Főoldal > DIÉTA > Mentával a tökéletes alakért

Mentával a tökéletes alakért

diétaétvágyfogyásfűszergyógynövénymentamentalevél
0

Írta:

A menta az egyik legnépszerűbb fűszer- és gyógynövényünk és, ha már így van, akkor ismerd meg alaposan. A menta ugyanis jó hatással van a gyomorbajoktól elkezdve az étvágyad csökkentéséig.

Már a görögök is tudták

Már az ókori görögök is ismerték a menta jótékony hatásait, elsősorban balzsamozásra használták, de manapság már nem csak a gyógyászatban, hanem az élelmiszeriparban és a szépségiparban is hasznát vesszük. Sőt, a különféle betegségek kezelésében is segítséget nyújt. Gyógyító erejét a benne található illóolajnak köszönheti. De gazdag folsavban, kalciumban, fluorban, vasban, szelénben és cinktartalma is magas. A vitaminok közül A-vitamint, B12-vitamint, C-vitamint, és K-vitamint tartalmaz.

Élénkít és megnyugtat

A menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetedre. Kutatások állítják, hogy sokkal hatásosabb a koffeinnél, így javasolt a reggeli kávé felcserélése a menta teára. Ráadásul görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is alkalmazhatod a menta főzeté, de jót tesz az emésztésednek is: elmulasztja a haspuffadást, a hányingert, és a háborgó epét is megnyugtatja. A kutatásokból kiderült az is, hogy stresszes időszakban, ha mentát szagolgatsz 20 százalékkal csökken a szorongás és az idegesség. Ez  pedig nem csak a lelkedre, hanem az alakodra is jó hatással lehet, hiszen a stresszhormon megemelkedése anyagcsere lassuláshoz és hízáshoz vezet.

43900839 - fresh mint in mortar on garden table. top view

Alak-barát

Na, ez lehet a titkos csodahír, amit még nem tudtál: a menta tea a tökéletes alak elérésében is segít. Egyrészt, erős íze miatt elűzi az étvágyat. Vagyis, ha esténként rád tör az óhatatlan kaja-vágy, akkor csak főzz meg egy menta teát, és kortyolgasd el. Kifejezetten jó hatással van a belek mozgására és enyhíti a székrekedést. Ha nem vagy tea párti, akkor a vizedbe, turmixodba is rakhatod. Uborkával, citromfűvel még hatásosabban fejti ki a jótékony hatását, és még finom is.

Megfázásra és fertőtlenítésre

Ne gondold, hogy tavasszal nem érint a megfázás. Ilyenkor is könnyű elkapni egy náthás időszakot, ekkor pedig jó segítség a menta. Jól kezelhető vele a legtöbb légúti megbetegedés, de bátran használhatod köhögés, torokgyulladás és különféle hörghurut kezelésére is. A menta kiváló fertőtlenítőszer is, így a kisebb sebek kezelésében nagyon hatékony segítség. A kozmetikában általában nyugtató és hűsítő krémek összetevője a menta, de nyáron érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X