felforrósodni. Ne feledd: minél kevesebb helyen érintkezik a nap a bőröddel, annál lassabbak melegszel fel!

Figyeld a pulzusod!

Egy forró nyári napon ez fokozottan fontos! A pulzusod figyelése segít, hogy mindenképp a biztonságos tartományban maradjon a szívritmusod. Egyénenként változó, de viszonylagos értéket kaphatsz a megfelelő zónáról, ha 180-ból kivonod az életkorod.

Eddz a melegre!

A legtöbb futó azért kezdi korán a hosszú edzését, hogy még a nagy meleg előtt be tudja fejezni. Ez hasznos is, de a ha versenyre is készülsz, sajnos a verseny időpontjára és hőmérsékletére már nincs befolyásod. Ha néhányszor edzel a versennyel megegyező időpontban vagy hőmérsékletben, megtanulhatod kezelni az esetleges nehézségeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X