Főoldal > DIÉTA > Nem is olyan szuperek a szuperélelmiszerek?

Nem is olyan szuperek a szuperélelmiszerek?

antioxidánschia magdiétaegészségfogyásszuperélelmiszerszuperételtáplálkozászabpehely
0

Írta:

Te is biztosan hallottál már róla, hogy némely szuperélelmiszernek tartott alapanyag milyen kiemelkedő egészségvédő hatással bír.

Egyes állítások szerint például a fahéj csökkenti a magas vércukorszintet, a goji bogyó támogatja a regenerációt és javítja az emlékezőképességet, a vizitorma védi a bőrt az öregedés ellen, az acai bogyóról pedig olvasható, hogy gyorsítja az anyagcserét, feltölt energiával és elveszi az éhségérzetet, így jól használható fogyókúrában… Te is elhiszed ezeket? Nézzünk picit a dolgok mélyére…

A tökéletes hatóanyag egy falatban

Nem csoda, hogy az úgynevezett szuperélelmiszerek jobban felkeltik az emberek érdeklődését, hiszen már a név is azt sugallja, hogy különlegesek: olyan tápanyagokban gazdagok, melyek különösen kedvező hatást gyakorolnak az egészségre és a jó közérzetre, írja az Oxford English szótár.

Nekünk nem is kell más: olyan anyagra vágyunk, ami megvéd minket a betegségektől, segít lefogyni, gátolja a hízást, méregtelenít és folyamatosan jól karban tart bennünket.

És persze elég legyen annyi, hogy belekeverjük a reggeli folyadékba, vagy bekapjuk kapszulaként. Sok ismeretlen alapanyag, mint például a chlorella, a goji bogyó, a spirulina, a maca por, a kendermag vagy az ismerősebb lenmag, gránátalmamag, kakaóbab, kelkáposzta, zöld tea, brokkoli, lazac is megtalálható a különböző szuperélelmiszeres listában.

Azonban a kiegyensúlyozott táplálkozás jóval többet jelent annál, minthogy ezeket fogyasszuk kizárólagosan.

Több mint 40 tápanyag, minden nap!

Akármelyikre is kattansz rá, jusson eszedbe, hogy csupán egy összetevő nem tud megvédeni mindentől. Nem egy csodatevő hatóanyag van, hanem sok száz, ezer, így ha egy étel/alapanyag mellett teszed le kizárólagosan a voksod, nagy valószínűséggel többet ártasz magadnak, mint használsz.

Mert a szervezetednek minden nap több, mint 40 féle makro- és mikrotápanyagra van szüksége ahhoz, hogy a működéséhez szükséges alapvető folyamatokat el tudja látni

– ehhez azonban nem elég egy olyan magas antioxidáns tartalmú szuperélelmiszer, mint például az áfonya! Ez mellett, hogy valóban véd a szabadgyökök káros hatása ellen, nem az elég energiát a mindennapos működéshez.

43881357 - overnight banana oats quinoa chia seed pudding decorated with banana and chocolate. the toning. selective focus

Chia magot mindenbe?

Nézzük a chia magot. Az utóbbi években nagyon felkapták, hiszen magas az élelmi rost tartalma, kedvező a zsírsavösszetétele, magas az antioxidáns tartalma; a jó vízmegkötő képessége révén pedig mutatós puding is készíthető belőle. Miért ne fogyasszuk hát korlátlanul? Minden napra egy chia pudingot!

Lehet, hogy csábító tulajdonságai vannak, de nagy mennyiségben fogyasztva már visszaüt: gátolja az egyéb tápanyagok felszívódását és székrekedést is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy pl. gyulladásos bélbetegség, fekély, aranyér esetén kifejezetten káros is lehet a fogyasztása… Bővebben a NÉBIH weboldalán olvashatsz erről.

„Csinált” sztárok

Legyen benned természetes gyanakvás, amikor egy-egy alapanyagot hihetetlen hatásokkal reklámoznak! Ha néhány élelmiszert ugyanis szuper jelzővel illetnek, azzal azt a benyomást keltik egyben, hogy a többi élelmiszer nem tud annyit. Pedig ezek sokszor több jótékony hatású összetevőt tartalmaznak, csak éppen nem lehet belőlük sztárt faragni…

Jó példa erre a zabpehely, ami  – a sokszor megalapozatlan állításokkal felruházott szuper társaival  szemben –  valóban bizonyított jótékony hatásokkal bír: kedvezően hat a vér koleszterinszintjére, lassan felszívódó szénhidrát révén segíti a kiegyensúlyozott szénhidrát-anyagcserét és igen sokrétűen felhasználható, így ezek miatt akár szuper jelzővel is illethetnénk…

Mi azonban azt tanácsoljuk: ahelyett, hogy egy-egy “szuperélelmiszerre” koncentrálnál, törekedj a változatosságra és ne dőlj be a divatnak.

Szerző: Dékei Zóra, a Sportkontroll Team dietetikusa
Forrás: Sportkontroll


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X