Főoldal > DIÉTA > Ezeket edd, ha izmosodni szeretnél

Ezeket edd, ha izmosodni szeretnél

diétaétkezésfehérjeizomizomépítéstáplálkozástest
0

Írta:

Egészségesen étkezel, rendszeresen tornázol, mégsem tudsz izmokat építeni magadnak? Talán az étkezéssel lesz a gond: bemutatjuk a legtutibb izomnövelő kajákat, amik garantálta beválnak majd!

1. Tojás

Évekig egészségtelennek volt beállítva, de az az igazság, hogy a tojásfehérje az egyik legszuperebb izomnövelő étel.  Napi egy darab már biztosítja az egyensúlyos koleszterinszintet, ráadásul tele van fehérjével és jótékony, Omega-3 zsírsavakkal. Külön jó hír, hogy  nemcsak az izmaidnak tesz jót, hanem a látásod is erősíti, hiszen tele van luteinnel.

2. Magvak

Való igaz, hogy magas a zsírtartalmuk és rengeteg bennük az energia (kb. 600-650 kcal/100 gramm) – de ez nem rossz hír, sőt! Csak még tovább jól fogsz lakni velük és kevesebbet fogsz kívánni más ételekből. A telítetlen zsírsavainak, az ásványi anyagainak (kálium, kalcium, magnézium) és a magas fehérje- és rosttartalmuknak köszönhetően pedig szuper energikus leszel, ha olyan magvakat fogyasztasz, mint például a dió, mogyoró, a mandula és a tökmag.

3. Túró

A túró izomnövelő hatásairól kevesen tudnak, pedig meglepően hatásos, ha tónusos testre vágyunk! Tele van tejfehérjével (a protein egyik altípusa), ami sokkal inkább biztosítja a vércukorszint hosszan tartó, egyenletes működését, mint más tejtermék; valamint élőflórás készítmény, ami abban segít, hogy megfelelően tudj hasznosítani minden jótékony tápanyagot a szervezetedben.

4. Sovány marhahús

Okkal az egyik legnépszerűbb izomépítő étel! A marha húsa olyan proteinkombinációkat tartalmaz (aminosav, B-vitamin, keratin), amik egyszerre nem találhatóak meg egyetlen más ételben sem. Ráadásul egy ausztrál egyetem szerint sokkal depressziósabbak és stresszesebbek azok az emberek, akik egyáltalán nem fogyasztanak marhahúst – szóval duplán is megéri enni!

54507217 - grilled chicken breast with vegetables

5. Grillezett csirkemell

A lazac mellett a legtöbb fehérje a csirkehúsban található, azon belül is, a mell részében, ahol a legtisztább a hús. Állandó fogyasztásra persze ez sem ajánlott (mint semmilyen más étel), de gyors izomnövelésre tökéletes.

6. Erjesztett tejtermékek

Más néven a joghurtok és a kefirek különösen hatásosak az izomerősítéskor, hiszen gyorsan felszívódnak, támogatják a bélflóra egészségét és nagyon sok jótékony baktérium, azaz probiotikum található bennük. A probiotikumok azért jók, mert a lehető legtöbb kalóriát és ásványi anyagot felszívják magukba, ezáltal kevesebb  táplálékra lesz szükségünk.

7. Chia mag

Az elmúlt években rendkívül divatossá vált a Dél-Amerikából származó chia magot fogyasztani: akár köretként, akár joghurtokba és levesekbe keverve, vagy a sütemények tésztájához szórva. A jó hír viszont nemcsak az, hogy nagyon sokféleképpen fogyasztható, hanem, hogy sok Omega3 és Omega6 zsírsav, antioxidáns és kálium is megtalálható a magvakban, ami nélkülözhetetlen a testedzéshez!

8. Mandulavaj

Először a mogyorókrémért őrültek meg az emberek, manapság pedig nincs divatosabb a mandulavajnál – ami sokkal finomabb, mint a mogyorós változat, ráadásul jóval több fehérje van benne.  A mandula magas B2- és E-vitamin tartalma pedig az immunrendszer stabilitásáért és az állóképesség fejlesztéséért felelős, ami szintén jól jön izomépítésnél.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X