Főoldal > DIÉTA > Fáj a hasad? Ez a 7 szuperétel rögtön meggyógyít!

Fáj a hasad? Ez a 7 szuperétel rögtön meggyógyít!

almabanándiétaételgyógyteahasfájásjoghurtrizstáplálkozás
0

Írta:

Jártál már úgy, hogy egyik pillanatról a másikra felpuffadtál; hányinger kísért, görcsölt, szorított a hasad, és csak a széntabletták segítettek? Mielőtt rávetnéd magad a gyógyszerekre, próbáld ki ezt a 7 szuperételt, ami egy csapásra megszünteti a kínzó bajt!

Banán

A magas pektin- és káliumtartalmú banán szuper energiaforrás, könnyen emészthető, gyorsan távozik a gyomorból, méregtelenít, pótolja a testünkben lévő ásványi anyagokat, szabályozza a vércukorszintet, regenerálja a savas bélrendszert – szóval minden megtalálható benne, amire hasfájáskor szükséged lehet! Nem hiába eszik éjjel-nappal a focisták és a maratonfutók: 94%-ban szénhidrátot, 4%-ban fehérjét, a maradék 1%-ban pedig zsírt tartalmaz, ami tökéletes nasit alkot a banán az aktív sportolók számára is.

Papaya

Ha eddig nem szerepelt az étrendedben, gyorsan vedd fel rá! A papayában található papain jó hatással van a bélflórára, az emésztetlen ételekre, a fehérjékre, valamint az immunrendszerre is  – de tulajdonképpen annyi jó hatása van, hogy csodagyümölcsnek is nevezik! A fogyasztását elsősorban gyomorsav-hiányban szenvedőknek, alacsony vércukorszinttel küszködőknek, fogyni kívánóknak és krónikus betegeknek ajánlják.

Fehér rizs

A rizs még mindig az egyik legegészségesebb köretnek számít, a fehéres – sárgás színű ételek (tojás, főtt krumpli, rizs, pékáruk) pedig hatásos „mentőövnek” bizonyulnak a haspuffadás, a gyomorsav és a hasmenés terén. Amellett, hogy csökkentik a kellemetlen, maró érzés és hányingert, nem nehezítik el a gyomrot, felszívják a rossz bacikat és persze, minél előbb kiürítik azt a gyomrodból.

43802864 - white rice and chopsticks

Gyömbér

Tudományos kutatások százai és a kínai orvoslás népszerűsége bizonyítják, hogy a gyömbér és az abból főzött tea az egyik legnagyobb segítség hányinger, hasfájás és általános közérzeti zavarok fellépése (hányinger, fejfájás) esetén. Nagy „szélhajtó” tulajdonságának hála egy-két óra alatt távoznak a bélbacik, az étvágyunkat is helyrerakja, az epe működését is fokozza, és az emésztőnedveket is fokozott termelésre késztetik. Egyedül a kesernyés, csípős íze nem kellemes, de ez semmi ahhoz képest, hogy milyen jótékony.

Almalé

Nem a boltban kapható édes-cukros változatokra gondolunk, hanem az otthoni verzióra, amit saját magad tudsz kifacsarni az almából. A banánhoz hasonló hatásai vannak: az alma leve és a háztartási keksz keverékéből született pép például szuper táplálék méregtelenítés és gyomorfájás esetén, hiszen segíti az emésztést és megnyugtatja a felsavasodott bélrendszert.

Gyógyteák

A fogyáson és az immunrendszer elősegítésén kívül a gyomorbajoknál is hatalmas segítség lehet egy-egy forró bögre herbál tea. A kamillatea remek fertőtlenítő és méregtelenítő, a borsmenta tea a vastagbél helyes működéséért felelős, az édesgyökér a fekélyek és a gyomorhurut kezelését támogatja, míg az ánizskapor – a legtöbb mentateához hasonlóan – megelőzi az étkezések után fellépő gyomorégést és a gyomorbántalmakat.

Probiotikus joghurt

A legtöbb tejtermék pont a gyomorsavasodást fokozza, ahogyan az ízesített, cukros joghurtok, pudingok is – épp ezért, csak aktív hatóanyag tartalmú, probiotikus joghurtokat válassz! Ezek a bélflóra természetes működést segítik elő, tele vannak jótékony baktériumokkal, serkentik az emésztést, és a puffadásérzetet is csökkentik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X