Főoldal > DIÉTA > Így küzdd le az édesség iránti vágyad

Így küzdd le az édesség iránti vágyad

csokiédességétkezésevésgyorsételkrómnassolássáfránysüteménytáplálkozás
0

Írta:

Nagyon szereted a sütiket és tortákat? És a csokit, bonbonokat, fánkot? Így légy úrrá édesszájúságodon!

Ha édesszájú vagy és szeretnél leszokni a cukorról, itt az ideje, hogy egy szelíd, de hatásos módszer most tedd meg ezt. Az időzítés pedig nem is lehetne jobb, hiszen számtalan tanulmányban publikáltak már a cukor egészségtelen és káros hatásairól. Sőt, már arról is olvashatunk, hogy a megnövekedett szívbetegségek okozói közé tartozik a finomított cukor.

A tanulmány összefüggést fedezett fel a cukros termékek, főleg a cukrozott üdítők és a súlygyarapodás, elhízás, magas vérnyomás és a II-es típusú cukorbetegség kialakulása között. De kapcsolat fedezhető fel a mellrák és a túlzott cukorfogyasztás között is.

Az édességekkel leállni nem a legegyszerűbb, de itt van 4 olyan tanács, mely a segítségedre lehet a folyamathoz!

1. Kerüld a gyorséttermeket és csomagolt élelmiszereket

A gyorskajákban nagyon sok rejtett cukor van, és nem csupán az édességekben, hanem például a hamburgerek zsemléjében is. Az ilyen cukrok hirtelen megemelik a vércukor szintjét, ami idővel le fog zuhanni, cukor utáni sóvárgást okozva. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy újabb adag cukrot eszel, melynek hatására a folyamat kezdődik elölről. Még az „egészséges” ételekben sem bízhatsz ilyen helyeken, nézd csak meg például a salátaöntetek összetevőinek listáját, a cukor bizony az első között lesz.

2. Egészségeset nassolj

Ha odafigyelsz, hogy 2-3 óránként egyél valami egészségeset, könnyebben szinten tudod tartani a vércukrod. Ideális esetben az egészséges étel fehérjében gazdag, egészséges zsírokat vagy rostot tartalmaz, mert ezek a tápanyagok segítenek szabályozni a vércukorszintet és csökkentik az édesség utáni vágyat. Megfelelő például egy maroknyi mandula, egy friss zellerszár, vagy egy finom kókuszjoghurt.

Natural healthy dieting beverage, whole fruit blended smoothie with ingredients on wooden table., Image: 281721500, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

3. Krómhiányod van

Az édességek utáni erős sóvárgás akár krómhiányra is utalhat. A leveles zöldségek, hüvelyesek, burgonya, teljes kiőrlésű gabona remek forrásai a krómnak. A króm a cukornádban is megtalálható, azonban az előállítási folyamat során eltávolítják, ahogy más ásványi anyagokat is. A cukros ételek fogyasztása nem csupán azért rossz ötlet, mert krómot nem viszel be, de a cukor kiüríti a szervezetből az ásványi anyagokat, beleértve a krómot is. Egyébként a napi bevitel 120 mikrogramm környékén egészséges, de sok táplálkozási szakértő akár 200-290 mikrogrammot is ajánlhat naponta.

4. Fogyassz sáfrányt

Egy svájci kutatás szerint a sáfrány két vegyületének (crocetin és crocin) köszönhetően segít helyrehozni a szervezet anyagcseréjét. A sáfrány csökkenti az édességek utáni vágyat és az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Ezt a különleges fűszert elhízás elleni csodaszerként is számon tartják.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X