Főoldal > DIÉTA > 6 titkos tipp a könnyű fogyáshoz

6 titkos tipp a könnyű fogyáshoz

diétaedzésétkezésfogyásfogyókúrakalóriakalóriaégetéstáplálkozás
0

Írta:

Egy kemény és hosszú edzés után valószínűleg valami nagyon szénhidrát-gazdag ételt kívánsz meg, például egy pár fánkot. De ha a fogyás a célod, akkor azzal a néhány fánkkal bőven visszapótolod a kemény munkával égetett kalóriákat. De mit lehet tenni, ha úgy érzed, megőrjít az éhség?

Már rengeteg tanulmány igazolta, hogy a fogyást mi sem segíti jobban elő, mint a magas intenzitású napi edzések és a minőségi és megfelelő mennyiségű kalóriabevitel. A csupán minimálisan feldolgozott élelmiszerek energiát biztosítanak, miközben szabályozzák az étvágyadat, csökkentik az éhségérzetet, így elősegítik a fogyást.

Az elhízáskutatók ezt a megközelítést „magas energia áramlásnak” hívják. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy például a futóknak a nagy mennyiségű elégetett kalóriát követően arra kell törekednie, hogy sok kalóriát vigyen be, de nem mindegy, miből. Sajnáljuk, a fánk nem tartozik bele a választató ételekbe. Itt van néhány tipp, amivel felpörgetheted a fogyásod.

1. Válaszd a természetest

A teljes értékű és természetes ételek, mint például a zöldségek, gyümölcsök, bab, teljes értékű gabona magas rosttartalommal bírnak. A sok rost segít eltelíteni, így sokkal kevesebb étellel is beéred majd. Az oldható rostok (ami a babban és a gyümölcsökben is van), lassítja a gyomor ürülését, stabilizálja a vércukorszintet, te pedig egyszerűen nem fogod magad éhesnek érezni. A magas rosttartalom mellett jótékony baktériumokban is gazdagok ezek a természetes ételek, segítenek egészségesen tartani a gyomor- és bélrendszert.

Tipp: Egyél legalább 3 bögre zöldséget és 3 különböző gyümölcsöt minden nap, hogy több rostot vigyél be a szervezetedbe és próbálj teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket választani.

2. Egyél több bacit

Az emberi szervezetben több ezer baktérium van, de ezek nagy része jó hatással vannak ránk. Egy 2013-as tanulmány szerint egyes baktériumtörzsek jelenléte befolyásolja az elhízást is, mert hatással vannak arra, hogy mennyi energiát vagy képes előállítani az elfogyasztott ételekből, így az anyagcserét is szabályozza. Ezt a törzset bifidobaktériumoknak nevezik.

Tipp: Minden nap törekedj arra, hogy legalább egy féle savanyított, porbiotikumban gazdag ételt fogyassz, például kefir, tempeh vagy savanyú káposzta.

3. Égess kalóriát az evéssel

Kutatások igazolták, hogy a kapszaicin, ami a chili paprikában megtalálható egyik vegyület, segíthet felpörgetni a kalóriaégetést, csökkentheti az étvágyat és segít megtartani az ideális testsúlyt. A friss vagy szárított paprika, paprika pehely vagy chili por egy jó kiegészítője lehet bármilyen súlycsökkentő diétának. Emellett a zöld teában lévő polifenolok szintén serkentik a kalóriaégetést és csökkentik az étvágyat.

Tipp: Cseréld le minden második csésze kávédat zöld teára, a levesekhez és tésztaszószokhoz pedig adj némi chili port.

Red chili pepper on wooden plate., Image: 268492225, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alena Ceplová - ČIF

4. Elő a kistányérral

A Cornell Egyetem egyik kutatása szerint az emberek 92%-a mindent elpusztít, ami egy tányéron előtte van. Ez persze nem baj, ha salátáról van szó, de ha fagyiról vagy sütiről beszélünk, a teljes adag felzabálása már nem olyan alakbarát. Ha a fogyókúrád során nem szeretnéd magadtól megvonni a finomságokat, szervírozd őket kistányérban, így az adagokat sokkal nagyobbnak fogod érzékelni.

Tipp: Ha chipset vagy bármilyen nasit fogyasztasz, ne a zacskóból edd ki, hanem egy kisebb mennyiséget készíts ki egy kistányérba.

5. Próbálj ki valami újat

Ha eddig futottál, a továbbiakban is nyugodtan műveld ezt a mozgásformát, de illesz be egy másik edzésfajtát is rutinodba. Az új mozgásformával új izomcsoportokat mozgatsz meg, a szervezet pedig ehhez több energiát fog felhasználni, gyorsabban fogsz fogyni.

Tipp: Ha eddig csak futottál, kezdj el biciklizni vagy csinálj erősítő edzéseket.

6. Maradj aktív egész nap

A testedzés nem az egyetlen módja az extra kalóriaégetésnek. A mindennaposnak tűnő feladatok, mint a gyaloglás, ácsorgás nagyban befolyásolja, hogy mennyi kalóriát égetsz el. Gondold végig, hogyan lehetnél aktívabb a nap folyamán annak érdekében, hogy gyorsítsd az anyagcseréd.

 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X