Főoldal > DIÉTA > 7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt elkezded számolni a kalóriákat

7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt elkezded számolni a kalóriákat

anyagcserediétafogyásfogyókúrakalóriakalóriaszámolászsírégetés
0

Írta:

A cukros muffinban és a répában található kalória nem egyformán hasznosul

A sikeres fogyókúrában sokat segíthet a kalóriaszámolás, amely elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, hiszen egyszerű matematika az egész. Azonban sokkal komplexebb és nehezebb, mint amilyennek gondoljuk. Az alapja természetesen az, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk. Nemcsak bizonyos nehézségekkel kell majd szembenéznünk a számolgatás során, de azt is érdemes tudni, hogy fogyókúrás módszerként nem mindenkinél működik. Azok, akik mindennapi életük során is szeretik a jól strukturált, konkrét eredményekben mérhető dolgokat, biztosan jól boldogulnak majd a napi kalóriák vezetésével. Mielőtt te is belevágnál, mindenképp ismerd meg az alábbi 7 információt a kalóriaszámolással kapcsolatban.

Pontosan ismerned kell a napi kalóriaszükségleted

Az egyéni kalóriaszükséglet rengeteg tényező függvénye, mint a kor, a magasság, a jelenlegi testsúly, az aktivitás és a kitűzött cél. A dietetikusok szerint egy átlagos felnőtt nő kalóriaszükséglete 1600-tól 2400-ig terjed, amely egy viszonylag nagy tartomány. Ha nem vagy biztos benne, hogy pontosan mennyi a te napi szükségleted, célszerű felkeresni egy regisztrált dietetikust, aki meghatározza a számodra megfelelő napi kalóriabevitelt. Ha erre nincs időd vagy pénzed, keress egy jó online kalkulátort, amely a megadott pontos paraméterek alapján kiszámolja neked. Nyugodtan bízd rájuk magad. Néhányunknak a fejében már eleve van egy kalóriaszám, ami nem mindig megfelelő, ezáltal célt téveszthetsz, ha ahhoz ragaszkodsz.

Számold ki, hogy egy átlagos napon jelenleg mennyi kalóriát viszel be

Ha már tudod, hogy mennyi kalóriát is kellene bevinni egy nap ahhoz, hogy elérd a célod, ideje kitalálni, hogy mennyit viszel be jelenleg. Tudnod kell ugyanis, hogy a jelenlegihez képest mennyi változtatásra van szükség, hiszen csak így fogod tudni, hol spórolhatod a szükséges kalóriaszámot.

Ismerd meg az ételek pontos tápanyagtartalmát

Ha még új számodra az egész kalóriaszámolás, kicsi az esélye, hogy csak ránézel egy ételre, és már csípőből tudod is, hogy mondjuk 257 kalóriát tartalmaz. Ha kitűzted célul, hogy betartod a számodra megfelelő kalóriaszükségletet, nem elegendő, ha bizonyos ételeknek vagy fogásoknak csak megbecsülni tudod a tápanyagtartalmát. Azt hiheted például, hogy egy igen könnyű ebédet ettél, amely csak 500 kalóriát tartalmaz, ha nem tudod, hogy a gazdagon rászórt reszelt sajt már önmagában 318 kalóriát rejt. A legjobb, ha letöltesz egy applikációt, amely minden hozzávalónak is számolja a kalóriatartalmát helyetted.

Ne használj pontatlan információkat

Egy applikáció vagy egy online kalóriatáblázat biztosan tudja, hogy hány kalória van 100 gramm csirkemell sonkában vagy egy túró rudiban, de egy szószos párolt csirkemellel vagy egy mindent bele rakott étellel már meggyűlhet a baja. Nem egyszerű pontosan kiszámolni, hogy mennyi kalória van egy készételben, akár házi, akár éttermi fogásról van szó. Sose hagyatkozz az előre betáplált adatokra, mert bár egyszerűbb, de jóval pontatlanabb is. Különösen házi készítésnél vezesd inkább be egyesével a pontos hozzávalókat.

53682846 - portrait of a gorgeous young brunette woman showing diet food choices.

Tudd, hogy nem minden kalória egyenértékű

A kalóriaszámolás csak egy része a fogyásra és az egészségre való törekvésnek. A kalóriák minősége teszi hatékonnyá a test különböző funkcióinak a működését. Például az avokádóban található egészséges zsírok arra ösztönzik a szervezetet, hogy hatékonyabban égesse a kalóriákat, mint az egyszerű szénhidrátok. Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy egy szelet csirkemellet eszünk 130 kcal-val, vagy egy szelet, ugyanennyi kalóriát tartalmazó csokit. A táplálkozási szakemberek, a friss kutatások tanulságai alapján, inkább azt javasolják, hogy először az ételek minőségére koncentráljunk, és csak utána vegyük számba, hogy az adott étel hogyan építhető be a napi kalóriaszükségletünkbe.

Hiába fogyasztasz kevés kalóriát, ha egészségtelenül táplálkozol

Nagyon dicséretes, hogy napról napra betartod a számodra előírt kalóriamennyiséget, de akkor már annyira nem, ha megnézzük, hogy ez reggelire egy croissant-ból, ebédre egy grillezett sajt plusz sült krumpliból, uzsonnára egy szelet csokiból, vacsorára pedig egy hamburgerből és egy gombóc fagyiból áll. Ebben alig van tápanyag, egy adag zöldség vagy gyümölcs sincs benne, viszont annál több cukor és telített zsír. Mindig fókuszálj arra is, hogy ételeid egészségesek, frissek, tápanyagdúsak legyenek, ne csak a végső kalóriaszámot tartsd szem előtt!

A kalóriaszámolgatás nem mindenkinél működő módszer

Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ami az egyik embernél remekül működik, az a másiknak abszolút nem. A jól szervezett embereknek, akik eleve mindent dokumentálnak, valószínűleg különösebb erőfeszítés nélkül megy a kalóriák regisztrálása is. Azonban, ha ez nem a te stílusod, akkor kár erőltetni. Továbbá szorongásra hajlamosaknak vagy túlzásokba esőknek sem ajánljuk, hiszen könnyű túlagyalni és túlságosan szigorúan venni az egészet. Hiába lesz jó alakod, ha ezentúl a kalóriák fogságában töltöd majd a napjaid.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X