Főoldal > DIÉTA > 10 nyomós érv, amiért goji bogyóval turbózd fel a szervezeted!

10 nyomós érv, amiért goji bogyóval turbózd fel a szervezeted!

antioxidánsC-vitamindiétaegészséggoji bogyóimmunerősítésrákvitamin
0

Írta:

Pici, piros és a világon a második gyümölcs, amely a legtöbb C-vitamint tartalmazza. De nem áll meg itt a tudománya: immunerősítő, rákellenes hatású, szív- és bőrvédő. Lássuk részletesebben a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait!

A goji bogyó tele van számunkra létfontosságú tápanyagokkal, emiatt pozitívan hat számos életfunkciónkra is, nem véletlenül az egyik legkiemelkedőbb szuperélelmiszer.

1. Immunerősítő

Fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, aminosavak, nyomelemek, omega-zsírsavak és poliszacharidok, azaz olyan létfontosságú anyagok, amelyek nagyon előnyösen hatnak az immunrendszerre és amelyekben a goji bogyó nagyon gazdag. Aki pedig megfelelően támogatja a védekező rendszerét, sokkal inkább ellen tud állni a fertőzéseknek és a kórokozóknak.

2. Jelentős antioxidáns

Ha nem semlegesítjük a szervezetünkben lévő szabadgyököket, komoly károkat okozhatnak. A goji bogyó főként karotinoidokat tartalmaz, amelyek erőteljes antioxidáns vegyületek. Az olyan szabadgyökök ellen is felveszik a kesztyűt, amelyek DNS mutációt okozhatnak és komolyabb betegségeket, például rákot is kiválthatnak. A kis piros bogyóban extraként antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes hatóanyag is van. Mivel a szuperoxidokat is képes semlegesíteni, megvédi a szív- és érrendszert. Ez az ártalmas vegyület oxidációba lép a koleszterinnel, ami nagyon káros a szívre.

3. Csökkenti a vérnyomást, kiegyenlíti a vércukorszintet

A magas vérnyomás ma már népbetegség. A goji bogyó viszont természetes módon eléri azt, amire a többség gyógyszert szed: a benne lévő poliszacharidoknak és ciperonnak köszönhetően egészséges mértékűre normalizálja a magas vérnyomást. Az antioxidáns vegyületeinek hála pedig a vércukorszintet is ki tudja egyenlíteni, ezért felnőttkori diabétesz esetén is bátran bevethető.

4. Öregedésgátló

Fokozza az agyalapi mirigy működését, ezáltal a fiatalság hormonjának termelődését serkenti. Ez a HGH nevű hormon külsőleg fiatalít, a gyógyulási folyamatokat felgyorsítja, segít csökkenteni a testzsírt, javítja a memóriát és támogat a minőségi alvásban. Nem utolsó sorban pedig helyreállítja a libidót és a termékenységet is.

5. Energetizáló

Sok értékes összetevője energiával tölt fel, ezzel is hozzájárul a szervezet olajozott működéséhez. Ha pedig kiegyensúlyozottabbak vagyunk, könnyebb leküzdeni a napi problémákat és nem szökik az egekbe a stressz szintünk.

6. Gyönyörűvé varázsolja a bőrt

A goji bogyóban lévő rengeteg tápanyag táplálja a bőrt, ami ezt meg is hálálja: egészséges, üde, fiatalos és ragyogó lesz. A gyümölcsben lévő szénhidrátok pedig még a bőrbetegségekkel is képesek szembeszállni.

63180004 - goji berry dried, with spoon, closeup background

7. Védi a szemet, javítja a látást

Magas az A-vitamin tartalma, ezért szemerősítő hatású. Emellett egy zeaxantin nevű antioxidáns is megtalálható benne, amely óvja a retinát a fertőzésektől, jelentősen csökkenti az idősebb korban fellépő látásromlást és a vakfoltok méretét és számát. Kutatások igazolják, hogy a goji bogyó fogyasztása mellett kisebb az esély a látásvesztésre. A cukorbetegség szövődményeként gyakran kialakuló, vakságot okozó diabéteszes retinopátia kialakulásának esélyét is csökkenti.

8. Izom- és csonterősítő

Mivel rengeteg kalciumot és magnéziumot tartalmaz, segít regenerálni az izmokat és erősíti a csontokat. Az emberi növekedési hormont is serkenti, mely által több kalcium tud beépülni a fogakba és a csontokba.

9.  Májvédő

A goji bogyóban található betain és cerebrozin emelik a májsejtek védekező képességét, a fitokemikália pedig a méregtelenítésben segíti a kiválasztó szervünket, így a gyümölcs kifejezetten jótékony hatású a máj működésére.

10. Agyserkentő

Antioxidáns molekulái kifejezetten hasznosak az agyra nézve is, hiszen megvédik az agy– és idegsejt romboló szabadgyökök rossz hatásaitól. Mivel tápanyagokban gazdag, támogatja a kitűnő agyműködést, javítja a közérzetet, a koncentrációs képességeket és élénkíti a figyelmet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X