Főoldal > DIÉTA > 10 étel, mely segíti az ürítést

10 étel, mely segíti az ürítést

diétaemésztésétkezéshashajtórostrostdús táplálkozásszékrekedésszorulás
0

Írta:

Senki sem szereti a “dugókat”, főleg ha az a végbélben keletkezik. Amikor a dolgok egyszerűen összecsúsznak, a hangulatod és az energiaszinted sem az igazi, és még a nagy dolgodat sem tudod elintézni, az igazán bosszantó. Mielőtt hashajtókhoz nyúlnál, megmutatjuk, mi és hogyan segíthet rajtad.

1. Málna

Egy bögre málnában 8 gramm rost található, ami az eper rosttartalmának kétszerese. A rost pedig megkönnyíti az ürítést, fokozza az anyagcserét és jó baktériumokkal látja el a beleket. Szórj a reggeli zabkásádba, joghurtodba málnát, vagy fogyaszd két étkezés közötti nasiként.

2. Narancs

Háromszoros erővel hat a narancs: egyrészt ott a székletlágyító C-vitamin, az ürítést könnyítő rost, és az enyhén hashajtó hatású naringenin is. Édes íze miatt a narancs akkor is jól jöhet, amikor az édesség utáni sóvárgásod előtör.

3. Víz

A hidratáltság elképesztően fontos különböző okokból, az egyik ilyen az ürítés. Azt szokták mondani, hogy a hidratáltság segít kimozdítani a dolgokat. Víz nélkül a „cucc” kemény és betontömb-szerű marad, de még a beleid is szárazak maradnak, ami szintén nem könnyíti meg a dolgod a wc-n. Ezért nagyon fontos, hogy igyál vizet! Ha egy kis extra ízre vágysz, adj hozzá citromlevet.

4. Kefir

Az olyan fermentált tejtermékek, amilyen a kefir is, tele vannak probiotikummal. Ezek a „jó” baktériumok segítik a belek munkáját. A kefir az egyik legmagasabb ilyen értékkel bír, ugyanis kb. 10-szer annyi jótékony baktérium található benne, mint a joghurtban. Igyál némi kefirt és búcsút inthetsz a szorulásnak.

5. Mandula

Tele van szívbarát zsírokkal, fehérjével és rosttal. Ezen kívül sok benne a magnézium is, ami semlegesíti a gyomorsavat, ezáltal megmozgatja a székletet. Már egyetlen maroknyi mandulával fedezed a napi magnéziumszükséglet 25%-át.

6. Fekete bab

1 csésze ilyen babban 15 gramm rost van (melyből az ajánlott adag nőknek napi 25 gramm), de ezen kívül van benne magnézium és kálium is. A fekete bab nagyon hatékonyan mozgatja meg a bélrendszert, a beszorult dolgok hamar távoznak a segítségével.

Sliced Plums (Prunus domestica), Image: 88368338, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

7. Szilva

Egy igazi klasszikus, népi módszer a szilvafogyasztás székrekedés esetén, és ez alátámasztható tudományos tényekkel is. A szilvának magas a rosttartalma (6 gramm fél csészében), az aszalt szilva pedig egy fenil isatin nevű vegyületnek köszönhetően serkenti a bélműködést.

8. Zöld levelű zöldségek

A spenót, a kelkáposzta és a mángold tele van értékes tápanyagokkal, ami segíti, hogy megszabadulj a plusz terhektől. 1 bögre mángoldban például 4 gramm rost van, de ezen kívül minden zöld levelű növény bővelkedik magnéziumban, káliumban is.

9. Teljes kiőrlésű búzakorpa

A kutatások azt mutatják, hogy a búzakorpa enyhíti a székrekedést és javítja az emésztést. A teljes kiőrlésű változat még több rostot tartalmaz, alkalmazása pedig igen egyszerű, csak szórd a müzlidbe, keverd hozzá a muffin tésztájához, észre sem fogod venni, hogy ott van.

10. Kávé, tea

A reggeli kávéd valóban a wc felé irányít, de ez nem csupán a koffeinnek köszönhető. Kutatások szerint a mentes változat is ugyanolyan serkentően hat a belekre. De nem is csupán csak a kávé van rád ilyen hatással, egy csésze meleg tea az emberek 30%-ánál szintén beindítja az emésztést.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X