Főoldal > DIÉTA > Ezek a legmagasabb glikémiás indexű élelmiszerek

Ezek a legmagasabb glikémiás indexű élelmiszerek

cukoregészségétrendfogyásfogyókúraglikémiás indexszénhidrát
0

Írta:

A magas glikémiás indexű élelmiszerek hosszú távon nem csak fogyókúrádat, de egészségedet is tönkretehetik. Zárd ki ezeket étrendedből, és töltsd fel magad inkább lassan felszívódó szénhidrátokkal.

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos. A glikémiás index arról nem ad tájékoztatást, hogy az adott élelmiszerekben mennyi szénhidrát van, arról viszont igen, hogy milyen ütemben szívódnak fel bennük a szénhidrátok.

Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hosszú ideig tartó teltségérzetet biztosítanak. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetbe, így annál egészségesebb az étel. A zsír raktározása is minimális szinten marad. Ilyen a legtöbb zöldség, natúr tejtermék, olajos magvak, árpa, zab, bulgur, rozs.

Magas glikémiás indexű élelmiszerek

Azoknak az ételeknek, amelyeknek maga a GI értéke, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek a vércukor- és inzulinszintet hirtelen megemelik. A gyors emelkedést hirtelen zuhanás követ, ami farkaséhséghez vezet. Aki sok magas glikémiás indexű élelmiszert fogyaszt, nem csak súlygyarapodással, de számtalan szív- és érrendszeri megbetegedéssel is számolhat.

Zöldségek

Bár a legtöbb növényi eredetű élelmiszer GI értéke alacsony, vannak olyan zöldségek, amelyeket inkább ne fogyassz, ha vércukorproblémákkal vagy túlsúllyal küzdesz. Ilyen a karalábé, sütőtök, paszternák, répa, zeller és a burgonya feldolgozott formái (krumplipüré, sült burgonya).

Boiled potatoes with parsley in a porcelain bowl, Image: 146833548, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Gyümölcsök

Magas GI értékkel (70-100) rendelkezik néhány kedvelt gyümölcsünk is. Ilyen a görögdinnye, az aszalt gyümölcsök (főleg a szilva), és az érett banán is. Inkább válassz más gyümölcsöket, ha az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket részesíted előnyben.

Gabonák

Bármilyen furcsa, néhány egészségesnek hitt gabona is jelentősen képes megnövelni a vércukor- és inzulinszintet. Kerüld a kölest és a fehér rizst, és válassz inkább az árpa, zab, bulgur közül. Természetesen a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztása is tilos.

Cukrok

Azt mindenki tudja, hogy a fehér cukor az egyik legnagyobb glikémiás index-szel rendelkező élelmiszer. Azt viszont már kevesen, hogy az egészségesebb alternatív között is találunk magas értékkel rendelkezőket. Ilyen például a nádcukor és a szőlőcukor, amelyek bár sokkal egészségesebbek, mint fehér társuk, mégis jócskán megemelik a vércukorszintet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X