Főoldal > DIÉTA > Így égesd a zsírt hatékonyan

Így égesd a zsírt hatékonyan

alakformálásbikinialakdiétafogyásfogyókúratáplálkozászsírégetés
0

Írta:

A zsírégetés nem lehetetlen kihívás, feltéve, ha legalább egy kicsit ismered tested működését, és betartasz néhány nagyon fontos alapszabályt.

Rapid diéták? Inkább ne!

Oké, hogy néha egy-egy turbódiétára kényszerülünk, de tudni kell, hogy ez hosszú távon nem csak egészségtelen, de értelmetlen is. Ilyenkor ugyanis nem a zsír az, ami leolvad a testünkről. Szervezetünk ugyanis makacsul ragaszkodik a zsírpárnákhoz. A víz és izomvesztés miatt tapasztalható már néhány napon belül jelentős változás azoknál, akik ilyen formán szeretnének megszabadulni súlyfeleslegüktől, ami valljuk be, nem a legjobb irány. 

A kulcsszó: kalóriadeficit

Semmi új fogyitippről nincs szó, a kalóriadeficit jelentése csupán az, hogy kevesebb kalóriát kell elfogyasztani, mint bevinni ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés. Nem kell persze betéve tudnod a kalóriatáblázatot, de érdemes nagyjából tisztában lenni egyes élelmiszerek kalóriatartalmával. Nagyon sokat segíthet, ha heti rendszerességgel előre megírod az étrendedet, és napra pontosan kiszámolod, hogy mennyi kalóriát viszel be a szervezetedbe, és a különböző napi tevékenységekkel mennyit égetsz el.

Ne koplalj, ne éhezz!

Az önsanyargatás soha nem vezet jóra, még a fogyókúrában sem. Rég megdőltek azok a tévhitek, hogy éheztetni kell magunkat ahhoz, hogy zsírt égessünk. A fogyáshoz, zsírégetéshez kiegyensúlyozott vércukorszintre van szükség. Az egyszerű szénhidrátokat, cukrokat azért kell kerülni, mert magas értékeket eredményeznek, az éheztetést pedig azért, mert túl alacsonyakat.
Tipp: Ha tudod, hogy pörgős napod lesz, és nem tudsz nekiülni napi ötször enni, legyen nálad egy-egy friss zöldség vagy gyümölcs, proteinszelet, natúr joghurt.

Sok fehérje, kevés szénhidrát, közepes zsírbevitel

A szervezet elsősorban a szénhidrátokat, másodsorban az izmokból nyert szénhidrátokat (vagyis tulajdonképpen az izmokat), és csak az utolsó körben fogja a zsírok lebontását elkezdeni. Ezt a sorrendet csak helyes étrenddel és életmóddal tudod megváltoztatni. Ehhez muszáj csökkenteni a szénhidrátok mennyiségének fogyasztását, helyette az izmok építőanyagát, a fehérjebevitelt kell növelni. Ezt hús, hal, tojás, sovány tejtermékek, fehérjeporok fogyasztásával tudod elérni. A zsírfogyasztástól nem kell félni – bár nyilván nem kell túlzásba vinni sem –, mert bár furcsán hangzik, nem ez fogja meggátolni a zsírégetést.

Hatékony edzéskombó 

Az étrend mellett a mozgás a zsírégetés másik fontos alappillére. Nem mindegy azonban, hogy milyen mozgásformákat milyen arányban végzel. Fontos, hogy a heti edzésterved tartalmazzon aerob, kör- és súlyzós edzéseket is. Ha ezeket heti három-négy alkalommal szorgalmasan végzed, nem csak vékonyabb, de sokkal formásabb is leszel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X