Főoldal > DIÉTA > Az articsóka nagyon egészséges, egyél belőle sokat

Az articsóka nagyon egészséges, egyél belőle sokat

antioxidánsarticsókaegészségnövényvitaminzöldség
0

Írta:

Az articsóka a mediterrán konyhák nagy kedvence, de népszerűsége egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban is. Nem csak finom és rendkívül egészséges, de alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók nagy kedvence ez a szupernövény.

Könnyebb emésztést biztosít

Az articsóka hatóanyagának köszönhetően jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ami azért jó, mert így még a nehezebb, zsírosabb, fűszeresebb ételek emésztése is jóval gyorsabban történik. Még a krónikus epehólyag gyulladásban szenvedőknek is segít, ha beépítik étrendjükbe az articsókát.

Segít kordában tartani a vércukorszintet

Szereted az édességet és az egyszerű szénhidrátokat, és ez bizony gyakran okoz megugró cukorértékeket a véredben? Amellett, hogy próbálod egészségesebb alternatívákkal pótolni a fehér cukrot és lisztet, ha rendszeressé teszed az articsóka fogyasztását, az édességek utáni majszolás eredményeképpen bekövetkező magas vércukorértékeidet is lentebb tornászhatod.

Csökkenti a koleszterinszintet

Mivel az epének a zsíremésztésben van szerepe, nem meglepő, hogy aki gyakran eszik articsókát, a vérben lévő zsírsavak szintje is csökken. Más szóval: a koleszterinszint automatikus csökkenésével jár, ha étrendednek állandó részét képezi ez a zöldségféle. Persze egy bizonyos szinten túl már nem elég, ha articsókát fogyasztasz a koleszterined csökkenése érdekében, és elkerülhetetlen az orvosi konzultáció.

17926180 - artichokes,

Méregtelenít

Az articsóka még a méregtelenítési folyamatokhoz is hozzájárul. A méregtelenítés nem időszakhoz kötött, egész évben muszáj figyelned arra, hogy a szervezetedben felhalmozódott méreganyagok kiürüljenek. Ha szereted az articsókát, gyakorlatilag nyert ügyed van: ez a növény ugyanis segíti a májat a méregtelenítési folyamatában. Egyél sok-sok articsókát, hogy minél egészségesebb maradhass.

Érelmeszesedés ellen

Az érelmeszesedés önmagában talán nem tűnik olyan ijesztőnek, ám ha belegondolunk abba, hogy mennyi más egyéb problémát okozhat, már nem is tűnik olyan ártatlan tünetnek. Az érelmeszesedés ugyanis olyan súlyos szív- és érrendszeri panaszokat okozhatnak, amelyek akár életveszélyes állapotokat is előidézhetnek. Ha szeretnéd megelőzni ezeket a bántalmakat, akkor nincs mese, tenned kell érte. Ha sok articsókát fogyasztasz, nem csak, hogy csökkentheted az érelmeszesedés kockázatát, de a már kialakult érelmeszesedés kezeléséért is sokat tehetsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X