Főoldal > DIÉTA > 9 ok, hogy a paradicsomot válaszd

9 ok, hogy a paradicsomot válaszd

diétaegészségételétkezésfinomfogyásparadicsomtáplálkozászöldség
0

Írta:

A zöldségeseknél mindig megtalálhatod a tápanyagokban gazdag, ízletes piros zöldséget. Azonban érdemes mindig ellenőrzött, biogazdálkodásból származó paradicsomot választanod. Nézzük, miért nem szabad kihagynod a paradicsomot az étrendedből!

1. Öregedésgátló hatással bír 

A paradicsom egy likopin nevű antioxidánst tartalmaz, ami hamar híres lett áldásos hatásáról. Ugyanis a likopin öregedésgátló hatással bír, mivel segít megvédeni a bőrödet az UV-károsodástól.

2. Felveszi a harcot a rák ellen

A likopin arról is ismert, hogy segít a rákbetegségek megelőzésében. Bizonyos források szerint a likopin felszívódása fokozódik, ha a paradicsomot előzetesen lehűtötték (gondoljunk csak a mirelit pizzákra).

3. Természetes vértisztító

A paradicsom segít a vér tisztításában, mivel védelmet nyújt a vérrögök képződése ellen.

4. Véd a cukorbetegség ellen

Hallottál már a krómról? Ez egy ásványi anyag, ami hatékonyan kordában tartja a vércukorszintet, ezért nagyszerű cukorbetegek számára. A paradicsom pedig rengeteget tartalmaz belőle.

5. Kiváló C-vitamin forrás

Jó hír a paradicsomleves rajongóinak: ha naponta eszel egy tányérral a forró ételből, azzal rengeteg C-vitamint juttatsz a szervezetedbe és csökkented a stressz vagy a gyulladás miatt kialakuló szabadgyökök előfordulását is.

paradicsom2.jpg ()

6. Erősíti az immunrendszert

Egy csésze paradicsomlé a 74 százalékát tartalmazza a napi ajánlott C-vitamin, és 2 százalékát az A-vitamin szükségletednek, ezáltal pedig hozzájárul az immunrendszered erősítéséhez, és a szabadgyökök kialakulása ellen is védelmet nyújt.

7. Erősíti a csontokat

A paradicsom kalciumot és K-vitamint is tartalmaz, amelyek létfontosságúak a csontszövetnek, valamint a csontok erősítése és regenerálása során.

8. Csökkenti a koleszterinszintet

A paradicsom rendszeres fogyasztása (legalább hetente négy alkalommal) jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.

9. Visszafordíthatja a dohányzás által okozott károkat

A paradicsom két olyan anyagot (klorogénsavat) is tartalmaz, amely védelmet nyújt az olyan rákkeltő anyagok ellen, mint például a cigifüst, így segíthet a dohányzás (passzív és aktív) által okozott károk visszafordításában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X