Főoldal > DIÉTA > 6 tuti módszer a cukor utáni sóvárgás legyőzésére

6 tuti módszer a cukor utáni sóvárgás legyőzésére

0

Írta:

A kedvenc duplacsokis tortád szülinapra, a nagyi isteni diós bejglije karácsonykor, a hűsítő fagylalt nyaralás alatt, mind-mind olyan édes élvezetek, amit egyenesen bűn lenne kihagyni, diéta ide vagy oda. A probléma ott kezdődik, amikor a cukorfogyasztás napjaink szerves részévé válik, és egyszerűen képtelenek vagyunk nemet mondani az elénk kerülő édességekre.

A cukorfüggőség olyan nagymértékű is lehet, hogy akár néhány óránként könyörög érte a szervezetünk. Ha már átélted az érzést, milyen, amikor csak a cukormázas fánk vagy a tábla karamelles csokoládé jelenti a boldogságot, tudod, miről beszélünk.

Jó hírünk van, a cukorfüggőség erős elhatározással legyőzhető. Vedd vissza az irányítást tested és gondolataid felett! Az alábbi tippekkel gyerekjáték lesz nemet mondani a csábító, de hizlaló finomságokra.

1. Fogyassz fehérjedús reggelit

A kutatások egyértelműen bizonyítják, hogyha a napindító étkezésünk sok fehérjét tartalmaz, az hatékonyan segít legyőzni a cukor utáni sóvárgást. Az MRI vizsgálatok alapján a fehérjedús reggelit fogyasztók csökkent agyi aktivitást mutattak a vágyakozás terén. Kezdd a reggelt olyan sovány fehérjék fogyasztásával, mint a görög joghurt, a cottage cheese, a tojás vagy a csirkemell sonka. Ezek ugyanis csökkentik a ghrelin, vagy más néven “éhséghormon” szintjét, emellett pedig remekül telítenek. Nem tudsz korán reggel enni? Nem probléma, 9-10 óra körül is gondoskodhatsz a megfelelő fehérjebevitelről.

2. Sose hagyj ki étkezést

A cukorfüggőség melegágya az étkezések kihagyása. Sok fogyókúrázó úgy gondolja, hogy jó ötlet kihagyni a reggelit, vagy az ebédet a kalóriák megtakarítása miatt, de utána hirtelen támad az éhségérzet, és ilyenkor leggyakrabban édességhez nyúlnak. A kimaradt étkezések ugyanis csökkentik a vércukorszintet, majd túlevéshez vezetnek. A sikeres fogyókúra kulcsa a napi ötször étkezés, amely három fő- és két köztes étkezésből áll. Fogyassz sovány fehérjét, energiát adó szénhidrátot és egészséges zsiradékokat, hogy egyensúlyba tartsd a vércukorszinted, és ne tudjanak elcsábítani az édességek.

3. Kerüld a rejtett cukrokat is

Nem csábulsz el az édes finomságokra? Gratulálunk, egy igazi hős vagy! De azt tudod, hogy mennyi étel rejt cukrot az édességeken kívül? A ketchup, a salátaöntet, a kréker és a bolti müzli is tartalmaz például cukrot. Sajnos ezek a rejtett cukrok is növelik az étvágyat, és az ételek utáni sóvárgást. Alaposan nézd meg a hozzávalókat, mielőtt megvásárolnád az adott terméket. Attól, hogy egy termék diétás címkével van ellátva, még nem biztos, hogy cukormentes, lehet csak a zsírtartalma alacsony.

16193044 - beautiful girl eats a candy bar

4. Figyeld meg az étkezési szokásaidat

A reggeli kávé mellett mindig elcsábulsz egy fánkra? Ebéd után előkerül a kollégád fiókjából a tábla csoki? Gondold át, hogy a nap mely szakaszában fogyasztasz leginkább édességet, és kérdezd meg magadtól, hogy miért van rá szükséged. Majd keress helyette egészséges alternatívákat. Ha nem esik jól a sós reggeli, a fánk helyett előző este készíts magadnak egészséges zabkását, amit másnap, ébredés után elfogyaszthatsz. Vigyél be egy zacskó almachipest, és kínáld meg te a kollégád ebéd után. Ezek az új, egészséges szokások hamar átveszik majd a cukorimádat helyét.

5. Szedj kalcium és D-vitamin tablettát

A hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat multivitamin tablettával pótolod? Jól teszed! A kutatások szerint azok a táplálék-kiegészítők, amelyek kalciumot és D-vitamint tartalmaznak, csökkentik a cukor utáni sóvárgást és támogatják a fogyást. Az extra zsírtömeg raktározza a D-vitamint, így a szervezet nem tudja hasznosítani azt, megakadályozva a leptinnek azt a szerepét, hogy jóllakottság érzetet küldjön az agynak. Ha kalcium hiányod van, a tested akár ötszörösére növeli a zsírsav szintáz (FAS) szintjét. Ez egy olyan enzim, amely a kalóriákat zsírrá alakítja. Bár a multivitamin készítmény nem helyettesíti az egészséges étrendet, az extra tápanyag jelentősen csökkentheti a sóvárgást.

6. Relaxálj

A stressz jelentősen ront életminőségünkön, és sajnos a cukor utáni sóvárgásban is jelentős szerepet játszik. Érdemes rohanó hétköznapjainkba is beiktatni az én-időt! Egy friss angol kutatás kimutatta, hogy az olvasás például 68%-kal képes csökkenteni a stressz szintjét. Hasonlóan jó hatással van ránk a zenehallgatás és a teázás is. Vonulj el este egy csendes sarokba egy jó könyvvel és egy csésze kamillateával, ezt nemcsak lelked, de alakod is meghálálja majd.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X