Főoldal > DIÉTA > 7+1 tuti tipp, hogy megszabadulj a makacs hasi zsírpárnáktól

7+1 tuti tipp, hogy megszabadulj a makacs hasi zsírpárnáktól

diétafogyáshasi zsírlapos haszsírégetészsírpárnazsírszövet
0

Írta:

A hasi zsírpárnák sajnos nemcsak bikiniben, de ruhában sem mutatnak jól. Azonban van ennél rosszabb hírünk is: a sárga (más néven fehér) zsírszövet az esztétikai problémák mellett súlyos egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Funkciója nem más, mint eltárolni a feleslegesen bevitt kalóriát, amelyet a szervezet nem tud energiává alakítani. Férfiaknál leginkább hastájékon, nőknél pedig csípőn rakódik le. Kortizolt és gyulladásnövelő citokint termel, ezáltal hatása sokkal erősebb, mint az átlagos túlsúlyé, jelentősen növelve a 2-es típusú cukor- és a szívbetegség kockázatát. Lesd el tippjeinket, hogy ne kelljen takargatnod a pocid, és hosszútávon gondoskodhass egészségedről.

1. Végezz intenzív edzéseket

Az első jó hírünk, hogy a viscerális, azaz a zsigeri zsír könnyedén lemozogható intenzív testedzéssel. Válasz olyan mozgásformát, amely felpörgeti a pulzust, mint az aerobic, a futás, a biciklizés vagy az úszás. Találd meg azt, amit élvezettel csinálsz, így könnyedén be tudod iktatni napjaidba a rendszeres edzéseket, és elfelejtheted a szokásos kifogásokat.

2. Próbáld ki a jógát

Sikerült beiktatnod a rendszeres aerob edzéseket? Gratulálunk, itt az ideje, hogy heti egy jógára is eljárj. Azok a posztmenopauzás nők, akik 16 hétre beiktatták a jógát, jelentősen vesztettek a már lerakódott zsigeri zsírjukból, egy korábbi kutatás szerint. Ha eddig nem voltál az ászanák rajongója, érdemes megbarátkozni evvel a mozgásformával. Amennyiben ez nem megy, végezz más relaxációs gyakorlatokat. Már az egyszerű mély légzés is csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, amely szoros összefüggésbe hozható a hastájon jelentkező zsírpárnákkal.

3. Tankolj fel fehérjével

Nem szükséges kemény diétába kezdened, és megvonnod magadtól mindent: a gluténen át a laktózig. Inkább gondoskodj a megfelelő fehérjebevitelről, mert ez kulcsfontosságú a karcsú alak és a lapos has eléréséhez. Sajnos a szervezet korral egyre több inzulint termel, mivel az izom- és a zsírsejtek válaszreakciója egyre kevésbé működik tökéletesen. Az inzulin pedig zsír lerakódásához vezet, különösen hastájékon. A különböző kutatások is sorra megerősítették, hogy megéri növelni a proteinbevitelt. Az egyik tanulmány szerint azok a nők, akiknek étrendje 30% fehérjéből, 40% szénhidrátból és 30% zsírból állt, jelentősen több zsigeri zsírt adtak le, mint akik 16% fehérjét, 55% szénhidrátot és 29% zsírt fogyasztottak egy nap. Iktass be minél több sovány húst, tojást, cottage cheese-t és fehérjeport.

4. Válaszd a politelítetlen zsírokat

A telített zsírok fogyasztásával sokkal több zsigeri zsír raktározódik el, mint a politelítetlen zsírokéval. Egy svéd kutatás során a résztvevők 750 kalóriával többet fogyasztottak két csoportra osztva, az egyik csoport tagjai pálmaolajból, azaz telített zsírból tették ezt, míg a másik csoport politelítetlen napraforgóolajból. A politelítetlen zsírt fogyasztók több izmot építettek és kevesebb lett a zsírszázalékuk, mint a telített zsírt fogyasztó társainknak, akik elkezdték raktározni a zsírt testük középső részére. Fogyassz minél több magvat és halat, hogy leszámolj a zsírpárnákkal.

22305259 - sexy female's body part on dark background

5. Hívd segítségül az almaecetet

Azoknak az elhízott embereknek, akik 2 evőkanál almaecetet ittak naponta, már 8 hét alatt jelentősen csökkent a testzsírjuk. Emellett azt is kiemelték a kutatások, hogy leginkább a zsigeri zsírjuk csökkent.  Az étkezés előtt fogyasztott almaecet pedig érezhetően csökkenti az étvágyat is. Emellett fontos ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, és hosszú távon folyamatos súlyvesztést biztosít.

6. Szánj időt az alvásra is

A legfrissebb kutatások sorra bizonyítják, hogy az 5-6 óra, vagy annál is kevesebb alvás garantált elhízáshoz vezet. Feküdj le időben, hogy naponta 7-8 órát tudj alvással tölteni. Ne csak az étkezésedben és a testmozgásban, hanem az alvásban is törekedj a rendszerességre: feküdj le és kelj fel nagyjából azonos időben. A kaotikus alvási szokások ugyanis összekuszálják a szervezet működését, így az több kortizolt, azaz stresszhormont termel.

7. Rostra fel

Végül pedig ne feledkezz meg a rostbevitelről sem. Étkezz minél színesebben, fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonát. A kutatások szerint mindez igen kifizetődő, már napi 10 g rost bevitelével jelentősen csökkenthető a zsigeri zsír.

+1 Vesd be a zöld teát

Ha mindez nem hozza meg a kívánt eredményt, tankolj fel antioxidánsban gazdag, katekin vegyületet tartalmazó zöld teával. A kutatások szerint már napi 625 mg, amely 2-3 csészényi mennyiségnek felel meg, felveszi a harcot a legmegátalkodottabban lerakódott zsírral is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X