Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobb szomjoltó italok nyárra

Ezek a legjobb szomjoltó italok nyárra

dehidratációegészségfogyásfolyadékhidratációitalmelegnyárszomjúság
0

Írta:

A nyári kánikulában központi kérdés, hogy milyen hűsítőkkel oltsuk a szomjunkat. A citromos víz mellett remek más alternatívák is vannak, amelyek nem csak finomak és egészségesek, de kiváló szomjoltóak is.

Brazil limonádé

A legjobb hűsítők nyáron a hideg tejtermékek: nem hiába esik olyan jól ilyenkor meginni egy hideg joghurtitalt, megenni egy kefirt, a fagyiról már nem is beszélve. A test hűtése mellett azonban ugyanannyira fontos a hidratálás is. A brazil limonádé az az ital, amely mindkét igényt kielégíti. Egy liter vízhez adj egy marék jeget, 2-3 karikákra vágott lime-ot és 3-4 evőkanálnyi sűrített tejet. Ezt turmixold össze, szűrd le, és dobj még bele egy-két jégkockát fogyasztás előtt. Ízesítheted édesítővel vagy stevia-val.

Isteni jeges paradicsom

Ennek az italnak az elkészítése egy kicsit macerás, de mindenképpen megéri, hiszen a végeredmény önmagáért beszél. A paradicsom jótékony hatásai ismertek, ahogyan magas víztartalma is. Ezentúl ne csak főétkezések mellé rágcsáld, hanem készíts belőle fenséges szomjoltót is. Kis kockákra vágj fel 8-10 szem érett paradicsomot, tedd egy gézzel bélelt szűrőbe, enyhén sózd meg, és rakd egy tál fölé. Tedd éjszakára a hűtőbe, hogy le tudjon csöpögni a leve. A hűtőben kellemes hőmérsékletűre hűl a nedű, de a forró napokon nyugodtan dobj még bele egy-két jégkockát is. Egészségedre!

Citromos víz újragondolva

Sokan esküsznek a citromos vízre, mint a legszuperebb szomjoltóra, ami ráadásul még igen egészséges is. Szerencsére friss fűszerek hozzáadásával még tovább fokozható az ital élvezeti faktora. Apríts péppé turmixgépben egy csokor mentát, egy marék bazsalikomot és két citromot héj nélkül. Öntsd fel egy liter vízzel, jégkockával, és turmixolj ismét. Szűrd át, és ízlés szerint édesítheted is.

Uborkaital

Úgy is isteni és egészséges italt készíthetsz, ha a citromos vizedbe néhány uborkakarikát belecsempészel, de a valódi uborkaital receptjét is jó, ha időről időre előveszed. Ehhez nincs szükséged másra, mint 5-6 darab hámozott kígyóuborkára, sok jégre és egy kanál mézre. Ezeket turmixold össze, szűrd le, és már fogyaszthatod is. Ha hűtőben tárolod, több napig is eláll. Az uborka nem véletlenül a fogyókúrázók nagy kedvence: tele van vízzel, vitaminokkal, és még a szomjadat is kiválóan oltja.

Extra tippek

·     Ha este készíted el ezeket a szuperitalokat, és éjszakára behűtöd, reggelre nem csak megfelelő hőmérsékletűre hűlnek, de az ízek is összeérnek.

·     Csempéssz az italokba minél több friss nyári fűszert, zöldséget, gyümölcsöt.

·     Jégkockák, kis meglepetéssel: mielőtt a jégkocka tartót felöntenéd vízzel, dobj mindenhová egy-egy friss málnát, szedret, ribizlit, darabka dinnyét, barackot. Ezután engedd fel vízzel, és így tedd a mélyhűtőbe.

·     Mentalevélből, citromfűből sosem elég.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X