Főoldal > DIÉTA > 3 vega mítosz ledöntve: ezek a zöldségek nem egészségtelenek!

3 vega mítosz ledöntve: ezek a zöldségek nem egészségtelenek!

diétaételétkezésfogyásgasztrohízástáplálkozás
0

Írta:

A 2000-es évek elején tombolt az alacsony szénhidráttartalmú diéta-láz, amely elhitette mindenkivel, hogy a burgonya és a kukorica hizlal, a répa pedig valójában nem más, mint édesség. Itt ez ideje, hogy leszámoljunk a tévhitekkel, és ismét élvezzük ezeket az élelmiszereket, mivel tele vannak vitaminnal, ásványi anyaggal és fitokemikáliával, és akkor még nem is említettük a változatos színeket és ízeket.

Ha eddig te is kerülted a tiltólistás ételeket, akkor a diétád valószínűleg nélkülöz létfontosságú tápanyagokat. Most eláruljuk mik a legigazságtalanabbul kárhoztatott zöldségek és miért!

Mítosz: a krumpli hizlal

Tény: egy közepes sült burgonya csak 161 kalóriát tartalmaz és 4 g rostot.

Ráadás: a főtt krumpli tele van rezisztens keményítővel, olyan diétás rosttal, amelynek segítségével több kalóriát tud elégetni a szervezet, ezáltal segítve a fogyókúrát. Ha figyelsz az adagra, azaz nem eszel egy közepes krumplinál többet étkezésenként, és elfogyasztod a rostban gazdag héját, alacsony kalóriatartalmú és tápanyagban gazdag köretet kapsz.

Extra érv: felveszi a harcot a betegségekkel
A kutatók több mint 100 különböző krumplifajtát vizsgáltak, és 60 különböző vitamint, illetve fitokemikáliát találtak bennük. Beleértve a legfontosabb flavonoidokat (amelyek megóvnak a szívbetegségektől, a tüdő- és a prosztataráktól is), mint a kvercetin, amely hatékonyan erősíti az immunrendszert.

Wellness recept: a zsírégető krumplisalátához forrázz fel újkrumplit vízben, majd ha megfőtt, vágd negyedekre. Locsold le olívaolajjal, vörösborecettel, dijoni mustárral és friss, vágott petrezselyemmel, majd hagyd kihűlni.

Mítosz: a répa tele van cukorral

Tény: egy csésze apróra szeletelt, nyers sárgarépa csak 52 kalóriát tartalmaz és mindössze 12 g szénhidrátot.

Ráadás: ennek a szénhidrátmennyiségnek csak a fele áll természetes cukorból, a többi szívvédő rost és komplex szénhidrát. Ha belegondolsz, ez kevesebb, mint amennyit magadhoz veszel egy bögre tejjel vagy egy közepes nagyságú gyümölccsel. Ugyanakkor tele van vitaminnal, ásványi anyaggal és rosttal, szemben az olyan üres kalóriákkal, amelyek szintén cukrot tartalmaznak, mint a cukros kekszek és a különböző szeletek.

mitosz2.jpg ()

Extra érv: egyensúlyban tartja a vércukorszintet és élesíti a látást
A benne található rost és béta-karotin összefüggésbe hozható a vércukorszint egyensúlyban tartásával. A szem egészségét is védi, már fél csészényi több mint négyszer annyi A-vitamint tartalmaz, mint az ajánlott napi mennyiség.

Wellness recept: önts a szeletelt répára marinara szószt és párold meg így. Ha kész, tegyél rá tonhalat és egyél meg hozzá egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst.

Mítosz: a kukorica nem más, mint szénhidrát

Tény: a kukorica tagadhatatlanul szénhidrát, de a legjobb fajtából: magas minőségű, komplex szénhidrát.

Ráadás: a növénynek kevés köze van a magas fruktóz tartalmú kukoricasziruphoz, amely a helytelen feldolgozás eredménye. A kukorica egyszerre zöldség és teljes kiőrlésű gabona, amely tele van, a fogyókúrában is jótékony hatású, rosttal. Már egy nagy cső tartalmazza a napi rostszükségletünk 15%-át.

Extra érv: védi a szívet és látást
Szívbarát folsavat tartalmaz, amely jelentősen csökkenti a szívre veszélyes homocisztein-szintet. Szintén kiváló forrása a zeaxantinnak és luteinnek, amelyek védik a szem egészségét, megelőzve az időskori látásromlást.

Wellness recept: dobj össze egy egyszerű kukoricasalátát kukoricaszemekkel, paradicsommal, hagymával és friss, apróra vágott korianderrel. Edd roston sült hallal vagy csirkemellel, hogy a fehérjebevitelről is gondoskodj.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X