Ezért építsd be az étrendedbe a bulgurt

bulgurbúzadiétaegészségfogyásgabonagabonaféleköret
0 0

Írta:

Ideje neked is új alternatívák felé nézned a hagyományos krumpli és rizsköret helyett, ha igazán fontos számodra az egészséged. A bulgur tökéletes választás, ha a helyes életmód mellett a karcsú alak is fontos számodra.

A bulgur alatt sokan valamiféle egzotikus növényt sejtenek, de akármilyen meglepő, a bulgur valójában búza. Csakhogy a fehér liszthez vajmi kevés köze van, hiszen teljesen más módon állítják elő. A tört búzaként is említett növény búzaszemeit először lehátnolják, megpárolják, majd megszárítják. Több méretben is árulják, a rizsszemnyi nagyságútól egészen a majdnem őrölt változatig. Felhasználási módja és állaga is hasonló a rizshez, ám sokkal egészségesebb annál.

Kiváló rostforrás

A rostok fogyasztásáról nem lehet eleget beszélni. A kellő mennyiségű rost bevitele nem csak az emésztőrendszert támogatják, de kihatással van a szervezet általános egészségére is. A bulgur tökéletes választás, ha rostban gazdag köretet keresel. Nem csak telít, és jótékonyan hat a szervezetedre, de felszámolja a különböző emésztési problémákat is (pl. székrekedés).

Gazdag vitamin és ásványi-anyag forrás

A bulgur bővelkedik folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban, valamint E- és többféle B-vitaminban is. Az egészséged mellett így bőröd szépségéhez, hidratáltságához, és ránctalanságához is hozzájárul. Fogyaszd minél többet húsok mellé.

Fogyókúrás

A bulgur glikémiás indexe igen alacsony, és ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a magas rosttartalom miatt igen gyorsan laktat, akkor nyugodtan nevezhetjük az egyik legfogyókúrásabb köretnek. Párolt zöldséggel önálló főételként is megállja a helyét, de akár tápláló reggeli is készíthető belőle néhány perc alatt.

57767055 - raw bulgur on wooden background

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A bulgur nem csak a fogyókúrázóknak kedvező alternatíva, ha valami egészségesre és diétásra vágynak, de a cukorbetegséggel küzdőknek is. Mindegy, hogy hús mellé, salátába, vagy önálló köretként fogyasztod, a vércukorszint értékeid mindenképpen a bulgur jótékony hatásait fogják igazolni.

Így fogyaszd

A bulgurt hazánkban elsősorban köretként fogyasztják. Lehet főzni, salátába tenni. Fűszerezd úgy, ahogyan szeretnéd, a bulgur semleges ízéhez minden fűszer illik, csak a fantáziád szabhat határt. Az indiaiak desszertként is fogyasztják, tejjel, cukorral édesítve. Próbáld ki édesen te is, természetesen válassz egészséges hozzávalókat. Jó étvágyat!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

diétafogyás

Műanyag ételek: ezeket soha ne edd!

Írta:
2 napja 0 0

A kész, félkész, porból készült ételekről már tudjuk, mennyire egészségtelenek, hiszen természetes összetevőket alig tartalmaznak. De van néhány olyan élelmiszer, amelyekről nem is gondolnánk, hogy valójában műanyagok, és semmi közük ahhoz, amit mi valójában fogyasztani szeretnénk.