Főoldal > DIÉTA > A zöld egészség szimbóluma: a sóska

A zöld egészség szimbóluma: a sóska

antioxidánsegészségrostsóskavitaminzöld leveles zöldségzöldség
0

Írta:

A sóskáról szinte mindenkinek a zöld főzelék jut eszébe,  pedig más formában is fogyasztható ez az egészséges növény.

A főzelék mellett készíthetsz belőle levest, de szórj belőle nyersen a kedvenc salátáidba is. Friss, üde, zamatos íze nem csak feldobja a salidat, de extra adag vitaminnal tölti fel.

Álmatlanság ellen

Ha túlhajszolt, stresszes életet élsz, állandóan rágódsz valamin és nehezen alszol el, akkor  érdemes több sóskát fogyasztanod. Ez a növény ugyanis álmatlanság ellen is hatékony a benne lévő vitaminoknak és vasnak köszönhetően, így nem csak kipihentebb, de sokkal jobb munkaerő és társaság leszel, mint eddig.

Le a pattanásokkal

Ha zsíros, problémás a bőröd, akkor a tüneti kezelés mellett fontos, hogy odafigyelj életmódbeli szokásokra is. A bőséges folyadékfogyasztás csak egy a listáról, de ha szereted a sóskát, és gyakran fogyasztod, akkor azt bőröd is meg fogja hálálni. Flavonidtartalma ugyanis nem csak a tiszta, aknémentes bőr záloga, de a herpeszek gyógyulási folyamatát is jelentősen meggyorsítja.

Vérszegénység ellen

Magas klorofilltartalma miatt sóska fogyasztásakor emelkedik a hemoglobinszint a szervezetben, ezért vérszegénység, vashiány esetén kötelező szeretned és minél gyakrabban fogyasztanod ezt a zöld növényt.

57370051 - sorrel

Gazdag vitaminforrás

A sóska rendkívül gazdag B-, A- és C-vitaminban. Ezek a vitaminok nem csak a szervezet ellenállóképességét erősítik, de a külsőre is rengeteg pozitív hatással vannak. Amellett, hogy késleltetik a bőr öregedési folyamatának látható jeleit, a száraz, töredezett hajra is jótékonyan hatnak, és a hajhullás megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepet játszhat a sóska, ha rendszeresen részét képezi az étrendednek.

Fogyókúrás

A sóska nem csak szuperegészséges, de még diétás is. Magas fehérje-, valamint alacsony zsír- és kalóriatartalmának köszönhetően bátran ehetik még a legszigorúbb diétázók is. Persze a legjobb, ha nyersen fogyasztod, salátába, de megfelelően elkészítve főzelékként és levesként is beilleszthető a fogyókúrába. Fontos, hogy a “retró” alapanyagokat (fehér cukor és liszt) cseréld korszerűbbekre, egészségtudatosabbakra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X