Főoldal > DIÉTA > 10 élelmiszer, amit többé ne egyél!

10 élelmiszer, amit többé ne egyél!

chipsdiétaegészségétkezésfagyifogyáskalóriapizzasült krumplitáplálkozászsír
0

Írta:

Bemész a sarki közértbe, a supermarketbe, és megszámlálhatatlan mennyiségű előkszített, leggyakrabban cukorral és zsírral dúsított, gyakran hormonkezelt ételt találhatsz. Hogy az iskolai menzáról, szendvics- és csokiautomatákról már ne is beszéljünk. Íme a 10 legegészségtelenebb kaja, amit mindenképp kerülj el, ha bevásárolni mész.

Fagyi

Igen, sajnos van egy rossz hírünk, a fagyi az egyik. Nyáron persze nehéz ellenállni neki, mert a hőségben szinte nem is kíván mást az ember, de a legtöbb fagyi, jégrém tele van cukorral, transzsírokkal, illetve mesterséges színezőanyagokkal. Természetesen vannak már egészségesebb verziói is a fagyinak, ha mindenképp ezzel szeretnéd hűsíteni magad, akkor válaszd inkább a cukormentes változatot.

Tortilla chips

A mozizás, TV nézés egyik elengedhetetlen kelléke, de a kukorica az egyik olyan növény, amely leggyakrabban esik át genetikai módosításokon, tele van cukorral, mely hirtelen megnöveli a vércukorszintedet, nem  beszélve az olajról, amiben megsütötték. Előregyártott tortilla chips helyett inkább magad készíts nassolnivalót zöldségekből.

Pizza

Most nem a minőségi pizzáról van szó, hanem a boltokban kapható, fagyasztott készítményekről, amelyek rengeteg tartósítószert, cukrot és transzsírt tartalmaznak, növelve ezzel a vércukorszinted, ráadásul az alakodnak sem tesznek jót. A rajtuk lévő sajt minősége pedig garantáltan nem a legjobb fajta.

Sült krumpli

Nemcsak a rengeteg transzzsír miatt egészségtelen, hanem a sütés során benne keletkező akrilamid miatt is, mely gyulladást okozhat a szervezetedben és elsavasodást is. A gyulladások pedig más, súlyosabb betegségek táptalajai is lehetnek.

61649042 - independence day, celebration, patriotism and holidays concept - close up of woman eating hot dog with american flag decoration and potato chips, drinking juice and celebrating 4th july at home party

Burgonya chips

Nem meglepő, hogy a hagyományos burgonya chips is felkerült a listára. Kábé ugyanaz a helyzet, mint a sültkrumplival. Akrimalid, gyulladás, plusz a szervezet elsavasodása.

Bacon

Rossz hír a baconimádóknak, de sajnos az az igazság, hogy kedvencük jelentősen növeli a szívproblémák valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét is, valamint rengeteg sót is tartalmaz. De ami még meglepőbb, hogy a baconfogyasztás különféle tüdőbetegségek kialakulását is előidézheti.

Hot-dog

A hot-dog nemcsak növeli a hasnyálmirigy-rák kialakulásának kockázatát, de a benne található nátrium-nitrát a vastagbélrák egyik kockázati eleme.

Fánk

Bár látványra ellenállhatatlanok, egy tömény, cukros fánk tele van tranzsírokkal, mely nemcsak túlsúlyhoz, hanem szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet. Ráadásul egy átlagos fánk körülbelül 300 kalóriát tartalmaz.

Kóla

Nemcsak a benne lévő rengeteg cukor illetve kalória miatt kerülendő, de a szénsav miatt extra terhet ró a vesékre, és kivonja a kalciumot a csontokból, melyek ezáltal elgyengülnek, így a kóla számos betegség kialakulását, többek közt a csontritkulást, elhízást, fogszuvasodást valamint szívbetegségeket idézi elő.

Light kóla

Ne tévesszen meg senkit, a diétás kóla ugyanolyan káros tud lenni, mint hagyományos társa, elsősorban a benne található aszpartam miatt, mely számos betegség, így többek közt a szorongás, depresszió, epilepszia, migrén kiváltó oka lehet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X