Főoldal > DIÉTA > Így hat a D-vitamin a testsúlyunkra

Így hat a D-vitamin a testsúlyunkra

D-vitaminD-vitamin hiánydiétaegészségfogyásvitamin
0

Írta:

Korunk egyik legnagyobb, mégis kevéssé ismert egészségügyi problémája a D-vitamin hiány.

Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos ad választ arra, hogy a D-vitamin hiány a testsúlyunkra is hatással van?

„A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja” – mutat rá a problémára dr. Gajdács Ágnes.

„Magyarországon a SOTE kutatóinak felmérése szerint tél végére a D-vitamin hiány a lakosság 95 százalékát érinti, ezért a napfényben szegény késő ősztől tavaszig terjedő időszakban, amikor a testünket kevés napfény éri, ajánlott a D-vitamin pótlással a hiányállapot megszüntetése. A D-vitamin D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) formájában fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A D2-vitamin forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A testünk számára jóval fontosabb D3-vitamin túlnyomórészt a bőrben, napfény (UV sugárzás) hatására képződik, egyéb forrásai: halolaj, halak (tőkehal, lazac, makréla), tojássárgája, D-vitaminnal dúsított tejtermékek, máj. A D-vitamin legfontosabb funkciója a kalcium- és foszfátháztartás egyensúlyának biztosítása. Az utóbbi években felismerték, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem szerepet játszik pl. a szervezet immunfolyamataiban” – tette hozzá a doktornő.

D-vitamin hiány megelőzésére ajánlott adagok

Életkor / Napi ajánlott adag / Biztonságosan bevihető adag egy napra eső felső határ

Csecsemő: 400-1000 NE /1000 NE
1-6 éves gyermek: 600-1000 NE /2000 NE
6 év felett: 600-1000 NE / 2000 NE
Serdülő: 800-1000 NE /4000 NE
Felnőtt: 1500-2000 NE / 4000 NE
Túlsúlyos/elhízott felnőtt: 3000-4000 NE / 4000 NE

„Régebben úgy vélték, hogy csak a csontokban, vesékben, belekben vannak D-vitamin receptorok. Mára azonban kiderült, hogy a szervezet minden részében találhatóak D-vitamin receptorok, pl. az agyban is, sőt a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra. A súlyfelesleggel küszködők számára fontos hír, hogy D-vitamin receptorok a zsírszövetben is vannak! Ez azért fontos, mert a D-vitamin hiány felszámolásakor az addig takaréklángon működő zsírsejtjeink anyagcseréje felpörög. A D-vitamin hiány ráadásul a leptin hormon termelődését is megzavarja. A szervezetünkben a fehér zsírszövetünkben termelődik leptin hormon feladata, hogy a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztassa a központi idegrendszerünket, a leptin szint nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggésben. A leptin ezen kívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Sőt, a D-vitamin hiány a hasnyálmirigy inzulintermelődését is gátolja, így fokozza az inzulinrezisztenciát. Aki tehát fogyni akar, nagyon megkönnyíti saját dolgát, ha először normalizálja a D-vitamin szintjét” – adja a jó tanácsot a szakorvos.

„Első lépésben érdemes egy vérvétellel tájékozódni aktuális D-vitamin szintünkről, a hiány mértékének megfelelő pótlásról pedig az orvosi előírás szerint gondoskodni kell” – tette hozzá dr. Gajdács Ágnes.

Vitamin D3 supplements (cholecalciferol)., Image: 271632109, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP

Mi történne még a D-vitamin hiány felszámolásakor:

  • a csontjaink erősebbek lennének
  • a gyermekeink testi fejlődése normalizálódna, erős csontokat tudnának építeni maguknak
  • kevesebb fertőző betegségtől betegednénk meg
  • a szívbetegségek, szélütések gyakorisága csökkenne
  • erősebbek lennének az izmaink
  • megelőzhetnénk több súlyos autoimmun betegséget: sclerosis multiplex, Crohn-betegsség, colitis ulcerosa, reumás ízületi gyulladás
  • kevesebb lenne a depresszió, skizofrénia, demencia, Alzheimer-kór
  • kevésbé lennénk pattanásosak
  • ritkábban szenvednénk premenstruációs szindrómában, alvászavarban
  • ritkább lenne az inzulin rezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség
  • karcsúbbak lennénk.

D-vitamin ellátottság a vérben mérhető D-vitamin szint alapján

Súlyos D-vitamin hiány: < 12.5 nmol/L
Mérsékelt D-vitamin hiány: 12,5 – 25 nmol/L
Enyhe D-vitamin hiány: 25 – 60 nmol/L
Megfelelő D-vitamin szint: 60 – 200 nmol/L
D-vitamin toxicitás (extrém ritka)  > 500 nmol/L

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X