Főoldal > DIÉTA > Ezért fogyaszt hatékonyan a fehérjediéta

Ezért fogyaszt hatékonyan a fehérjediéta

diétaétrendfehérje
0

Írta:

A fehérjediétában nincs semmi új és rendkívüli, csupán egészséges táplálkozáson és némi odafigyelésen alapul. Népszerűségét és hatékonyságát éppen ennek köszönheti.

Miért jó a fehérjedús táplálkozás?

A fehérjét ne úgy képzeld el, mint azokat a csodabogyókat, amiket bekapkodva – bár tönkretéve a szervezetet, de – leolvasztják a felesleges kilókat. A fehérje az a tápanyag, amely védi az izmokat. Ha tehát odafigyelsz az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra, és emellett sok fehérjében gazdag élelmiszert fogyasztasz, az izmaid helyett a zsírpárnák tűnnek el. Ennyire egyszerű.

Alapelvek

A testmozgás elengedhetetlen feltétele a fehérjediétának. Közvetlenül sportolás után muszáj fehérjében gazdag ételeket, turmixot, proteinszeletet fogyasztanod, hogy izmaid épüljenek, a zsírok pedig olvadjanak. Ne ijedj meg, ha eleinte súlygyarapodást tapasztalsz, ez a növekvő izmok miatt van, de szépen, lassan, ahogyan a zsírpárnák eltűnnek a testedről, a mérleg is kedvezőbb képet fog mutatni.

Fehérjét, de milyet?

A fehérjediéta nem azt jelenti, hogy öntened kell magadba a fehérjeporokat és szintetikus fehérjekészítményeket. Néha-néha jól tudnak jönni az ilyen instant megoldások is, de az esetek többségében törekedj arra, hogy természetes formában pótold a fehérjét. Ezt elsősorban fehér húsokból (szárnyasok, halak), tejtermékekből (ügyelj arra, hogy mindig zsírszegényt válassz) és hüvelyesekből nyerheted.

Így állítsd össze az étrendedet

Fehérjét gyakorlatilag minden étkezésbe tudsz csempészni. Reggelire fogyassz kefirt vagy natúr joghurtot, tízóraira és uzsonnára gyümölcsöket sajttal vagy túróval, ebédre és vacsorára pedig grillezett szárnyashúst, halat zöldségkörettel, hüvelyesekkel. Az étkezéseidet természetesen variálhatod, de egész biztosan nem lesz egyhangú és unalmas egy kis fantáziával, és még éhezned sem kell.

Kétnapos mintaétrend

1. nap:

Reggeli: soványt túró zöldfűszerekkel, teljes kiőrlésű pirítósra kenve

Tízórai: natúr joghurt idénygyümölccsel

Ebéd: grillezett hal- vagy csirkemellfilé párold zöldségekkel

Uzsonna: egy marék dió vagy más csonthéjas gyümölcs

Vacsora: babsaláta

2. nap:

Reggeli: teljes kiőrlésű zabpehely és gabonapehely olajos magvakkal és egy bögre mandulatejjel összekeverve

Tízórai: puffasztott rizs sovány sonkaszelettel és paradicsommal

Ebéd: spenótfőzelék szójafasírttal

Uzsonna: tejberizs mandulatejből, bogyós gyümölcsökből, stevia-val édesítve

Vacsora: tonhalsaláta

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X