Főoldal > DIÉTA > Tuti őszi antioxidáns-bomba: a szilva

Tuti őszi antioxidáns-bomba: a szilva

antioxidánsegészségemésztésfogyókúragyümölcsrostszilvavitamin
0

Írta:

Jó hír, hogy a nyár elmúltával sem kell lemondani olyan gyümölcsökről, melyek dúskálnak az antioxidáns hatásban. Az egyik legjobb ezek közül a szilva! Ez a gyümölcs friss és aszalt változatban is véd a rák ellen, tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást is.

Vitaminokban nem, de rostokban erős

A szilva nem egy vitaminbomba: C-vitaminból, B1-, B2-, és E-vitaminból azért akad benne, elvétve, ahogyan ásványi anyagokból is: káliumot, magnéziumot, cinket, foszfort és a kalciumot is tartalmaz. A flavonoidok közül kisebb mennyiségben kvercetin és antociánokat – melyek a gyümölcs színét adják – találhatók benne. Viszont ezektől sokkal jelentősebb a magas élelmi rost tartalma, ami miatt a bélrenyheségnek, székrekedésnek jó ellenszere. A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg hat a gyomor működésére, és a belek mozgására.

Vese-, és bőr-barát

Ha naponta fogyasztod a szilva levét, akkor serkentheted vele a vese működését is. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása. De a friss szilva segíti a szép bőr kialakulását és megmaradását. A gyümölcs olajos héjában jelentős mennyiségű többszörösen telített zsírsav található, ami védi a gyümölcsöt a kiszáradástól, és megakadályozza a baktériumok növénybe hatolását.

20046240 - plums

Antioxidáns-varázs

A szilva erős antioxidáns hatása régóta ismert. Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével, és erre a szilva tökéletes választás. De nem csak a friss, hanem az aszalt változatának is immunerősítő hatása van. Kifejezetten nyugtató hatással bír. Nagyon fontosak az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

Fogyókúrás szupererő

A szilva megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódnának, felhalmozódnának a hasfalban, derékon, csípőtájékon, combon – tehát még a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó, és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X