Főoldal > DIÉTA > 7 ok, amiért egész nap csak ennél

7 ok, amiért egész nap csak ennél

diétaéhségételétkezésétvágyfogyástáplálkozás
0

Írta:

Vannak olyan napok, amikor szinte végig csak az evésen jár az eszünk, annak ellenére, már az összes dugi ételt megdézsmáltuk az irodai és az otthoni fiókból is.

Sajnos ilyenkor leginkább olyan üres kalóriákat fogyasztunk, amelyek kielégítik az evés utáni sóvárgásunkat, mint a ropi, a chips vagy a csokis keksz. Ezek pedig olyan ropogtatnivalók, amiknél egyszerűen képtelenek vagyunk pár falat után leállni, majd hirtelen arra ocsúdunk, hogy az egész zacskó elfogyott. Neked is ismerős? Most megtudhatod, leggyakrabban mi áll a bosszantó evési kényszer hátterében.

1. Rosszul aludtál előző éjjel

A kutatások szerint az alváshiány a legtipikusabb oka az ételek utáni túlzott sóvárgásnak. Egy londoni tanulmány szerint, ha csupán 5 órát aludtunk éjjel, az átlagosan 385 plusz kalóriában jelentkezik a következő nap. Ha nem alszunk eleget, a ghrelin és a leptin hormonok, amelyek az anyagcsere megfelelő működését biztosítják, szintje felborul, és jelentősen megnövekedett étvágyat generál. Kevés alvás hatására az agy kétségbeesetten kiált energia után, emiatt leginkább zsírban és cukorban bővelkedő ételeket kívánunk. Krónikus alváshiány esetén ez jelentős hízáshoz vezethet, emiatt célszerű mihamarabb visszaállítani a napi minimum 7-8 órás alvást.

2. Unatkozol

Napjaink minősége is jelentős hatással van a napi kalóriabevitelünkre. Gondold át, hogy mennyire aktívak azok a napjaid, amikor túleszed magad. Legtöbbször a monotonitás és az unatkozás megtörésére nyúlunk extra nasikhoz. Az agy ugyanis ingerek után sóvárog, így magas szénhidráttartalmú ételekkel igyekszik növelni a szerotonin szintjét.

3. Túl sokat ittál előző éjjel

A farkasétvágy gyakran jelentkezik átmulatott éjszakák után, ugyanis az elfogyasztott alkohol ideiglenesen csökkenti a vércukor szintjét, hogy a szervezet fel tudja dolgozni a bevitt alkoholt.  Miután kijózanodtál, a szervezet igyekszik helyreállítani a vércukorszintet. Ilyenkor ne lepődj meg, ha már 8 órakor egy második reggelin jár az eszed.

4. Szupergyors az anyagcseréd

Kalóriaszükségletünk egyéni: szervezetünk normális működéséhez mindenkinek más mennyiségre van szüksége. Néhány szerencsés úgy született, hogy pillanatok alatt égnek azok a fránya kalóriák. Így ők gyakrabban éhesek, hogy fedezni tudják a napi energiaszükségletüket. Ezért leginkább a genetika a felelős, de a magasabb izomtömeg is növeli az anyagcsere aktivitását. A kutatók evvel magyarázzák azt a jelenséget, hogy a súlyzós edzést végzők éhesebbek, mint a kalóriagyilkos kardiónak hódoló társaik.

72747419 - fat girl obsessing over food

5. Működik az új edzésterved

Ha már az edzésnél tartunk, a megnövekedett étvágyat az új edzéstervednek is köszönheted. Hirtelen sokkal több kalóriát égetsz, mint korábban, így többször kell enned ahhoz, hogy fedezd a szükséges energiát. Ha izomtömeget építesz, akkor is éhesebb lehetsz a nap folyamán. Nyugi, ha plusz egészséges táplálékokat iktatsz be ilyenkor az étrendedbe, attól nem fogsz hízni, csak alkalmazkodsz szervezeted növekvő energiaigényéhez.

6. PMS egyik tünete jelentkezik nálad

A premenstruációs szindróma (PMS) a menstruációs ciklusok kezdetét megelőző hét-tíz napban jelentkezik, és egyik tünete a farkasétvágy. Nincs szükség táplálkozási szakértőre ahhoz, hogy megtudd, ilyenkor mi áll az állandó nassolási vágy hátterében. Az ösztrogén szint jelentősen megemelkedik, ezáltal éhségérzetet generál. Szerencsére, ahogy a menstruáció elkezdődik, a bosszantó, örökös éhség is eltűnik. Légy tudatos, és a menstruáció előtti napokban mindig gondoskodj egészséges, tápanyagban gazdag finomságokról, hogy ne csábulj el a kalóriadús, hizlaló nasikra.

7. Túl sokat nézegetsz képeket az ételekről

Te is azok közé tartozol, akik leginkább a #foodporn-ra és a #mutimiteszel-re keresnek rá a közösségi oldalakon? Ne lepődj meg, ha az ételekről feltöltött fotók nézegetése közben kedvet kapsz a falatozásra. A vizualitás ugyanis étvágyat generál. Sajnos a megevett ételek pedig nem hozzák azt a boldogságot, amit a képek alapján gondoltál, így újabb falatok után kell nézni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X