Főoldal > DIÉTA > Ezek az ételek hűtenek legjobban nyáron

Ezek az ételek hűtenek legjobban nyáron

diétaétkezésfogyáshideghőséghűtéshűtő hatású ételmeleg
0

Írta:

Míg télen a fűszeresebb, intenzívebb ízeket kívánjuk, nyáron egészen megváltozik az ízlésünk az ételek szempontjából. Mindez nem véletlen, hiszen míg télen a fűtő, nyáron a hűtő hatású élelmiszerek a kedveltebbek. Nézzük pontosan, mi mindent együnk a nagy kánikulában, hogy felhevült testünket belülről is lehűtsük.

Rizs, árpa, zab

Zabkása, zöldséges rizottó? Naná! Képzeld, ezek a gabonák hűtő hatással rendelkeznek. Ha a reggeleidet gyümölcsös zabkásával indítod, délben pedig isteni zöldséges rizottóval folytatod, és a napot árpával zárod, akkor nem csak az egészségedért, de tested hűtéséért is rengeteget teszel.

Levesek, főzelékek

Nyáron a frissebbnél frissebb és finomabbnál finomabb zöldségek tárháza áll rendelkezésünkre. A zöldbabból, zöldborsóból, spárgából, zellerből, karfiolból, káposztából nem csak isteni ízű, de hűtő hatású leveseket és főzelékeket lehet készíteni.

Saláták

Hiába a sok finom főétel és hús, az ember ilyenkor nem is vágyik többre, jobbra egy salátánál. Szerencsére rengeteg olyan alapanyag áll ilyenkor a rendelkezésünkre, amik az étvágyunk mellett testhőmérsékletünket is csökkentik: ilyen például az uborka, fejes saláta, cukkini.

Tejtermékek

Érdekes módon a tehéntej és a joghurt is hűti szervezetünket. Ez azért jó hír, mert ha gyümölcsturmixszal kezded a napot, már a nap első étkezésével megalapozod testhőmérsékleted szinten tartását. Nem beszélve arról, hogy mindemellett szuperegészséges reggelit veszel magadhoz.

Fűszerek

Az erős, csípős, intenzív fűszereket jobb, ha a meleg hónapokban elkerülöd. De vannak olyan ízek, amiket nem csak ízük, de hűtő hatásuk miatt is érdemes belecsempészni az ételekbe. Ilyen a római kömény, édeskömény, koriander és a tárkony. Remek kiegészítői lehetnek a leveseknek, főzelékeknek, sovány húsoknak.

Mit igyunk a hőségben?

A legtöbben ilyenkor jeges italokra vágyunk, hiszen logikusnak tűnik, hogy a hideg ital hűti le kellőképpen a szervezetünket. Ez egyrészt azért veszélyes, mert könnyen emésztési problémákhoz is vezethet. A hideg-langyos hőmérséklet közötti átmenetet kellene megtalálni, és persze az sem mindegy, hogy mit iszunk. Ha a felsoroltak közül választasz, a forró nyári napokon is bízhatsz egy kis enyhülésben.

  • Teák: bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű
  • Tejtermékek: tej, joghurt, kefir
  • Gyümölcslevek: alma, körte, bogyós gyümölcsök, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X