Főoldal > DIÉTA > A 9 legjobb zsírégető szénhidrát

A 9 legjobb zsírégető szénhidrát

babbanánbarna rizsburgonyacsicseriborsódiétafogyásszénhidráttáplálkozástésztazsírzsírégető
0

Írta:

Nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot veszünk magunkhoz, hiszen az egyszerű, gyorsan felszívódó fajták csak rövid ideig táplálnak, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, majd miután felszívódtak, ez a szint ugyanilyen hirtelen le is esik. Ez hamar éhséghez és akár túlevéshez is vezethet.

Ezzel szemben az összetett szénhidrátok, például a gabonafélék lassan szívódnak fel, sokáig üzemanyagot szolgáltatva a szervezet működéséhez. A következő kilenc étel valamelyikéből érdemes 10-15 gramm szénhidrátot fogyasztanod naponta, így megfelelő tápanyagokkal látod el a szervezeted, és még a fogyás is könnyebben megy majd zsírégető hatásuk miatt.

1. Banán

Egészséges, finom és tápláló gyümölcs, amely a megfelelő szénhidrátmennyiséget képes biztosítani a szervezet számára, emellett A- és E-vitamint, vasat, jódot, kalciumot, foszfort, folsavat és magnéziumot is tartalmaz, rosttartalma pedig segíti az emésztést.

2. Zabpehely

Kevés kalóriát tartalmaz, ám laktató étel. Magas rosttartalma miatt könnyíti az emésztést, tisztítja a belek falát, és lassan szívódik fel, ezzel hosszan tartó energiát biztosítva fogyasztójának. Csökkenti a koleszterinszintet, és gátolja a zsírok felszívódását.

3. Fehér bab

Igen magas fehérje- és rosttartalmú növény. Nem tartalmaz zsírt, így nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az elhízás megelőzésében.

4. Lencse

Az egyik legértékesebb hüvelyes növény, hiszen nagyon gazdag proteinben, rostokban és ásványi anyagokban is. Magas vas- és magnéziumtartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

5. Burgonya

Fehérjében, keményítőben, B- és C-vitaminban gazdag növény. Könnyen emészthető, ezzel kíméli az emésztőrendszert. Jelentős a kalcium- és a káliumtartalma is. Érdekes, hogy harmadannyi kalóriát tartalmaz, mint a kenyér.

 csicsericikk.jpg ()

6. Csicseriborsó

Az egyik legízletesebb borsóféle, amelynek alacsony a glikémiás indexe, vagyis lassan emeli meg a vércukorszintet. Magas a rosttartalma, és fehérjében is bővelkedik. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

7. Árpagyöngy

Ez a gabonaféle magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, emellett káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort is bőven tartalmaz. Könnyen emészthető, javítja a bélműködést. Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a sejtépítést, erősíti a csontrendszert, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

8. Teljes kiőrlésű tészta

A teljes kiőrlésű gabonából készült tésztákban az élelmi rostok mellett számos védő hatású anyag, például antioxidánsok találhatók. Alacsony kalóriatartalmú, a benne lévő rostok pedig csökkentik a bélproblémák kialakulásának lehetőségét.

9. Barna rizs

Energetizáló hatású, tápláló étel, amelynek magas a rost-, vitamin-, fehérje- és ásványi anyagtartalma. A fehér rizzsel szemben több tápanyag van benne, mert nem hántják le a külső burkát, ami ezeket tartalmazza. Ezen kívül B- és E-vitamint, folsavat és cinket is bőven tartalmaz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X