Főoldal > DIÉTA > Ettől olyan szuper zöldség a retek

Ettől olyan szuper zöldség a retek

diétaegészségfogyáskalóriaretektápanyagvitaminzöldségzsírégetés
0

Írta:

Sokak által a tavasz legjobban várt zöldsége a retek. Meg is éri várni rá, mert fontos vitaminforrás, ami a téli időszak elmúlásával különösen pótlásra szorul. Számos fajtáját ismerheted: a hónapos, a nyári, az őszi, a téli, a piros, a fehér, vagy a fekete. A lényeg, hogy rendszeresen edd!

Köszi, Marco Polo!

Már az ókorban felismerték hasznosságát, hiszen az egyiptomi piramisok építőmunkásai is fogyasztották. Kelet-Ázsiában még régebben, évezredek óta termesztik. Európába viszont Marco Polo hozta be, és neki köszönhetően gyorsan el is terjed a friss, ropogós zöldség. Az ókori Görögországban annyira tisztelték a retket, hogy arany másolatokat készítettek róla, amiket az isteni Apolló számára ajánlottak fel. Azóta persze egyszerűbb lett a fogyasztása. Nálunk a legismertebb fajtái a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek.

Amitől különleges lesz

Ami viszont a benne lévő ásványi anyagokat, vitaminokat illeti, szinte az összes retek ugyanazokkal a jótékony hatásokkal bír. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. Sőt, vas felszívódását segítendő folsav is található benne. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, és a raphanol.

19109510 - radish

Betegségek ellen is hatékony

Szinte lehetetlen felsorolni, hogy mely betegségek ellen vethető be, mert annyi mindenre jó. A retek, mint a többi zöldségféle, csökkenti a koleszterin felszívódását, így megakadályozza a szívbetegségek kialakulását. Jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, enyhén vizelethajtó, és a béltisztító, valamint gyulladáscsökkentő is. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. A fogíny és fogbetegségek ellen is érdemes fogyasztani, káliumtartalmának köszönhetően pedig felveszi a harcot a magas vérnyomással szemben is.

Fogyókúrás frissesség

Ha fogyókúrázol, akkor is bátran eheted, mivel 100 gramm retekben körülbelül 15 kalória van. Igazi társ lesz a diétád alatt, mert karban tartja az emésztőrendszered, vízhajtó és májtisztító hatása mellett a szervezeted is megtisztul, és magas rosttartalma miatt tökéletes táplálék a nap bármely szakában. Mivel nem emészthető szénhidrátokat tartalmaz, és magas a víztartalma is, ezáltal meggátolja a felesleges kalóriák és zsír felhalmozódását a szervezetedben. Emellett gazdag protein forrás is, ami az izmaid fejlődését is segítik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X