Főoldal > DIÉTA > Ennyi mindent készíthetsz a sütőtökből

Ennyi mindent készíthetsz a sütőtökből

diétaegészségfogyásfőzéslevesreceptsüteménysütőtökzöldség
0

Írta:

A sütőtök nem csak finom és fogyókúrás, de rendkívül egészséges étel is. Ráadásul komplett menü készíthető belőle a levestől kezdve a főételen és köreteken át egészen a desszertig. Ráadásul glutén-, laktóz- és cukormentesen.

Isteni sütőtökkrémleves

Hámozz meg két szem krumplit, egy sütőtököt, szedd ki a magjait, majd vágd kockára. Egy vöröshagymát dinsztelj meg olívaolajon, majd add hozzá a feldarabolt krumplit és tököt. Fedő alatt párold néhány percig, sóval, borssal ízesítsd. Adj hozzá egy-egy teáskanál curry-t és szerecsendiót, 2 gerezd összetört fokhagymát, de ha pikánsabb ízre vágysz, egy kis gyömbért is reszelhetsz hozzá. Engedd fel vízzel, és egy-két húsleveskockát is dobhatsz a lébe. Ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel pépesítsd, és önts a leveshez másfél dl laktózmentes főzőtejszínt. Tálaláskor szórd meg pirított tökmaggal.

Töltött sütőtök

Egy nagyobb sütőtököt vágj ketté, és kapard ki a magokat. Egy fej lila hagymát piríts meg kevés olívaolajon, majd adj hozzá 30 dkg darált csirkemellet. Fűszerezed ízlés szerint, majd ha a hús kifehéredett, adj hozzá egy-egy apróra vágott paradicsomot és paprikát, és a tök kikapart belsejét is. Néhány percig párold a tölteléket, majd töltsd a masszát a két félbevágott tökbe. Egy-másfél óráig süsd a sütőben, és ha a tök már majdnem teljesen megpuhult szórj rá laktózmentes reszelt trappista sajtot, és néhány perc alatt olvaszd rá.

50562377 - piece of homemade pumpkin pie on plate on sackcloth background

Sütőtökös krumplipüré

A sütőtökös krumplipüré az egyik legegyszerűbb és legfinomabb tökből készült köret. Hámozz meg 4-5 szem krumplit és fele annyi sütőtököt, majd kockázd fel, és főzd puhára a zöldségeket. Ha mindkettő megfőtt, öntsd le róluk a vizet, és törd át krumplinyomóval. Ízlés szerint hintsd meg sóval, és adj hozzá egy evőkanál laktózmentes vajat, és annyi laktózmentes tejet, hogy a püré állaga megfelelő legyen.

Mennyei sütőtökös süti

Keverj össze három tojást, öt evőkanál mézet, 1 dl olívaolajat, 35 dkg gluténmentes lisztkeveréket, egy csomag sütőport, két teáskanál őrölt fahéjat, öt evőkanál mazsolát és fél kg gyalult sütőtököt. Ha a tésztát jól összedolgoztad, öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy muffinformába, és süsd 180 fokon 35-40 percig, majd az utolsó néhány percben szórj a tetejére tökmagot, hogy az is szépen megpiruljon.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X