Főoldal > DIÉTA > 5 változtatás az étrendben, hogy ne legyél többé fáradt!

5 változtatás az étrendben, hogy ne legyél többé fáradt!

diétaenergiaétrendfáradtság
0

Írta:

Ezt az 5 dolgot változtasd meg az étrendedben, hogy leszámolj a krónikus fáradtsággal, és új lendületet vegyél!

Ha elég időt szánsz pihenésre, mégis krónikus fáradtsággal küzdesz, itt az ideje megreformálni az étrended. Az extrém kimerültség, a zavaros gondolkodás, a feledékenység és az általános gyengeség tüneteit ugyanis hamar orvosolni lehet egészséges étkezéssel. Tápanyagdús üzemanyagokkal állítsd át a szervezeted energiabomba üzemmódba. Ne aggódj, mindez cseppet sem nehéz, már apró változtatásokkal teljesen regenerálódhatsz.

Cseréld le a finomított szénhidrátokat komplexre!

A szénhidrátok finomítása során eltávolítják a gabonákban található rostokat és ásványi anyagokat. A fehér kenyér, a különböző pékáruk és a fehér tészta gyorsan áthalad az emésztőrendszeren, vércukor-ingadozást okozva. Egyesek csak azt érzik, hogy fogyasztásuk után egy kicsit elnehezülnek, illetve jobban kívánják az édes finomságokat, azonban, azoknak, akik hajlamosak a krónikus fáradtságra, eleve gyengébben működik a vércukor szabályozó funkciójuk. Ezáltal a tápanyagszegény, finomított szénhidrátok teljesen kiszívják belőlük az energiát. Érdemes őket mihamarabb komplex szénhidrátokra cserélni, hogy a vércukorszint egyensúlyba kerüljön, az energiaszint pedig növekedjen. Fogyassz teljes kiőrlésű kenyeret, zabot, kölest, árpát és vadrizst. Ezek ugyanis rostban gazdagok, ezáltal lassabban emésztődnek, a vércukor- és az energiaszintet pedig stabilizálják. A krónikus fáradtságban szenvedők viszonylag nagy része azonban gluténérzékeny. Ha nálad is kimutatták a felszívódási zavarokkal járó megbetegedést, válaszd a barna rizst, a quinoát és az édesburgonyát (amely egyszerre zöldség és komplex szénhidrát).

Vesd be az egészséges zsírokat!

A krónikus fáradtságban szenvedőknek általában a gyulladásszintjük is magas. Tehát egyértelműen jó választás a telített zsírsavakat kiiktatni az étrendből, hiszen ezek tovább növelik a szervezetben már eleve jelen levő gyulladást. Minden olyan étel kerüljön tiltólistára, amely 0,5 grammnál több transzzsírt tartalmaz. Ezzel szemben az egészséges zsírok lassabban emésztődnek, ezáltal stabilizálják a vércukor- és az energiaszintet. Igazi energiabomba lehetsz, ha rendszeresen fogyasztasz olajos magvakat, olívaolajat, avokádót, tonhalat és lazacot.

68810343 - vegan rye sandwich with fresh ingredients: avocado, salad, tomato, carrots, for healthy meal, vitamin and diet food copy space

Fogyassz B-vitaminban gazdag ételeket!

A B12-vitamin és a folsav legyen a legjobb barátod, hiszen ők gondoskodnak róla, hogy ismét növekedjen az energiaszinted. B12-vitaminban gazdagok a szárnyasok, a halak és a tojás, míg sok folsavat tartalmaznak a leveles zöldségek, a brokkoli, a lencse és a narancs. Néhány ember szervezetéből azonban hiányoznak azok az enzimek, amelyek segítik az ételekből a B-vitaminok felszívódását. Ha te is úgy érzed, nem tudsz természetes forrásokból elegendő B12-vitaminhoz és folsavhoz jutni, akkor konzultálj háziorvosoddal, aki a vérvételt követően segít beállítani a vitaminkészítmény pontos adagját.

Csökkentsd a koffeinbevitelt!

Állandóan fáradt vagy? Akkor biztosan neked is a kávé a leghűségesebb társad. Azonban a finomított szénhidráthoz hasonlóan a kávé is csak rövid ideig tölt fel energiával, majd utána fáradtabb leszel, mint fogyasztása előtt. Ahelyett, hogy napi 8 csészére emelnéd a kávéadagod, csökkentsd le 400 mg-ra vagy annál is kevesebbre. Ez nagyjából napi két csésze kávénak megfelelő mennyiség. Figyeld meg, hogy nálad mekkora az a mennyiség, amely még energiát ad, és mennyi az, amely már inkább elvesz. Ez ugyanis egyéni, néhány ember érzékenyebb a koffeinre, mint mások.

Gondoskodj a megfelelő hidratációról!

Már a közepes mértékű dehidratáció is állandóvá teheti a fáradtságérzetet. Elegendő folyadékbevitel nélkül ugyanis a méreganyagok nem tudnak izzadással és vizelettel távozni a szervezetből. A napi szükséglet több tényező függvénye, mint az életkor, a testsúly, a lakóhely és az aktivitási szint. Az átlagos ajánlott napi folyadékbevitel 1,5-2 l, amely lehet több, de kevesebb is, a felsorolt tényezők függvényében. A legegyszerűbben a vizeletedből állapíthatod meg, hogy elegendő vizet iszol-e. Ha sötét sárga a színe, akkor ideje többet innod, azonban, ha halványsárga vagy szinte átlátszó, akkor jó úton jársz a hidratáció szempontjából, és a vesék is megfelelően ürülnek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X