Főoldal > DIÉTA > Ez történik a testeddel, ha elhagyod a cukrot

Ez történik a testeddel, ha elhagyod a cukrot

cukorcukorbevitelcukormentesdiétaédesítőédességfogyásnassolás
0

Írta:

Itt az ideje, hogy lerakd az édességet és áttérj az egészséges életmódra! Meg fogsz lepődni, milyen szuper élet vár rád…

A cukorfogyasztás (és a vele együtt járó inzulinszint változása) nagymértékben befolyásolja a szervezetünk egészségét. Az anyagcsere szabályozásában részt vevő inzulin hormon önmagában különleges, hiszen közvetlenül hatással bír az összes többi hormonra.

Nagyobb cukorfogyasztás = Nagyobb inzulinszint

Igen, ez azt jelenti, hogy ha több cukros dolgot eszünk, mint általában, több pattanásunk lesz, csökken a szexuális étvágyunk, rosszabb lesz a kedvünk, és stresszesebbek leszünk, amiért persze még több édességet kívánunk. Nem hangzik túl jól, igaz?

Mindezek után hat szuper érvet tudunk mondani, hogy csökkentsd a cukorbeviteled és térj át az egészséges életmódra!

1. Energikusabb leszel

Amerikai kutatók szerint csupán 4 hétig kell a szokásos cukor– és édességadagodat a felére csökkenteni – utána már úgysem fogsz többet kívánni – és érezhetően fittebb, élettel telibb leszel! Sokszor már alig várod a délutáni sziesztát? A 4 hét után úgy tele leszel energiával, hogy még a munka után is lesz erőd sportolni!

2. Ellenállóbb lesz a szervezeted

A hideg időben legalább havonta elkapsz valamit vagy megfázol? Tedd le a cukrot és erősebb immunrendszered lesz, mint valaha! A cukor nagy befolyással bír a bélrendszerre, ahol baktériumok és a kórokozók pillanatok alatt megtapadnak, ha viszont kevés édességet eszel, nem tudnak hová lerakódni és gyorsan kiürülnek a szervezetből – még mielőtt megbetegednél.

3. Kevesebb gyulladásod lesz

A cukor drasztikus csökkentése bizonyítottan hatásos a migrénnel és krónikus gyulladásokkal (ínyvérzés, akné, gyulladt körömágy) szemben. A magas vércukorszint ugyanis összezavarja a testünk védekező mechanizmusait és egyre több olyan gyulladást hoz létre a szervezetünkben, amik külső megjelenéséhez elég egy-egy porszem vagy egy jelentéktelennek tűnő baci.

4. Megtanulod, hogyan kell minőségi ételeket vásárolni

Önkéntelenül is azon fogod kapni magad, hogy az ételek termékleírásait és összetételeit olvasod, ahelyett, hogy csak leemelnéd a polcról és betennéd a kosaradba. Először biztosan le leszel sokkolódva a hatalmas mennyiségű adalékokon és cukortartalmakon, de az egészséges életmódnak köszönhetően hamar képben leszel azzal, hogy pontosan mit is eszel meg.

Wellness-tipp: Ha a termékleírásban az első három összetevő között szerepel a cukor, inkább ne vedd meg – ez is azt jelzi, hogy az étel nagy része másból sem áll, csak cukorból.

5. Az egészséges nasikra fogsz ráállni

Egyáltalán nem kell lemondanod az édességekről – a lényeg az, hogy a legegészségesebbet válaszd magadnak! Ha például odáig vagy a jégkrémért, próbáld ki a gyümölcsturmixot, majd önts rá egy kis mogyoróvajat és édesítővel kevert fagyiszirupot, ami legalább olyan finom ízű lesz, mint a csavaros fagyi! A négy hét után már nem is fogsz emlékezni a jégkrém ízére és csak az alternatív édességért fogsz sóvárogni – ami pedig simán belefér.

6. Több barátot szerzel magadnak

Sokkal könnyebben összekovácsolódnak az emberek, ha van egy közös céljuk – mint például a cukor elhagyása. Bátran menj el egy-egy biotanfolyamra, cserélj eszmét a cukormentes receptekről a közösségi oldalakon, vagy csevegj a termékleírásokat tanulmányozó barátságos hölggyel a kisboltban. Az emberek örülnek, ha megszólítják őket; ha pedig már van pár jól bevált tipped a cukormentes élethez, segítsd másoknak, hogy ők is élvezzék az egészséges életet!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X