Főoldal > DIÉTA > 7 egészségesnek vélt étel, amit a dietetikusok sosem ennének

7 egészségesnek vélt étel, amit a dietetikusok sosem ennének

diétadietetikusegészségegészségtelenélelmiszerételétkezésfogyáshizlaltáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Nem titok, hogy a sok agyonárazott, egészségesnek kikiáltott élelmiszer többsége nem is olyan nagyszerű, mint korábban hittük. A gyümölcslevekről, müzlikről és ízesített joghurtokról már tudjuk, hogy nem igazán érdemes fogyasztani őket, de mi van a többi termékkel, amelyet hétről hétre újra megvásárolunk?

Sajnos legtöbbjük tele van rejtett cukorral és egészségre káros összetevőkkel. Most megtudhatod, melyek azok az élelmiszerek, amelyekről eddig azt hittük, egészségünk érdekében rendszeresen kell ennünk, azonban a táplálkozási szakemberek sose fogyasztanák őket.

Bolti teljes kiőrlésű kenyér

Az élelmiszer-ellenőrzéseknek és a táplálkozási szakembereknek köszönhetően egyre gyakrabban halljuk, hogy a megvásárolható teljes kiőrlésű kenyerek nem is olyan egészségesek, mint gondoltuk. Sütés hatására a vitaminok és az ásványi anyagok többsége távozik a gabonákból. Ráadásul a bolti termékek négyszer annyi összetevőt tartalmaznak, mint amennyi valójában szükséges lenne, amiatt, hogy tovább eltarthatóak és árusíthatóak legyenek. Ha te is azok közé tartozol, akinek nincs reggeli szendvics nélkül, süsd otthon a kenyered, vagy keresd a bioboltok termékeit, amelyek kevés és kizárólag egészséges hozzávalóból készülnek.

Instant zabkása

A zabkása nemrég indult hódító útjára hazánkban, de mára már nem tartozik senki az egészséges életmódot követők táborába, ha nem posztol legalább egyszer egy zabkásás képet. Nem véletlenül lett ilyen népszerű, hiszen tele van rosttal, remek egészséges energiaforrás, amely sokáig gondoskodik a jóllakottságérzetről. Azonban, bármennyire is light jelzővel kerülnek forgalomba az instant változatai, ne hidd, hogy csak zabot, magvakat és szárított gyümölcsöket tartalmaznak. Többségük tele van tömve cukorral, éppúgy, mint nátriummal. Akkor tekinthetnénk egészségesnek ezeket a zacskós vagy dobozos kásákat, ha első összetevőként a zab szerepelne, 6 g-nál kevesebb cukrot és 140 mg-nál kevesebb nátriumot tartalmazna. Ha nem találsz ilyen terméket, ne sajnáld az időt, inkább készítsd el kedvenc energiaforrásod házilag és porciózd kis adagokra.

Bolti smoothie

A smoothie vitathatatlanul szuperélelmiszer lett, és azt sulykolják belénk, hogy egészségünk érdekében lépten-nyomon ezt kellene iszogatnunk. Nem véletlen, hogy egyre többen vásároljuk a bolti változatait. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ezek a színes levek bővelkednek kalóriában, cukorban és zsírban is. Egy átlagos, 5 dl-es flakkon 200-1000 kalóriát, 5-30 g zsírt és 15-100 g cukrot is tartalmazhat, összetevőktől függően. Készítsd házilag a smoothie-t friss zöldségekből, gyümölcsökből, joghurtból és fehérjeporból.

40338582 - juicing cold pressed vegetable juices for a detox diet. dieting by cleansing your body from toxins with raw organic fruits and vegetables juice made fresh and delivered in bottles.

Diétás fagyasztott ételek

A másik élelmiszer, amihez időhiány esetén gyakran fordulunk, a diétás fagyasztott ételek. A tápanyagadatok alapján elsőre jó választásnak tűnik, hiszen így megúszhatjuk 300-500 kalóriából az ebédet, szemben a sarki gyorsétteremmel, ahol biztosan belapátolnánk vagy 1200 kalóriát. Sajnos azonban ezek a kiporciózott, fogyókúrás készételek alig tartalmaznak igazi tápanyagot, így hamar megéhezünk tőlük. Ráadásul, hogy megőrizzék frissességüket, egy adagnyi átlagosan 600 mg nátriumot tartalmaz. Ha diétázol, párolj le inkább két szelet csirkemellet egy kis zöldséggel. Gyorsan megvan, és tényleg egészséges.

Zöldség chipsek

Ugye milyen trendinek érzed te is magad, ha a hagyományos helyett egy zacskó zöldség chipset ropogtatsz? Sajnos azonban ki kell, hogy ábrándítsunk, ezekhez is telített- és transzzsírokat adnak a sütési folyamat során. Ráadásul, ha összehasonlítod a kalóriatartalmát, nagyjából ugyanannyit tartalmaz egy zacskó, mintha hagyományos chipset ennél. Ropogtass inkább friss zöldséget, ahogy a dietetikusok.

Húspótló ételek

Te is igyekszel kevesebb vörös húst fogyasztani szív- és érrendszered egészsége érdekében? Ez dicséretes, de a táplálkozási szakértők remélik, hogy nem húspótló termékekkel helyettesíted. Ezek ugyanis tömve vannak olyan megkérdőjelezhető összetevőkkel, mint a szójafehérje, a repceolaj, a karamell színezék vagy a xantángumi. Ha szeretnéd redukálni a hús fogyasztását, egyél inkább babot, lencsét, tojást és magvakat. A csirke- és a pulykamellet pedig bátran fogyaszthatod, ha nem vagy vegetáriánus.

Zsírszegény salátaöntet

Sokan azt hiszik, hogy a zsírszegény salátaöntetek vásárlásával rengeteg kalóriát spórolnak. Sajnos, azonban nem épp a legokosabb választás. Ugyanis ahhoz, hogy a zöldségekben levő vitaminok és ásványi anyagok teljes mértékben fel tudjanak szívódni, zsírra van szükség. Edd inkább a salátád olíva- vagy lenmagolajjal. Így két legyet üthetsz egy csapásra: egészséges zsiradékot viszel be a szervezetedbe, és segíted a salátában levő tápanyagok felszívódását is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X