Főoldal > DIÉTA > Ezért kezdj minden reggelt zabkásával!

Ezért kezdj minden reggelt zabkásával!

diétaegészségfogyásreggelirostszénhidrátvitaminzabzabkásazabpehely
0

Írta:

Ha fontos számodra az egészséges életmód, reggelente mégis tanácstalanul és időszűkében téblábolsz a konyhában, a zabkását neked találták ki. Olyan szuperegészséges reggeli, amit tuti, hogy nem fogsz egyhamar megunni.

A zab a gabonák közt is az egyik legkedveltebb. Amellett, hogy ízletes, rendkívül egészséges is. Pár perc alatt kész, és igen sokoldalúan fogyasztható. A tejet vagy vizet fel kell forralni, és annyi zabpelyhet adni hozzá, hogy ellepje a folyadék. Ha fedőt teszel rá, a gázt is elzárhatod alatta, és pár perc múlva már kész is. Sőt, ha biztos vagy abban, hogy reggelente nem lesz időd a konyhában szöszmötölni, főzd meg előző este, tedd a hűtőbe, és indulás előtt már csak be kell kanalaznod, akár úgy, hidegen, akár egy picit megmelegítve. Ízesítheted a legkülönfélébb fűszerekkel (fahéjjal, vaníliával), mézzel, gyümölcsökkel, joghurttal, lekvárral, így egész biztos nem lesz egyhangú a reggelid.

Feltölt energiával

A zab rendkívül tápláló és energialöketet adó étel, ami a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rengeteg rostnak köszönhető. Tartalmaz B1-, B5-, B6- és E-vitamint, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. És kell-e annál csodásabb napindító, mint feltölteni a szervezetedet mindenféle jóval?

Serkenti az emésztést

A zabban található rengeteg rost különösen jó hatással van az emésztésre. A rost ugyanis kitakarítja a bélrendszert, és segít abban, hogy a salakanyag időben távozzon a szervezetből, vagyis megakadályozza a szorulást. Ezáltal pedig nem csak emésztésed, de közérzeted is sokat javul majd.

7775706 - top view of oatmeal topped with rasins and nuts for a nutritious and healthy breakfast. also for healthy lifestyle, diet and nutrition, and food and beverage concepts.

Csökkenti a koleszterinszintet

Akinek magas a koleszterinszintje, az már kétheti zabfogyasztás után pozitív változást tapasztalhat. A zabban található béta-glükán ugyanis már ennyi idő leforgása alatt is csökkenti a vér koleszterinszintjét. Érdemes tehát minél többet fogyasztani azokból az élelmiszerekből, amiben ez az élelmi rost megtalálható, ha fontos számodra ereid és szíved védelme.

Vérszegénység ellen is kiváló 

A vérszegénység általában nőket érintő probléma. Ha téged is érint, akkor a sok más vasat tartalmazó élelmiszer mellett fogyassz sok zabot is. Azokat ugyanis, akik rendszeresen zabpehellyel indítják a napjukat, sokkal kevésbé érint ez a tünet, mint azokat, akik soha nem fogyasztanak zabpelyhet. 

Álmatlanság ellen is hatásos

A népi gyógyászatban az idegesebb, stresszesebb időszakokra is gyógyszerként „írták fel” a zab fogyasztását. Idegnyugtató hatása tehát már régóta ismert, ezzel egyenes arányban pedig a rosszul alvók is nagy mennyiségben ették, hiszen a zab az álmatlan éjszakák hatékony ellenszere.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X