Főoldal > DIÉTA > Ez történik veled, ha elhagyod a cukrot

Ez történik veled, ha elhagyod a cukrot

cukorcukormegvonásdiétaegészségfogyáshozzáadott cukorkalóriaszénhidrátvércukorszint
0

Írta:

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, egy átlagos felnőtt napi 300-700 kalóriát visz be cukorból a szervezetébe. Tudtad, hogy ez olyan, mintha egy teljes bögre cukrot kanalaznánk be naponta? Megdöbbentő, nem? Főleg, annak tudatában, hogy egyre többen próbáljuk visszaszorítani tudatosan a cukor bevitelét.

Sajnos azonban nemcsak a kávéba tett kockacukor, a sütemény, a csokoládé és az üdítő járul hozzá ehhez a hatalmas adaghoz, ugyanis az egészségesebbnek vélt ételek is tele vannak rejtett cukorral, mint a salátaöntet, a joghurt vagy épp a müzli szelet.

Próbáljuk meg visszaszorítani a cukor fogyasztását, amennyire csak lehet. Tűzzük ki célul maximumként a napi 6 teáskanálnyi adagot, amely 25 grammal, azaz 100 kalóriával egyenértékű. Hogy miért éri meg megküzdeni az első napokban, vagy akár hetekben, jelentkező elvonási tünetekkel? Most megtudhatod, mely jelentős pozitív változások következnek majd be az életedbe, csupán a bevitt cukormennyiség csökkentésének köszönhetően.

1. A szíved örömtáncot jár majd

Nem, nem leszel szerelmes a cukor elhagyásával, azonban a cukorfogyasztás jelentősen lerövidítheti az élettartamot. Hogy miért? A cukor krónikusan megemeli az inzulinszintet, amely aktivizálja a szimpatikus idegrendszer működését, magas vérnyomást és a pulzusszámot okozva. Már néhány hét cukorfogyasztás 10%-kal növeli az LDL koleszterin szintjét és akár 20-30%-kal a trigliceridét. Védd a szív- és érrendszered egészségét, és limitáld a cukorfogyasztást.

2. Búcsút mondhatsz a bosszantó pattanásoknak és mitesszereknek

Már jócskán túl vagy a harmincon, mégis tiniknek való szépségápolási termékeket használsz?  Nem tudod, mi okozhatja ezt? Sajnos, ki kell, hogy ábrándítsunk, nem azt jelzi, hogy örökké fiatal maradsz. A szervezetben fellépő gyulladás váltja ki a pattanások és az aknék megjelenését. A gyulladást okozó élelmiszerek listájának élén pedig egyértelműen a cukor áll. Egy amerikai kutatás során a résztvevők napi 3 dl dobozos kólát kezdtek el fogyasztani, és már 3 hét alatt 87%-kal nőtt a gyulladás szintje a szervezetükben. Hagyd el a cukrot, illetve vele együtt a pattanás elleni krémet és a korrektort is.

3. Elkerülheted a cukorbetegséget

A cukorban bővelkedő étrend elősegíti a zsírréteg lerakódását a máj körül, hozzájárulva az inzulinrezisztenciához. Gátolja a hasnyálmirigy megfelelő működését, amelynek feladata az inzulintermelődés lelassítása. Egy, 175 nemzet bevonásával, végzett kutatás során azt találták, hogy 150 kalóriányi cukor bevitele tizenegyszeresére növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, szemben a fehérjében vagy zsírban gazdag nasikkal. Ugye, milyen ijesztő? Itt az ideje, hogy lecseréld a cukros müzli szeletet egy tenyérnyi magra!

4. Mosolygóssá válsz

Teljesen normális, hogy a rövid távú cukormegvonástól nyűgős és ideges leszel. Azonban, ha hosszabb távon nélkülözni tudod, meglátod, jobban fogod érezni magad, mint valaha. A Columbia Egyetem tanulmánya szerint, azok a nők, akik cukorban és finomított szénhidrátban bővelkedő élelmiszereket fogyasztottak, szorongóbbak és ingerlékenyebbek voltak, illetve a hangulatingadozás is jellemzőbb volt rájuk, mint cukormentesen étkező társaikra.

25003710 - young woman with many unhealthy sweets or candy in studio, she have a sweet tooth and grabbing some goodies out of a glass

5. Helyreáll a bioritmusod

Cukorfogyasztás hatására már a nap közepére teljesen lefáradsz, és semmit nem fogsz kívánni, mint egy kis szundikálást. A cukor ugyanakkor kortizolt termel, amely megakadályozza az alvást. Amint kiiktatod az étrendedből a cukrot, sokkal élénkebb leszel napközben, este pedig könnyedén álomba szenderülsz majd.

6. Újra emlékezni fogsz a nevekre és az apróbb részletekre

Azt vetted észre, hogy mostanában nehezen emlékszel bizonyos dolgokra? Hidd el, erről is a cukor tehet! A kutatások során megállapították, hogy a cukorban bővelkedő étkezés gátolja a tanulást és tompítja a memóriát. És, ha mindez nem lenne elég, hosszútávon károsítja a kommunikációt az agysejtek között. Amikor délután elővennéd a munkahelyi fiókodból a csokit, vagy vennél egyet kolleganőd cukorbomba sütijéből, gondolj arra, hogy sokkal hatékonyabban végzel a munkával cukorbevitel nélkül.

7. Végre leadod az utolsó 5 kiló felesleget

Valószínűleg a cukorból származó kalóriákat más ételekkel pótolod majd, ám összességében még így is jelentős kalóriát fogsz megtakarítani. Már napi 200, cukorból származó, kalória csökkentésével leadhatsz havi 1 kilót. Azt gondolod, ez semmiség? Pedig 5 hónap alatt ez már 5 kiló fogyást jelent, mindenféle csodadiéta nélkül.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X