Főoldal > DIÉTA > 8 nyári étel, amely elűzi a puffadást

8 nyári étel, amely elűzi a puffadást

diétaemésztésétkezéshaspuffadáslapos haspuffadásvitaminzöldség
0

Írta:

Nem számít, hogy mennyire étkezünk egészségesen, és hetente hány órát töltünk az edzőteremben, a puffadás sajnos legtöbbünk életét megkeseríti.

 

Bár teljesen természetes dolog, mégsem örülünk, ha kidudorodó hassal kell kimennünk a strandra vagy a tengerpartra. A puffadásnak számtalan oka lehet: a menstruáció, a dehidratáció, és igen, a chips is.

De hogyan szabadulhatunk meg tőle, mielőtt az őrületbe kergetne? Gondoltad volna, hogy a megoldás az lehet, ha többet eszel? Valószínűleg erre sose tippeltél volna, pedig számos szezonális étel áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével elűzhetjük a kellemetlen puffadást.

Uborka

Az uborka quercetint nevű antioxidáns flavonoidot tartalmaz, amely hatékony és gyors segítséget nyújt a puffadás mérséklésében. Tele van C-vitaminnal és vízzel, de egy kis nátriumot is rejt, amelyek együttesen gondoskodnak a megfelelő hidratációról, megelőzve és csökkenve a vízvisszatartást. Kávésav tartalma miatt pedig remek gyulladáscsökkentő. Bár egész évben elérhető, szezonja májustól augusztusig tart.

Avokádó

Az avokádót nem nevezhetjük kalóriaszegény finomságnak, ugyanakkor cukortartalma alacsony, fruktózt és szorbitot pedig egyáltalán nem találhatunk benne, amelyek puffadást és gázosodást okoznak. Oldható rostjai remek táplálékai a jótékony bélbaktériumoknak, ezáltal javítja az emésztés működését és szünteti meg a gázok jelenlétét. Avokádót bármikor kaphatunk a szupermarketekben, de a legfinomabb a nyári hónapokban.

Slices of avocado on the table, Image: 260071285, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Paradicsom

A káliumban gazdag ételek, mint amilyen a paradicsom is, mérsékelik a puffadást, azáltal, hogy csökkentik a szervezet nátrium szintjét. Dehidratáció hatására a szervezet elkezd ragaszkodni a vízhez. A paradicsom, közel 95%-os víztartalmával, segít fedezni a napi folyadékszükséglet egy jelentős részét, ezáltal csökkentve a puffadást.  Ráadásul alig tartalmaz kalóriát, de tele van C-vitaminnal, likopinnal és más antioxidánsokal. Júniustól szeptemberig, ha teheted, mindennap iktasd be az étrendedbe ezt a piros és lédús finomságot.

Kivi

A nyers kiviben található természetes enzim, az actinidin, hatékonyan segíti a fehérje emésztését és megelőzi a puffadást. Vízben oldható és nem oldható rostokat is tartalmaz, ezáltal csökkenti a puffadást, javítja az emésztést és remekül telít. Bár a kivit elsősorban téli gyümölcsként tartjuk számon, a szezonja valójában júniustól októberig tart.

Görögdinnye

A görögdinnye több mint 90%-a vízből áll, ezért érdemes ezt nassolni, amikor majdnem akkora a pocink, mint maga a gyümölcs. Ha a diétád nem megfelelő arányban tartalmaz nátriumot, akkor a szervezet elkezd annyi vizet tartalékolni, amennyit csak tud. Az olyan magas víztartalmú ételek, mint a görögdinnye, fogyasztásával könnyen juthatunk extra vízhez, a felesleges só pedig távozik a szervezetünkből. Fogyaszd ezt a csodagyümit júliustól egészen augusztus Lőrinc napjáig.

48770584 - natural healthy vegetarian foods fresh fruit background: red ripe watermelon chaotically sliced with watermelon seeds closeup view, photo with shallow depth of field

Bogyós gyümölcsök

Az eper, a málna és az áfonya szintén magas víztartalommal rendelkezik, ezáltal hatékonyan hidratál és gondoskodik a megfelelő nátriumszintről. Ráadásul rostban is gazdagok, támogatva az emésztés egészségét. A bogyós gyümölcsök rövid szezonját, amely június közepétől július elejéig tart, érdemes kihasználni.

Spárga

A puffadás leggyakoribb oka a vízvisszatartás, amely azt jelenti, hogy a sejtek túl sok vizet tartalékolnak, miközben a vesék nem kapják meg az üzenetet, hogy vizelet útján távozásra késztessék. A spárga természetes vízhajtó, így nagy segítség a szervezet számára. Ezenkívül prebiotikumok is fellelhetőek benne, amelyek növelik a probiotikumok jelenlétét az emésztőrendszerben. Szezonja a kora nyári időszak, azaz május és június.

Zöldleveles zöldségek

A spenót, a kelkáposzta és a mángold jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, amely ugyanolyan fontos elektrolit, mint a nátrium, a kalcium, a kálium és a foszfát. Ezek tartják az emésztés és a folyadékháztartás működését egyensúlyban. A puffadás sokszor annak a jele, hogy a szervezet nem jut elegendő elektrolithoz, ezért fontos a magnéziumot is pótolni. A zöldleves zöldségeknek is szezonálisak, májustól augusztusig keresd őket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X